De wintermercato zit er weer op, na een naar moderne normen vrij rustige Deadline Day. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de financiële impact van het coronavirus, waardoor niet alleen huurconstructies maar tevens transfervrije spelers erg in trek zijn. Ook al met het oog op volgende zomer, zo mochten we hier en daar reeds ondervinden. Wij gingen daarom alvast op zoek naar 11 interessante targets in de Jupiler Pro League wiens contract binnen enkele maanden afloopt. En met wie eventuele gegadigden ook na het sluiten van de transfermarkt dus al onderhandelingen kunnen aanknopen omtrent een gratis overstap in de nabije toekomst.
Zo dreigt Antwerp nog steeds Lior Refaelov te verliezen, nadat eerder reeds bekend raakte dat Simen Jukleröd na dit seizoen naar Genk verhuist. In een soortgelijke overeenkomst weet ook onder andere Kevin Vandendriessche al een tijdje dat hij KV Oostende in juni inruilt voor KV Kortrijk, waar Hannes Van der Bruggen – net als Tarik Tissoudali van Beerschot naar AA Gent – dan weer per direct naar Cercle Brugge trok. Voor die laatste oplossing is het nu onherroepelijk te laat, maar de volgende elf namen vallen binnenkort wel zonder betaling op te pikken en kunnen dus mogelijk nu al worden verleid. Dit is FC Einde Contract.
GK: Ethan HORVATH (25, Club Brugge)
Een heleboel doelmannen met een aflopende verbintenis, waaronder Genk-goalie Danny Vukovic. De voor de hand liggende optie is echter Ethan Horvath, die in Jan Breydel niet langer tweede viool wil spelen. In het verleden soms wat wisselvalig, al kende de Amerikaan wel eveneens sterke periodes en lijkt hij te zijn gegroeid dankzij de stevige concurrentie. Zo liet de viervoudig international tegen Zenit, een van zijn amper drie optredens sinds de komst van Simon Mignolet, geen steken vallen. In totaal zit hij aan 62 duels bij Blauw-Zwart, met daarin 21 clean sheets. Rijp om ergens nummer één te worden.
RA: Laurent JANS (28, Standard)
Vorige zomer pas in huis gehaald door de Rouches, maar mede door de snelle opmars van Hugo Siquet nu al gewogen en te licht bevonden. In zijn 699 speelminuten wist Laurent Jans de verwachtingen dan ook nooit in te lossen. Gelukkig voor Standard legde het de 28-jarige rechtsachter maar voor één jaartje vast, waardoor hij straks alweer andere oorden mag opzoeken. Hoewel het in Sclessin niet bepaald wou lukken, kan de 64-voudig international en aanvoerder van Luxemburg met zijn ervaring elders in de JPL dan misschien wél nog van waarde zijn. Wie weet terug bij zijn ex-club Waasland-Beveren?
CV: Ibrahima SANKHON (25, STVV)
In zijn tweede jaar op Stayen was Ibrahima Sankhon vorig seizoen een kleine revelatie, vooral dankzij zijn enorme polyvalentie. Zo bracht de Guineeër, van nature een centrale verdediger, tevens tijd door op de links –én rechtsachter. Op die laatste positie begon hij nog als titularis aan de campagne, maar op speeldag drie ging het al mis met een vroege rode kaart. Nadien deed de 27-voudig international zijn reputatie als kaartenpakker verder eer aan, met in totaal nu 20 stuks in 64 matchen voor STVV, om onder Peter Maes vervolgens volledig uit beeld te verdwijnen. Een beenhouwer van het betere type.
CV: JÉRÉMY TARAVEL (33, Cercle Brugge)
We konden hier ook opteren voor Sascha Kotysch, die evenwel vermoedelijk nog zal bijtekenen bij OH Leuven, of oudgediende Olivier Deschacht. Onze keuze viel echter op Jérémy Taravel. De ervaren Fransman droeg de afgelopen weken nog geregeld de aanvoerdersband bij Cercle Brugge, maar dat hij daar mag beschikken is al veel langer bekend. Desalniettemin lijkt de linkspoot, in het verleden ook bij Zulte Waregem, Lokeren en AA Gent aan de slag en zo in totaal goed voor ruim 200 wedstrijden in het Belgisch profvoetbal, nog niet toe aan zijn pensioen. Alleszins een meerwaarde in de kleedkamer.
LA: Yan VOROGOVSKIY (24, Beerschot)
Will Still kreeg de wankele Beerschot-defensie voorlopig op orde, maar in de zomer mag hij mogelijk voor een stuk opnieuw beginnen. Zo is behalve centrale verdediger Prychynenko, plots weer titularis, ook linksachter Yan Vorogovskiy dan immers einde contract. De 13-voudig Kazachs international stond dit seizoen weliswaar nog 15 keer aan de aftrap, toch ziet het ernaar uit dat hij aan zijn laatste maanden bezig op Het Kiel. Nochtans maakte Vorogovskiy op zijn linkerkant bijwijlen indruk op zijn linkerkant, zowel op offensief als defensief vlak. In die mate zelfs dat KRC Genk al eens enige interesse toonde.
CM: Julien DE SART (26, KV Kortrijk)
De voorbije drie duels miste hij wegens blessure, maar in theorie is Julien De Sart een vaste waarde bij KV Kortrijk. Dat dreigt na Van der Bruggen, Christophe Lepoint en Ilombe Mboyo echter wéér een belangrijke Belg te verliezen. Hoewel je zou denken dat een verlenging dus een prioriteit vormt voor de Kerels, blijft het voorlopig namelijk windstil. Een jaar geleden werd De Sart al eens gelinkt aan een terugkeer richting Standard, waar hij samen met zijn broer Alexis zijn opleiding genoot alvorens via Engeland en Zulte Waregem in Kortrijk te belanden. Een interessante opportuniteit voor tal van clubs.
CM: Mathieu MAERTENS (25, OH Leuven)
Op papier een controlerende middenvelder, die evenwel misschien nog meer indruk maakt op de flank. Hoe dan ook verbaast Mathieu Maertens dit seizoen vriend en vijand met zijn sterke prestaties bij OH Leuven, waar zijn statistieken met 23 treffers en negen assists in 113 optredens stilaan ook wel kunnen tellen. Het plichtbewuste jeugdproduct van Cercle Brugge combineert verder uitstekende voetjes aan een prima defensieve discipline, grote motor en bovengemiddeld voetbalintellect. Geen wonder dus dat Marc Brys hem zo hoog in het vaandel draagt. Al zal Maertens ook elders zeker in de smaak vallen.
CAM: Daan HEYMANS (21, Waasland-Beveren)
Wat dan gezegd van Daan Heymans? Jong, Belg, één meter 93 groot, einde contract en vooral dankzij een vlammende start als aanvallende middenvelder goed voor zeven doelpunten bij de hekkensluiter. Bovendien ook nog eens veelzijdig, want Nicky Hayen speelde het Beverse goudhaantje reeds op tal van posities uit. Op de Freethiel willen ze zijn contract uiteraard graag verlengen, maar ons zou het niet verbazen mocht een topclub kort op de bal spelen. Tenslotte stond Heymans twee jaar geleden al eens op de radar van KRC Genk. In het Waasland mogen ze in dat geval dan toch even stevig vloeken.
RB: Massimo BRUNO (27, Charleroi)
Op jonge leeftijd een beloftevol talent bij Anderlecht, dat hem na twee seizoenen al aan RB Leipzig verpatste. Daar deed Massimo Bruno het aanvankelijk naar behoren, maar nadien bleef het beoogde succes achterwege. Een tweejarige uitleenbeurt terug naar het Lotto Park later, dit keer met wel erg wisselvallige resultaten, volgde een overstap naar Charleroi. Momenteel zoekt de nog altijd pas 27-jarige winger wat naar zijn ritme na zijn kruisbandblessure, al is de kwaliteit duidelijk wel nog aanwezig. Met 10 goals en 16 assists in 73 matchen oogt de balans op Mambourg immers lang niet verkeerd.
LB: Fashion SAKALA (23, KV Oostende)
In principe geen zuivere flankaanvaller maar een zwervende spits, al is dat in het geval van Fashion Sakala allemaal relatief. De vrijbuiter valt aan de kust namelijk zowat overal voorin terug te vinden, zij het binnen het tactisch keurslijf van Alexander Blessin. Antwerp zag daarom wel wat in de Zambiaan, goed voor 12 doelpunten dit seizoen, maar ving bot bij de speler zelf en diens entourage. Zij azen tenslotte op een lucratieve transfer in de zomer, wanneer Sakala de ploegen allicht voor het uitkiezen zal hebben. Pech dus voor KVO, dat een stevige som misloopt die het nochtans opperbest had kunnen gebruiken.
SP: Dieumerci MBOKANI (35, Antwerp)
In dit elftal verkozen we doorgaans jeugd boven ervaring, zo getuige de afwezigheid van onder andere Refaelov en Mehdi Carcela. Voor Dieumerci Mbokani, die Marius Noubissi aftroeft, maken we echter graag een uitzondering. Dit seizoen is het allemaal net iets minder, maar desondanks zat de routinier voor zijn blessure weer mooi aan acht goals in 20 duels. Toch weigert Antwerp hem een langdurige verbintenis voor te schotelen, hoewel het niet eens vergezocht lijkt om te beweren dat de uittredend Gouden Stier volgend jaar terug meedingt naar de oppergaai. Andermaal een situatie om volgen dus.