KRC Genk voert al jaren een lucratief transferbeleid. Er wordt verwacht dat Jhon Lucumi de volgende uitgaande Genkse miljoentransfer wordt, maar de razendsnelle ontwikkeling van Mark McKenzie brengt dat scenario in gevaar. Voor John van den Brom is dat een luxe-situatie, terwijl Dimitri de Condé toch wel wat zenuwachtig wordt.
COMMERCIEEL INTERESSANT
In de voorbije wintermercato zette Dimitri de Condé zijn beproefde transferstrategie door. Met Mark McKenzie (21, Philadelphia Union) en Angelo Preciado (22, Independiente del Valle) werden er in januari twee jonge onbekende maar talentvolle spelers verwelkomd. En dat mocht blijkbaar ook wat kosten. KRC Genk betaalde respectievelijk 5,45 en 3 miljoen euro voor beide verdedigers. Het ultieme doel is om van McKenzie en Preciado sterkhouders te maken in het Genkse elftal, en later voor een veelvoud te kunnen verkopen. Maar de transfer van Mark McKenzie is ook vanuit een ander commercieel perspectief heel interessant.
Onlangs maakte de Amerikaanse sportzender ESPN bekend dat het de wedstrijden uit de Jupiler Pro League live zal uitzenden. McKenzie is een grote naam in het Amerikaanse voetballandschap, hij werd namelijk verkozen in het MLS-elftal van het jaar, en KRC Genk kan dus profiteren van die extra belangstelling vanuit de Verenigde Staten. Naast McKenzie bij Genk speler er ook nog vijf andere landgenoten in België: Matt Miazga (Anderlecht), Ethan Horvath (Club Brugge), Brendan Hines-Ike (Kortrijk), Chris Durkin (Sint-Truiden) en Jordan Efford (Waasland-Beveren).
ONVERWACHTE WENDINGEN
Angelo Preciado werd aangetrokken als rechtstreekse vervanger van de vertrokken Joakim Maehle (Atalanta), en de Colombiaan werd verwacht om een directe impact te maken. Mark McKenzie moest dan weer de rol invullen van de eveneens vertrokken Sébastien Dewaest (Toulouse FC). De Amerikaan werd oorspronkelijk beschouwd als een back-up voor het Colombiaanse trio Daniel Munoz, Jhon Lucumi en Carlos Cuesta. Maar op korte termijn is dat oorspronkelijk plan helemaal omgegooid.
Angelo Preciado is vandaag weliswaar een vaste basisspeler in het elftal van John van den Brom, maar overtuigen doet de 22-jarige niet. De Colombiaan kan voorlopig de leemte niet vullen die de incontournable Joakim Maehle achter liet. Mark McKenzie maakt dan weer een veel betere indruk. De Amerikaan lijkt alvast een echte versterking te zijn, en daarom kreeg hij zelfs meermaals de voorkeur op basisspeler Jhon Lucumi. McKenzie zorgde voor een frisse wind nadat Lucumi de voorbije weken een minder niveau haalde.
DROOMDEBUUT
Tijdens de officiële spelersvoorstelling van Mark McKenzie somde KRC Genk de grootste sterktes op van haar tweede winteraanwinst. “Hij is een stevige verdediger met twee uitstekende voeten, kopbalsterk en klaarkijkend.” Die kwaliteiten bewees de Amerikaan alvast tijdens zijn eerste basisplaats van het seizoen tegen Club Brugge. Ook al domineerde Blauw-Zwart die wedstrijd volledig, McKenzie hield als enige Genkenaar goed stand tegen de Brugse machine. En da's best wel een enorme prestatie als nieuwkomer in de Jupiler Pro League.
Na zijn debuutmatch sprak John van den Brom zich lovend uit over Mark McKenzie, die tegen Club Brugge zowat het enige lichtpuntje was in de ploeg. De Amerikaanse verdediger hief weliswaar het buitenspel op bij het tegendoelpunt van Brandon Mechele, maar zijn snelheid, duelkracht en uitverdedigen waren van een enorm hoog niveau. En dat allemaal op het veld van de dominante titelverdediger én tijdens zijn eerste wedstrijd in de Belgische voetbalcompetitie. De keuze van van den Brom om McKenzie voor het eerst boven Jhon Lucumi te verkiezen, was dus de juiste.
PECH VOOR LUCUMI
Ook in de bekerderby tegen Sint-Truiden kreeg Mark McKenzie wederom de voorkeur op Jhon Lucumi. En opnieuw leverde hij een erg goede prestatie af. De Amerikaanse verdediger speelde betrouwbaarder dan Lucumi én hij straalde ook veel meer zelfverzekerdheid uit dan zijn concurrent. Indien McKenzie deze vorm blijft aanhouden, dan zal hij ongetwijfeld een vaste basisspeler blijven. En dat betekent uiteraard slecht nieuws voor Lucumi, die nochtans verwacht werd om Genk in de eerstvolgende zomermercato te verlaten met een knappe buitenlandse transfer.
Vorig seizoen genoot Jhon Lucumi namelijk concrete interesse van de Spaanse topclub Sevilla FC, waar voetbaldirecteur Ramon Rodriguez Verdejo 'Monchi' de Colombiaan nauwlettend opvolgt. De naam van Lucumi lag in de voorbije zomer effectief op Monchi's tafel, die de Jupiler Pro League beschouwt als een broeihaard van talent. Monchi voert in zijn transferbeleid een datagedreven aanpak, en net daarom was het geen toeval dat Lucumi op zijn shortlist terecht kwam. Dit seizoen namen Lucumi's data echter gevoelig af, waardoor een transfer naar Sevilla opeens wat complexer kan worden.
Waar Jhon Lucumi vorig seizoen tot de drie beste centrale verdedigers behoorde van de Jupiler Pro League, is zijn status ondertussen wat afgenomen. Dat betekent echter niet dat Monchi de Colombiaan helemaal heeft afgeschreven. Hoewel de Spanjaard een datagedreven transferbeleid voert, hij baseert zijn eindoordeel nooit enkel op basis van zijn vergaarde info. Maar het helpt hem wél om een objectief profiel te schetsen van een speler, en zo de foutenmarge tot een minimum te herleiden. Maar voor Lucumi is dat niet meteen een voordeel. Zijn data-parameters devalueerden, maar ook zijn prestaties, présence en vorm namen af.
VOOR- EN NADELEN
Het gekke aan dit verhaal is dat Mark McKenzie in zijn drie gespeelde competitiematchen behoorlijk beter presteerde dan Jhon Lucumi in zijn recente seizoen. Als de Amerikaan die positieve lijn kan doorzetten en bevestigen, dan wordt hij ongetwijfeld the next best thing bij KRC Genk. Op het sportief gebied wordt de concurrentie centraal achterin serieus aangescherpt, en dat kan alleen maar voor luxe-problemen zorgen bij coach John van den Brom. Het nadeel van dit scenario is dat Lucumi steeds meer naar de achtergrond zal verdwijnen, en dat terwijl Dimitri de Condé had gehoopt om Lucumi straks voor vele miljoenen te verpatsen aan een buitenlandse club.
Het oorspronkelijke plan was om Mark McKenzie rustig te laten rijpen en aanpassen in de schaduw van Jhon Lucumi. Maar in amper enkele weken tijd is die hiërarchie duidelijk omgegooid. De Amerikaan manifesteert zich steeds meer als een grote concurrent voor Lucumi, en die goede prestaties worden gestaafd door zijn data. In de Jupiler Pro League is McKenzie bijvoorbeeld de derde efficiëntste verdediger op het defensief gebied. Hij scoort bijvoorbeeld elf procent meer dan Lucumi in dat onderdeel. McKenzie is ook heel zuiver in het uitvoetballen, een parameter waarin hij de tweede plaats bezet onder zijn positionele collega's.
Uiteraard vragen deze goede prestaties om de nodige bevestiging, maar de start van Mark McKenzie is dus alvast erg veelbelovend. De Amerikaan lijkt voorlopig zijn hoog prijskaartje van 5,45 miljoen euro te bevestigen en dat doet Dimitri de Condé dromen van meer. Zo evolueerde de aankoopprijs van Jhon Lucumi in 2018 bijna in viervoud tegenover zijn actuele marktwaarde. Vandaag zou de Colombiaan zo'n 9 miljoen euro waard zijn. Als datzelfde scenario zich in verhouding ook voltrekt bij McKenzie, dan komt de 20 miljoen euro wel erg dichtbij.
POLL: Is McKenzie beter dan Lucumi?