De voorbije weken raakten alsmaar meer details bekend over Operatie Zero, het grootschalige onderzoek naar fraude en corruptie in het Belgische voetbal dat inmiddels al drie jaar aan de gang is. Het onderzoek blijkt een waslijst aan profclubs te omvatten die illegale betalingen uitgevoerd zouden hebben. In theorie riskeren de betrokken clubs daarvoor degradatie.
Volgens sportadvocaat Sebastien Ledure zal het zo'n vaart echter niet lopen. "Het kan, want in Italië is het al gebeurd met een grote ploeg als Juventus. Maar het lijkt me sterk dat de soep hier even heet gegeten zal worden, zoals ze nu wordt opgediend", stelt hij bij Bruzz. Bovendien talmt de KBVB volgens hem om in actie te schieten. "Ze hebben maanden geleden al inzage gekregen in het dossier. De bewijzen liggen op tafel en toch laten ze het na om actie te ondernemen. Dan kan je je vragen beginnen stellen, want van zelfregulering lijkt geen sprake te zijn."
Volgens Ledure is het bovendien belangrijk om een onderscheid te maken tussen matchfixing en financiële fraude. In dat eerste opzicht doken de voorbije dagen enkele verhalen op over de laatste twee titels van Anderlecht. In 2014 zou Mogi Bayat de play-offs beïnvloed hebben, terwijl in 2017 Herman Van Holsbeeck aan scheidsrechter Delferière gevraagd zou hebben om Anderlecht te 'beschermen' in de topper tegen Club Brugge. Die beschuldigingen lijken echter moeilijk hard te maken en bovendien is er een verjaringstermijn van acht jaar. De beschuldigingen van financiële fraude lijken dan weer zwart op wit te staan, aangezien spijtoptant Dejan Veljkovic een uitgebreide boekhouding bijhield.