Als gevolg van een doorgevoerde kapitaalsverhoging kan een financieel getergd Anderlecht straks alsnog gewapend de transfermarkt optrekken. Wil Sporting straks meestrijden voor een plaats in de top zes, dan is een extra sportieve injectie dan ook meer dan wenselijk. Daarom wordt Anderlecht gelinkt aan verschillende transfertargets, waarvan er twee vorig seizoen bij KV Kortrijk speelden. Waar eerder twijfels heersen over Tuta, lijkt er meer muziek te zitten in de komst van Moffi. Indien hij zijn huidig niveau aanhoudt, dan zou de 21-jarige spits zeker een meerwaarde kunnen betekenen in het Lotto Park.
Doelpunten scoren, het was dit seizoen – op de laatste drie competitiewedstrijden na – een probleem bij RSC Anderlecht. Met 45 gescoorde eenheden eindigde Sporting als achtste in de rangschikking der doelpunten. Kemar Roofe vond nog gemakkelijk de weg naar het doel, en ook Antoine Colassin startte veelbelovend, maar door hun blessures moest huurling Dejan Joveljic voor de doelpunten zorgen. De Serviër bleek echter geen sportieve meevaller waardoor Anderlecht nu andere opties bekijkt als aanvalsleider voor het komende seizoen. En dat men daarom uitkomt bij Terem Moffi is alleen maar logisch.
NIGERIAANSE GOALTJESDIEF
Als nobele onbekende arriveerde de Nigeriaan de voorbije winter op het Kortrijks grondgebied. Moffi had echter niet veel tijd nodig om zijn stempel te drukken bij Veekaa: in amper 7 competitiewedstrijden vond hij al 4 keer de weg naar het doel. Omgerekend is dat goed voor 0,8 doelpunt per 90 minuten, waarmee hij één van de vlotst scorende spitsen uit de Jupiler Pro League is. Om zich die titel officieel toe te eigenen, kwam Moffi evenwel te weinig in actie dit seizoen. Op basis van 427 speelminuten kan echter geen sluitende balans worden opgemaakt over zijn kwaliteiten als goaltjesdief. Toch prikte hij bij zijn vorige werkgever, het Litouwse FK Riteriai, aan een gemiddelde van 0,6 doelpunt per 90 minuten.
Scoren doet Moffi dus erg vlotjes, en die kwaliteit zou dan ook erg welgekomen zijn bij Anderlecht. De Nigeriaan vormt daarnaast een constante bedreiging voor de vijandelijke defensies, want per wedstrijd trapt geen enkele centrale spits in België vaker naar het doel dan hem. Bovendien belandt 57,9% van Moffi's pogingen ook effectief op het doel, waarmee hij de tweede scherpste vizier beschikt onder alle Jupiler Pro League-aanvallers.
Ook verschijnt niemand vaker in de box dan Moffi, dat doet de Nigeriaan bijvoorbeeld bijna dubbel zo vaak dan Anderlecht-spits Kemar Roofe. Maar dat groot aantal doelkansen vertaalt zich voor 21% in een effectief doelpunt. Daarmee behoort Moffi eigenlijk niét tot de meest efficiënte spitsen van onze nationale competitie. Die eer is zoals eerder gepubliceerd weggelegd voor William Togui, en Moffi bezet in de ranglijst amper de zestiende plaats. Maar het is duidelijk: Moffi leeft van doelkansen en is alom aanwezig in en rond de box.
PROFIEL VOOR ANDERLECHT?
Daarnaast is het nog maar de vraag hoe de voetballende kwaliteiten van Moffi zullen passen in de veeleisende filosofie van Anderlecht. Roofe werd vorige zomer binnengehaald voor 6 miljoen euro, omdat zijn capaciteiten aan dat gevraagde profiel beantwoorden. Als valse nummer negen bleek Roofe in de opbouw van grote waarde te zijn, maar bij Moffi is dat minder het geval. Zijn passing is niet erg secuur, en bovendien lijdt de Nigeriaan erg vaak balverlies. Dat zijn niet meteen eigenschappen die Vincent Kompany voor ogen heeft in 'zijn' Anderlecht. Bovendien is het maar de vraag welke prijs KV Kortrijk zal kleven op het hoofd van hun goudhaantje. Momenteel bedraagt zijn marktwaarde 1,3 miljoen euro. Maar het mag niet verrassen als CEO Matthias Leterme een veelvoud van die waardering zal eisen.
POLL: Moet Anderlecht Moffi halen?