Aan het begin van de 20ste eeuw worden ook in de West-Vlaamse stad Kortrijk verschillende voetbalclubs opgestart. De grootste daarvan is ‘Royal Courtrai Sports’, die een Franse naam krijgt wegens de vele Waalse invloeden in de regio. Erg succesvol wordt de club niet meteen, in de eerste jaren schommelt ze tussen de tweede, derde en zelfs vierde klasse. In 1951 wordt de naam vervlaamsd naar ‘Koninklijke Kortrijk Sport’.
Ondertussen wordt ook Stade Kortrijk opgericht. Het stamnummer 161 kan sportief gezien geen grote successen boeken, maar speelt wel een belangrijke rol in het ontstaan van een nieuwe Kortrijkse club. Gezien hun mindere resultaten, fusioneren Kortrijk Sport en Stade Kortrijk in 1971 namelijk tot KV Kortrijk.
Dat bleek een goede zet. Op amper vijf jaar tijd weet KVK zich immers op te werken naar de eerste divisie van het Belgische voetbal. Daar speelt het niet meteen een belangrijke rol en na drie seizoenen volgt een nieuwe degradatie. Maar de Kortrijkzanen keren snel terug naar de eerste klasse en doet het nadien wel goed, met de zesde plaats in 1982 als uitschieter.
KV Kortrijk blijft jarenlang een vaste waarde in de hoogste divisie, maar begin jaren 90’ gaat het opnieuw bergaf met de resultaten. En ondanks een terugkeer in de eerste klasse in 1998, wordt het verval rond de eeuwwisseling verder doorgezet. En niet alleen op sportief gebied. Na jarenlange financiële problemen gaat de club in 2001 zelfs failliet.
Onder impuls van toenmalig voorzitter Joseph Allijns wordt echter een ommekeer ingezet. KVK maakt een doorstart in derde klasse en kan in 2007 de titel veroveren in de tweede divisie, waardoor de club in het daaropvolgende seizoen opnieuw op het hoogste niveau mag uitkomen. Sindsdien zakten de Kerels niet meer uit de Jupiler Pro League.
De sportieve grondlegger van de titel in de tweede klasse, is Hein Vanhaezebrouck. Onder zijn bewind worden de nodige resultaten gekoppeld aan behoorlijk aantrekkelijk voetbal. Vanhaezebrouck legt ook de basis voor de komende jaren. Daarin wordt KV Kortrijk een stabiele middenmoter die regelmatig voor een sportieve uitschieter zorgt zoals de bekerfinale in 2010.
De club kan echter niet achterblijven in het steeds veranderende voetballandschap en dus komt KVK in 2015 in handen van de Maleisische miljonair Vincent Tan. Maar veel sportieve successen levert die overname niet meteen op. De Kortrijkzanen blijven weliswaar een te duchten tegenstander, maar de sportieve uitschieters worden steeds zeldzamer. Toch heeft deze West-Vlaamse familieclub zeker haar plaats op het hoogste niveau.