Ondanks de steile ambities van Club Brugge haalde de huidige landskampioen in het tussenseizoen amper één nieuwe aanwinst aan boord. Noa Lang moet voor extra concurrentie en offensieve impulsen zorgen, maar nochtans werd er op Jan Breydel vooral een nieuwe nummer negen verwacht. Club blijft kampen met een inefficiëntie voor het doel, ook al hebben ze één van de meest klinische spitsen van het land onder contract staan: Kaveh Rezai.
BATSHUAYI, BENTEKE, DOST, GAICH
Tegen Borussia Dortmund kwam het steeds wederkerend probleem van Club Brugge terug aan de oppervlakte: de efficiëntie in de zone van de waarheid. De Duitsers waagden zich woensdag aan elf pogingen richting het doel – zowel op als naast het kader -, en nochtans kwam Club Brugge kwam ook aan exact hetzelfde aantal beproevingen. Toch was de einduitslag in het Champions League-duel duidelijk en stond er na 90 minuten voetballen een ontnuchterende 0-3 op het scorebord in het voordeel van de Borussen. De lokroep naar een zuivere killer in de box klinkt daarmee nog luider als ooit tevoren – net als wat extra kwaliteit in de defensie, maar dat even terzijde. In de voorbije maanden passeerden in West-Vlaanderen verschillende spitsen-targets de revue zoals Michy Batshuayi, Christian Benteke, Bas Dost en Adolfo Gaich, maar allen lieten ze een verhuis naar Brugge toch links liggen.
Stuk voor stuk bleken ze helaas te hoog gegrepen voor Club Brugge, dat nochtans bereid was om een grote financiële slag te slaan om een échte topper aan te trekken als nieuwe nummer negen. Hoewel Blauw-Zwart de definitieve aansluiting wil vinden met de Europese subtop middels serieuze investeringen, voorlopig moeten ze het nog stellen met spitsen van een minder kaliber genre Emmanuel Dennis, Charles De Ketelaere, David Okereke, Youssouph Badji en Michael Krmencik, de spelers die dit seizoen de positie als centrale spits betrekken. Want laat ons eerlijk wezen, de huidige aanvallers van Club Brugge bezitten niet hetzelfde torinstinct zoals de transfertargets van de voorbije maanden.
GARANTIE OP DOELPUNTEN
In de laatste jaren slaagt Club Brugge er maar niet in om een pure goalgetter aan te trekken die op bijna wekelijkse basis garant staat om een doelpunt te scoren. Daarbij spreken we dan nog niet over het niveau van de Champions League maar zelfs in de eigen Jupiler Pro League blijft het wachten op die éne vlotscorende spits. Alhoewel. Kaveh Rezaei staat al sinds 2018 onder contract bij Club Brugge, maar op Jan Breydel genoot hij nooit het volledige vertrouwen. Al twee seizoenen op rij vindt de Iraanse huurling van Sporting Charleroi bijna blindelings de weg naar het doel met in totaal 17 treffers in 31 competitieduels.
Uiteraard zou Kaveh Rezaei niet het verschil gemaakt hebben tegen Borussia Dortmund dinsdag laatstleden, maar hij zou op het Belgische niveau wél voor de nodige efficiëntie voor doel kunnen zorgen. Per slot van rekening is Sporting Charleroi al twee seizoenen op rij één van de betere ploegen van de Jupiler Pro League én zijn de Zebra’s in de huidige jaargang een ware gesel gebleken voor Club Brugge. De Kaveh Rezaei van de recente twee seizoenen bij Charleroi had misschien wel een ideale oplossing geweest om het Brugse gebrek aan efficiëntie op te lossen.
REZAEI DOET CLUB-SPITSEN VERBLEKEN
Vorig seizoen bleek de Iraanse aanvaller al één van de meest klinische spitsen te zijn op het Belgisch grondgebied. Met 12 treffers eindigde Rezaei als vierde in de ranglijst der topschutters van de Jupiler Pro League. Bovendien bleek de aanvaller van de Carolo’s razend efficiënt te zijn waarbij hij één op vier doelkansen wist te verzilveren in een effectief doelpunt. En dit seizoen blijft Rezaei dat gemiddelde voorlopig aanhouden. Hij lukte 5 doelpunten in 9 competitiewedstrijden en haalt daarbij nog steeds een omzetratio in doelpunten van 25 procent. Die hoge frequentie wordt enkel overtroffen door vijf andere centrumspitsen Paul Onuachu (KRC Genk, 36 procent), Saido Berahino (Zulte Waregem/Sporting Charleroi, 30 procent), Ike Ugbo (Cercle Brugge, 30 procent), Joseph Efford (Waasland-Beveren, 28 procent) en Cyriel Dessers (KRC Genk, 27 procent).
Opvallend genoeg houdt Rezaei zijn hoge efficiëntie aan ondanks het feit dat hij de voorbije vier competitiewedstrijden, de vrijdagavondpartij tegen KV Mechelen niet meegeteld, nochtans telkens niét aan scoren toekwam. De Iraniër kampte de voorbije weken duidelijk met een vormdipje, want ook zijn algemeen spelpeil was niet meteen van een hoogstaand niveau. Toch blijft Rezaei incontournable in het elftal van Karim Belhocine en blijft het slechts een kwestie van tijd vooraleer hij terug de weg naar het doel zal terugvinden. Met een omzetratio van 25 procent per doelkans is dat vooruitzicht trouwens erg realistisch.
Bij Club Brugge kunnen de huidige spitsen alleen maar dromen van een omzetratio die 25 procent bedraagt. Geen enkele Brugse aanvaller kan vooralsnog niet de kaap van 20 procent overstijgen of zelfs maar benaderen. Op Jan Breydel is Michael Krmencik voorlopig de meest efficiënte centrumspits met 15 procent. Na de Tsjechische bonk volgen Charles De Ketelaere (14 procent), Youssouph Badji (12,5 procent) en David Okereke (12,5 procent). Emmanuel Dennis deed dit seizoen zelfs nog geen enkel keer de netten trillen.
IVAN LEKO PROBEERDE
Ondanks de uitstekende prestaties van Kaveh Rezaei in het huidige en vorige voetbalseizoen is Club Brugge de spits toch liever kwijt dan rijk. Nochtans is de Iraniër in die periode uitgegroeid tot één van de meest gevreesde centrumspitsen van de Jupiler Pro League, en dat terwijl Club Brugge in het offensieve compartiment nog steeds kampt met een gebrek aan efficiëntie. Uiteraard zou Rezaei niet het grote verschil maken in de Champions League, maar in de Belgische competitie hoeft hij zich niet meer te bewijzen.
In het shirt van Club Brugge komt Rezaei voorlopig aan14 speelgelegenheden – met amper 4 basisplaatsen – en daarin maakte hij zelden een grootse indruk. Aan zijn prestaties te zien van de recente twee seizoenen zou Rezaei nochtans een volwaardige kans verdienen op Jan Breydel, maar daar besloot men uiteindelijk om hem niet te rehabiliteren. In het tussenseizoen poogde Club Brugge dan maar om de overbodig geachte aanvaller definitief te verpatsen. Het Franse Nantes werd genoemd via makelaar Mogi Bayat, maar ook Ivan Leko zag een samenwerking met Rezaei wel zitten op de Bosuil. En tenslotte kent de Kroaat de Jupiler Pro League toch ook zoals zijn broekzak?
POLL: Moest Club Brugge hem een herkansing geven?