Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond is, vindt zowat iedereen op het Kiel het eigenlijk dan ook te vroeg om afscheid te nemen van Hernan Losada. De timing was bovendien hoogst ongelukkig, zo vlak voor de partij tegen Club Brugge. Al zit Beerschot zelf blijkbaar ook niet stil. Naar verluidt wordt Will Still, tot op heden werkzaam als T2 van de Argentijn, namelijk zijn opvolger.
Allereerst nemen we afscheid van Losada, die als trainer zo mogelijk nog meer indruk maakte dan als voetballer – wat in zijn geval al wat wil zeggen. De doorsnee coach in België mijmert niet weg bij de gedachte aan een club uit de MLS, maar voor het hyperambitieuze Beerschot-icoon betekent zijn kans bij DC United een echte droom die uitkomt. Die American Dream zou alvast een belangrijker argument vormen dan het verbeterde salaris dat de runner-up Coach van het Jaar gaat opstrijken in de hoofdstad van de Verenigde Staten. Hoe het ook zij, gezien zijn staat van verdienste bij het stamnummer 13 is er alleszins niemand die het hem misgunt.
JONG GELEERD …
Ondanks de serieuze dip, met nu een twee op 21 en een terugval naar de tiende plaats, laat Losada zijn geliefde club dan ook niet zomaar in puin achter. Nadat hij Beerschot eindelijk terug naar 1A had geloodst, ontpopte de promovendus zich dit seizoen onder zijn leiding immers meteen tot wellicht de attractiefste ploeg in onze competitie. Zo beschikken de Mannekes zowel over de op een na slechtste verdediging áls de op twee na beste aanval, en heeft de Argentijn een groot aandeel in de ontwikkeling van Antwerpse sterkhouders zoals Raphael Holzhauser, Ismaïla Coulibaly, Tom Pietermaat en Tarik Tissoudali. Dé hamvraag luidt nu dus welke coach dit Beerschot niet alleen weer op de rail kan krijgen, maar tevens verder perfectioneren en uitbouwen tot een vaste klant in de Belgische subtop.

De kandidaat die daarbij direct naar voren wordt geschoven, is zoals hierboven al gezegd Will Still. Nochtans zou Losada graag willen dat zijn assistent hem vergezelt naar Washington, net zoals Ivan Leko diens broer Edward meenam naar China na zijn vertrek bij stadsrivaal Antwerp. Mogelijk moet Beerschot, dat duidelijk niet van plan is om het ver te gaan zoeken, dus met iets betere perspectieven over de brug komen dan een contract tot (minstens) het einde van het seizoen. Al zou de Britse Belg, die op pas 28-jarige leeftijd de jongste T1 ooit in de hoogste voetbalklasse kan worden en overloopt van ambitie, het zelfs dan allicht niet over zijn hart krijgen om zulk een kans te laten liggen. Still heeft overigens reeds een record op zijn naam staan. In 2017 werd hij als interim bij Lierse de jongste trainer in 1B.
OPVALLEND FIGUUR
Still stond toen acht matchen aan het roer, waarna hij er verplicht de brui aan moest geven wegens een gebrek aan de vereiste diploma's. De resultaten waren nochtans voortreffelijk, met zeven zeges op een rij. Toch is die periode bij het grote publiek vooral bekend omwille van zijn opmerkelijke passage in Sportweekend, dat in de kleedkamer vastlegde hoe Still met flink wat krachttermen zijn troepen voor een match aanspoorde. Een heuse scheldtirade die niet geschikt is voor gevoelige oortjes, maar wel memorabele beelden opleverde. En de nodige commotie teweegbracht over het vakjargon in de voetbalwereld. Het tekent echter vooral de passie van de beginnende coach, die zowel intern als extern verder ook alom geroemd wordt voor zijn vakkundigheid, moderne aanpak en brandende ambitie.

Ondanks zijn jonge leeftijd is Still dan ook gelouterd in het wereldje, waar hij intussen al zeven jaar actief is. Na zijn voetbalstudies in Engeland begon de voormalig jeugdspeler van STVV en Mons op 21-jarige leeftijd als videoanalist bij Sint-Truiden. Toenmalig hoofdcoach Yannick Ferrera wist zijn assistent wel naar waarde te schatten, liet hem af en toe zelfs de training leiden en nam hem vervolgens mee naar Standard. Daar zou Still later nog eventjes terugkeren. Letterlijk dan, want amper 48 uur na zijn aanstelling bleken beide partijen het toch niet eens over de concrete voorwaarden. "Toen hij doorhad dat hij naast Sa Pinto enkel maar videoanalist zou zijn, stapte hij al na één dag op om voor een derde van het loon bij Lierse aan de slag te gaan", wist Peter Vandenbempt destijds daarover te vertellen.
LUITENANT VAN LOSADA
Nadien volgde dus zijn avontuur op het Lisp, waar hij op slechts 24-jarige leeftijd zoals gezegd met succes tijdelijk overnam van de ontslagen Frederik Vanderbiest – en nog tot het faillissement op het einde van het seizoen 2017/2018 als assistent aan de slag bleef. Zijn kwaliteiten bleven evenwel niet onopgemerkt, want vervolgens haalde Beerschot hem als rechterhand voor Stijn Vreven in huis. Onder diens opvolger Losada werd Still in mei 2020 reeds beloond voor bewezen diensten met een nieuw tweejarig contract. "Will is een uitstekende veldtrainer, die verder tevens een cruciale rol speelt in de wedstrijdanalyses. Hij is een extravert en joviaal persoon, past perfect in dit team van trainers en staat dicht bij de spelers", aldus technisch coördinator Sander van Praet toen op de officiële clubkanalen.

Net als Losada houdt Still dan ook van een directe communicatie met zijn groep, zij het soms op nogal brute wijze – zoals menig Vlaamse huiskamer dus al uitvoerig mocht ondervinden. Zijn kennis van het Nederlands, Frans en Engels gaat bovendien uiteraard veel verder dan louter enkele scheldwoorden, maar belangrijker nog is dat zijn voetbalvisie ongetwijfeld veel raakvlakken vertoont met de geprezen filosofie van zijn voorganger. Tenslotte spendeerden ze samen talloze uren aan het opstellen van een wedstrijdplan op basis van zijn videoanalyses , waarbij de tactische input van Still – tevens een fervent voorstander van statistieken en data ter ondersteuning – naar verluidt hoog in het vaandel gedragen werd. Hetzelfde geldt overigens voor diens interviews en analyses bij de Franstalige zender RTBF.
BAAT HET NIET …
Samengevat waagt Beerschot een sprong in het diepe, met een jonge trainer die Vandenbempt een paar jaar terug nog omschreef als "een gepassioneerd specialist, harde werker en hyperambitieus". Een man die ondanks zijn jeugdige leeftijd al veel meegemaakt heeft ook, duidelijk over persoonlijkheid beschikt en beantwoordt aan het profiel van de moderne coach. Al werd dat ook gezegd van 'mentor' Ferrera, wiens carrière nadien niet de verhoopte vlucht nam. Het doet tevens wat denken aan Wim De Decker, eerder dit seizoen voor de leeuwen geworpen bij AA Gent. Hij kreeg in principe de kans tot nieuwjaar, maar werd uiteindelijk al vroeger weer op kant geschoven. Laat ons hopen dat Still niet hetzelfde lot is beschoren, al lijkt die kans sowieso veel geringer. Per slot van rekening is de druk toch van de ketel.

Na de recente slechte reeks mag Beerschot haar stoutste dromen immers opbergen, en hoeft het niet meer alle zeilen bij te zetten om wanhopig in de top vier te blijven. Alles wat nu nog volgt, is alleen maar mooi meegenomen. Tegelijkertijd komt het behoud normaal gezien evenmin nog in gevaar. Een luxepositie dus, zowel voor de promovendus zelf áls Still, waarin een experiment geoorloofd lijkt. Baat het niet, dan schaadt het niet. In zekere zin kiezen ze op het Kiel zelfs voor veiligheid, want de T2 promoveren is goedkoper dan een gerenommeerde naam binnenhalen én vermijdt de inloopperiode die de nieuwe coach anders nodig zou hebben. Een berekend risico dus, dat hopelijk toch nog wat meer oplevert dan luid gevloek in een leeg stadion. De gevoelige kijker weze alvast gewaarschuwd.