RSC Anderlecht heeft aanvallend de nodige problemen, dat bleek ook weer tegen KV Kortrijk. Onze redactie ging na hoe de aanvallende pionnen van de Brusselaars het de afgelopen jaren deden. Conclusie: Anderlecht heeft een nijpend tekort aan ‘killers’, oftewel topkwaliteit. Een pijnpunt dat Gert Verheyen eerder aanhaalde.
Paul Mukairu
Hij is na Lukas Nmecha wellicht de beste aanvallende pion van Anderlecht. Met 4 goals en 4 assists in 20 wedstrijden is de balans naar RSCA-normen nog goed. Toch is het geen verrassing dat de jonge aanvaller wisselvallig acteert. Vorig seizoen stond zijn teller bij Antalyaspor op 4 goals en 2 assists in 32 wedstrijden. Het is dan ook geen wonder dat Mukairu niet meteen 10 keer scoort en 10 assists geeft. Hij heeft wél dat potentieel.
Francis Amuzu
‘Ciske’ is pijlsnel, werkt hard en is een gesel voor zijn verdedigers. Maar in de laatste zone verliest hij vaak het overzicht, zoals Frank Acheampong in het verleden. We twijfelen of hij dat ooit echt zal krijgen… Hij krijgt nochtans kansen genoeg van Kompany. Zijn resultaat? Eén goal en drie assists in 25 wedstrijden. Amuzu kon het ook voordien nooit waarmaken inzake statistieken. Sinds hij debuteerde voor Anderlecht staat de teller op 6 goals en 9 assists in 92 wedstrijden.
Lukas Nmecha
Hij is met 14 goals in 27 wedstrijden eigenlijk een verrassing bij Anderlecht. De Duitser moet ook nog veel leren inzake het ‘killer’ zijn, maar hij haalt de norm met zijn cijfers. Penalty’s moeten ook gescoord worden, vraag maar aan Nenad Jestrovic. Toch lag het niet voor de hand dat Nmecha het zo goed deed, want in het verleden was hij in 76 wedstrijden bij een eerste elftal goed voor 6 doelpunten en 9 assists. Bij de jeugd was hij wél een garantie op doelpunten, net zoals bij de U21 van Duitsland.
Jacob Bruun Larsen
De Deen stelt teleur. Duitse journalisten vertelden ons dat het een speler is die nood heeft aan de ruimte voor zich en technisch te beperkt was als de ruimte kleiner werd. Dat blijkt voorlopig te kloppen. Bovendien is hij niet echt doelgericht en scoren of assists leveren is geen specialiteit van hem. Bij Anderlecht lukte het nog niet in 7 wedstrijden. Bij Dortmund en Hoffenheim was de flankaanvaller in het eerste team goed voor 3 doelpunten en 5 assists in 60 wedstrijden. Dan is het geen toeval dat hij bij Anderlecht ook moeite heeft om efficiënt te zijn…
Mohammed Dauda
Dauda is iemand die wel een neus voor goals heeft, maar dat voorlopig enkel in oefenmatchen bewijst… Dit seizoen staat de teller op 0 goals en 1 assist in 172 minuten (12 speelkansen). In zijn eerste periode bij Anderlecht scoorde hij 0 keer in 7 wedstrijden. Dat is ook geen toeval, want Dauda was bij zijn uitleenbeurten ook niet bepaald beslissend. Op het allerhoogste niveau was de speler in Denemarken en Nederland goed voor 8 doelpunten en 3 assists in 54 wedstrijden.
Abdoulay Diaby
Hij bewees bij Moeskroen en Club Brugge (waar hij ook één seizoen 0! keer scoorde in de competitie) de weg naar de netten te vinden. Bij Anderlecht gaat het moeizaam, al scoorde hij wel twee keer tegen Union SG. De afgelopen jaren ging het echter moeizaam bij Getafe, Besiktas en Sporting CP. Daar was de balans: 13 doelpunten en 11 assists in 87 wedstrijden. Diaby is de enige speler bij RSCA die de afgelopen jaren meer dan 10 keer scoorde op het hoogste niveau…
Yari Verschaeren
De Rode Duivel heeft bijzonder veel talent, maar net als Charles De Ketelaere heeft hij nood aan ervaren doelpuntenmakers rond zich. Verschaeren was bij Anderlecht betrokken bij 6 doelpunten en 7 assists in 46 wedstrijden. Anouar Ait El Hadj komt nog maar net kijken en heeft uiteraard ook nog geen statistieken.
Vanuit het middenveld is er ook weinig scorend vermogen
Adrien Trebel (12 doelpunten in 169 competitiewedstriden in België), Sambi Lokonga (2 goals in 57 competitiewedstrijden) en Josh Cullen (4 doelpunten in de League One, Championschip en Premier League) scoren zelden of nooit. Majeed Ashimeru scoorde in de Oostenrijkse en Zwitserse eerste klasse 8 doelpunten in 78 wedstrijden.
Conclusie
We lazen dat Vincent Kompany niet alles uit dit team haalt, maar op dit moment staat RSCA simpelweg waar het hoort te staan met de huidige waarde van de ploeg: de subtop. Bovenstaande cijfers maken duidelijk dat Anderlecht buiten Diaby géén enkele speler heeft die in het verleden al heeft bewezen dat hij een ‘killer’ is. Nmecha en Mukairu doen het momenteel zelfs goed en het zou voor RSCA zeer goed zijn als ze hen kunnen houden. Het zijn twee spelers die Anderlecht-waardig zijn en die al indruk maakten. Twee goede transfers.
Aanvallend zit er momenteel niet (veel) meer in bij Anderlecht. Het ontbreekt spelers die het in het verleden wel had met pakweg Mbark Boussoufa, Milan Jovanovic, Dieumerci Mbokani en vele anderen. In Brugge hebben ze ervaren toppers als Bas Dost, Hans Vanaken, Ruud Vormer en anderen die scoren. Anderlecht heeft zo niet één speler. Dàt is het grote pijnpunt van Anderlecht. Maar zonder geld kan het die niet halen, dus in dat opzicht valt Peter Verbeke weinig te verwijten.
CR
POLL: Op welke positie moet RSCA in de zomer een ervaren pion proberen te halen?