Sinds zijn terugkeer naar de Belgische velden blijft Radja Nainggolan een felbesproken figuur. Zowel sportief als extra sportief laat hij van zich horen, maar niet altijd in positieve zin. Heeft voorzitter Paul Gheysens er wel goed aangedaan om te investeren in zijn komst? Zijn aanwezigheid lijkt namelijk zowel een vloek als een zegen voor de Great Old.
In zijn eerste weken kon Nainggolan zich nog wegsteken achter zijn conditionele achterstand, maar inmiddels is dat excuus niet meer van tel. Voorlopig liet hij echter slechts een paar keer zijn talent zien. Tegen Anderlecht heerste hij bijvoorbeeld op het middenveld en bracht hij vuur in het spel. Tegen Beerschot zorgde hij voor het evenwicht in de ploeg en voor de drie punten met een knap afstandsschot. De beste Nainggolan is dan ook een ontegensprekelijke meerwaarde. Alleen zien we die voorlopig veel te weinig.
In de andere negen keren dat hij aan de aftrap kwam, stak hij zich volgens diverse analisten bijvoorbeeld te vaak weg achter een mannetje op het middenveld om de bal niet te moeten ontvangen. Bovendien laat hij vaak een niet zo fitte indruk achter. Regelmatig sjokt hij over het veld, alsof hij al een marathon in de benen heeft. Zijn houding oogt eerder laks, dan een grote drang om de landstitel naar zijn stad te halen. En die houding zorgt steeds vaker voor kritiek. Op Twitter counterden vele volgers bijvoorbeeld zijn sneer naar scheidsrechter Lawrence Visser. Voetbalminnend Vlaanderen raadde Radja aan om eerst de hand in eigen boezem te steken.
TE WEINIG IMPACT
'Il Ninja' neemt zijn ploeg af en toe dus wel op sleeptouw, maar neemt daarbij ook vaak teveel hooi op zijn vork. Afgelopen zondag opnieuw. In minuut 87 voerde hij een fantasietje op dat mislukte tussen drie verdedigers van Standard. Enkele baltoetsen later stond de Waalse ploeg voor doel van Jean Butez en werkte Mehdi Carcela de gelijkmaker binnen. Een aantal minuten later liet Nainggolan weer een boulevard op middenveld open waar Samuel Bastien handig van gebruik maakte. Een middenvelder met zoveel ervaring in de Serie A zou op dat moment toch beter moeten doen.
Ook clubicoon Patrick Goots is nog niet overtuigd van de meerwaarde van Nainggolan. In september had de ex-goalgetter al zijn twijfels. "Voor zijn status laat hij veel te weinig zien", luidde het toen. En die mening van Patje Boem Boem is nog niet veranderd. De analist verkiest bijvoorbeeld Eder Balanta boven Nainggolan als beste nummer zes in België. De vraag is dan ook wat zijn beste positie in dit elftal nu eigenlijk is: nummer 10 , 8 of 6? En had coach Brian Priske de ex-Rode Duivel niet sneller moeten wisselen, gezien zijn beperkte fysieke paraatheid? In 7 van zijn 11 wedstrijden werd Nainggolan steeds vroegtijdig gewisseld. Zondag pas in de extra tijd, toen de Great Old nota bene met z'n tienen stond.
AANWEZIG IN KLEEDKAMER
Na zijn vervanging speelde Nainggolan wel nog de rol van mentor langs de zijlijn. Het tafereel deed zelfs denken aan Cristiano Ronaldo in de EK-finale van 2016. Of Priske erg opgezet was met zijn gelegenheids-assistent, valt evenwel te betwijfelen. In ieder geval is Nainggolan naast het veld erg aanwezig. Hij voorziet jongeren als Pierre Dwomoh en Michel-Ange Balikwisha bijvoorbeeld van handig advies. Maar langs de andere kant steekt Nainggolan te weinig de hand in eigen boezem bij mindere prestaties en reageert hij soms te laconiek op zijn ietwat losbandige levensstijl.
Zijn aanwezigheid in de ploeg blijft op dit moment dan ook een dubbeltje op zijn kant. Zijn voetballende kwaliteiten staan buiten kijf. Maar de steken die hij laat vallen, betaalde Antwerp meermaals cash. Voorlopig is zijn stunttransfer dus zeker nog geen onverdeeld succes. Maar pas aan het eind van het seizoen zal Gheysens weten of zijn prestigedeal een vloek of een zegen is geweest voor de club.