Voorlopig draait het bij Anderlecht beter dan in het voorbije seizoen, al wordt het nog afwachten hoe de vele nieuwkomers zich zullen ontplooien in het Lotto Park. Het grootste vraagteken blijft momenteel Mustapha Bundu, de duurste zomeraankoop van Sporting.
GOKJE WAARD
Van besparingen kennen ze ondertussen alles bij RSC Anderlecht: in de voorbije maanden moest de Belgische recordkampioen alle zeilen bijzetten om de toekomst van de club veilig te stellen. Tezelfdertijd had Head of Sports Peter Verbeke een onmogelijke opdracht te klaren om een competitief maar goedkoop elftal samen te stellen, en dat dan ook nog eens volgens de wensen van hoofdcoach Vincent Kompany. In de voorbije transferperiode trok Sporting in totaliteit tien nieuwe gezichten aan, waaronder slechts vier spelers mét een transfersom. De duurste vogel – met voorsprong trouwens – was Mustapha Bundu, waarvoor 2,8 miljoen euro betaald werd aan het Deense Aarhus GF.
De kwaliteiten van Bundu werden grondig geanalyseerd op basis van data, statistieken, video's, live-scouting en een uitgebreide screening. Op deze minutieuze manier en werkwijze lijkt die hoge transfersom van 2,8 miljoen euro – zowat 60% van het uitgegeven Paars-Witte transferbudget – wel een gokje waard te zijn. Bundu scoorde vorig seizoen bijvoorbeeld acht doelpunten in de Deense Superligaen en hij leverde ook nog eens twaalf assists aan. In totaal was de Sierra Leoonse flankaanvaller betrokken bij 38% van de totale doelpuntenproductie van Aarhus, waarmee Bundu zonder overdrijven de belangrijkste spelers was in het elftal van coach David Nielsen.
KOMPANY BESCHERMT
Alleen, bij Anderlecht wil het nog niet lukken, ondanks al die grote verwachtingen. Al zaten de omstandigheden nu ook niet meteen helemaal mee. In Denemarken liep Bundu in extremis nog een Covid-besmetting op, waardoor hij met een fysieke achterstand van start ging op Neerpede en bijgevolg de eerste vier competitiewedstrijden moest laten passeren. Pas in de oefenmatch tegen Bayer Leverkusen maakte Bundu zijn officieuze speelminuten voor Sporting. En dat deed hij goed. Bundu zou stilaan helemaal terug zijn. “Mustapha heeft grote stappen gezet de afgelopen weken”, verklaarde Vincent Kompany in die periode. De flankaanvaller werd daarna prompt bedankt met een eerste invalbeurt in de Jupiler Pro League tegen Cercle Brugge op speeldag 5.
Daarna vielen Bundu nog twee invalbeurten en twee basisplaatsen te beurt, maar zich in de kijker spelen lukte hem niet. Vorig weekend tegen KV Kortrijk was de flankaanvaller opnieuw onzichtbaar en werd hij zelfs al vervangen na amper 55 minuten op de klok. Een logische beslissing van Vincent Kompany, die achteraf zijn duurste zomeraanwinst wel in bescherming nam. “Ja, hij is onze duurste transfer van de afgelopen zomer … We mogen ook niet vergeten dat hij vanuit de Deense competitie komt, niet vanuit de Bundesliga of de Premier League. Hij komt in een sterkere competitie toe en moet zich nog wat aanpassen. Het kan nog een maand duren, of zelfs twee of drie, maar hij heeft echt het talent waarmee hij verder kan mikken dan de Jupiler Pro League”, vertelde de coach aan La Dernière Heure.
VOETBALCULTUURSCHOK
Toch zal men bij Anderlecht hopen dat Mustapha Bundu zo snel als mogelijk een impact zal maken op het Paars-Witte spelbeeld. Al moet de Sierra Leonees zich niet alleen aanpassen op het gebied van woon- en werkomgeving, cultuur of de nieuwe voetbalcompetitie. Bij Anderlecht wordt ie ook geconfronteerd met een totaal andere spelopvatting dan in Denemarken. Bundu was bij Aarhus GF een allesbepalende factor, vooral dan omdat coach David Nielsen hem op z'n volle sterkte gebruikte. Aarhus opteerde namelijk vaak voor de counteraanval en in die opvatting kwamen Bundu's snelheid, techniek en fysieke capaciteiten volledig tot uiting.
Ook al wordt er bij Anderlecht een totaal andere tactiek toegepast, de specifieke kwaliteiten van Bundu zouden toch moeten volstaan om een doorbraak te forceren in het Lotto Park. Hij zou overigens ook de vacature kunnen invullen als dribbelkoning van Anderlecht, nadat Jérémy Doku die grote leemte liet na zijn miljoenentransfer naar Stade Rennes. Soms zien Bundu's dribbels er ietwat onorthodox uit, maar efficiënt zijn ze doorgaans wel. Althans in de Superligaen, waar Bundu eenzelfde dribbelefficiëntie haalde als Doku in de Jupiler Pro League. Een belangrijke nuance hierbij is wel dat Doku dubbel zo veel dribbels aanging als Bundu …
In Denemarken zette Bundu nog een redelijk gemiddelde van vijf dribbels in per wedstrijd, maar bij Anderlecht daalde dat aantal aanzienlijk naar amper 1,4 dribbel. Hoewel de efficiëntie van Bundu's dribbels nog steeds erg hoog ligt, is zijn dribbel-initiatief toch wel eerder zorgwekkend. En al zeker voor de duurste zomeraanwinst van de club. Bij Anderlecht ondernamen alle offensief ingestelde spelers dit seizoen bijvoorbeeld gemiddeld méér dribbelpogingen per wedstrijd dan Bundu. En als we er de laatste wedstrijd tegen KV Kortrijk bijnemen, dan ging Bundu zelfs geen enkele dribbel aan in het Guldensporenstadion ...
OFFENSIEF AFWEZIG
Uiteraard verdient Mustapha Bundu vandaag het voordeel van de twijfel, zijn fysieke achterstand en aanpassingsperiode indachtig zijnde, maar anderzijds laat hij ook erg weinig flitsen van zijn talent zien. Die ene creatieve ingeving, fraaie dribbel of knappe doelpoging waarmee hij onrechtstreeks het verschil kan maken. Voorlopig is het dus nog vol spanning wachten op die attractieve flitsen, die Bundu intrinsiek overigens echt wel bezit, het lijkt enkel een kwestie van tijd te worden. Maar dat zijn prestaties van een hoger niveau zullen moeten zijn, dat staat ondertussen wel als een paal boven water.
In zijn 169 vergaarde minuten, verdeeld over vijf wedstrijden, is Bundu's offensieve inbreng heel magertjes te noemen. Uiteraard kon hij nog geen enkele keer de netten doen trillen of een assist afleveren, maar zijn algehele contributie bij Paars-Wit is tot op vandaag onbestaande. Zo poogde hij in totaliteit amper drie dribbels en twee schoten richting het doel – waarvan er trouwens geen enkele tussen de palen belandde. Daarnaast is Bundu bij Anderlecht wel de speler die gemiddeld het meest aantal voorzetten aflevert, maar met zijn efficiëntie is hij wel de laatste van de klas …
Ook op basis van zijn algemene offensieve parameters scoort Bundu opmerkelijk lager dan zijn aanvallende ploegmaats bij Anderlecht. Zo telt de Sierra Leonees – op gemiddelde basis van 90 minuten – bijvoorbeeld de helft minder offensieve acties dan bij Aarhus GF in het afgelopen seizoen. En zijn zelfs centrale middenvelders zoals Adrien Trebel en Peter Zulj op aanvallend vlak efficiënter dan Bundu. Zijn start in het Paars-Witte shirt was vooralsnog geen groot succes, maar Bundu beschikt nog over meer dan genoeg krediet. Al mag zijn ondermaats niveau zeker niet een gans seizoen lang duren: 2,8 miljoen euro is een uitzonderlijk hoog bedrag voor een club in financiële moeilijkheden. Return on investment was nog nooit zo belangrijk bij Sporting.
POLL: Zal Bundu slagen bij Anderlecht?