Voetbalcoach zijn is een hondenstiel. Brian Priske kreeg dit seizoen al meermaals kritiek te slikken en na de vorige nederlaag tegen Union SG was dat niet anders. Vooral de keuze om Koji Miyoshi voor de leeuwen te gooien tegen de fysiek sterke Brusselaars was een miscast van jewelste. De Japanner creëerde weliswaar mooie kansen voor zijn ploeg, maar het wedstrijdplan was helemaal niet aan hem besteed. Antwerp koos resoluut voor de lange bal waardoor Koji Miyoshi nooit eerder in zijn carrière zoveel luchtduels moest aangaan.
DE NIEUWE REFAELOV
Vorig seizoen dacht Antwerp FC ze hem beet hadden: Koji Miyoshi moest en zou de natuurlijke opvolger worden van Lior Refaelov. In maart vorig jaar lichtte Sven Jaecques de aankoopoptie van 1,2 miljoen euro bij het Japanse Kawasaki Frontale, en de sportief directeur van The Great Old deed dat met de glimlach. “Omdat het totaalpakket, loon en transfersom, aanvaardbaar was en te verantwoorden gezien de leeftijd van Koji, hebben we beslist om dit te doen”, zei Jaecques aan De Morgen.
‘t Was net in die periode dat Lior Refaelov een akkoord vond met RSC Anderlecht, waarna Antwerp besloot om de Israëliër vervolgens niet meer op te stellen in de Champions’ Play-offs. Dat betekende een uitgelezen kans voor Koji Miyoshi om zich te profileren. En de Japanner ontgoochelde niet. “Alsof het clubbestuur het zo had gepland”, klonk het toen bij VTM Nieuws. Ook Filip Joos was vol lof over Miyoshi. “Ik ben er zeker van dat hij de positie van Refaelov aan kan. Hij heeft sublieme acties in de voeten en werkt zeer hard. Het is een slimme speler met veel toekomst”, zei Joos in Extra Time.
PECHVOGEL
Koji Miyoshi sloot het vorige seizoen af met een positieve noot en niemand die eraan twijfelde dat hij deze jaargang in de voetsporen zou treden van Lior Refaelov als draaischijf van Antwerp FC. Maar de Japanner vond dit seizoen oorspronkelijk zijn draai niet onder de nieuwe coach Brian Priske en hij stond bovendien meer dan twee maanden aan de kant met een hamstringblessure. Pech dus voor Miyoshi, die nochtans gretig was om een prominente rol op te nemen bij The Great Old.
De langdurige hamstringblessure van Koji Miyoshi was een rechtstreeks gevolg van zijn deelname aan de Olympische Spelen. De Japanner kende daarom vorige zomer geen enkel moment rust waardoor hij tegen een vervelende blessure aanliep. “Daar betaalde hij een hoge prijs voor”, zei Brian Priske over de lange onbeschikbaarheid van de technisch vaardige Miyoshi. De Deense coach kon zijn creativiteit en vernuft immers wel goed gebruiken in zijn ploeg.
HET PLAN VAN PRISKE
Maar sinds enkele weken is Koji Miyoshi stilaan terug. Tegen AA Gent vond Brian Priske het nog niet opportuun om de aanvallende middenvelder te laten starten. “Ik heb het gevoel dat Koji nog niet fit genoeg is om hem direct vanaf de aftrap te brengen”, legde Priske zijn keuze uit aan Gazet van Antwerpen. “Hij mist nog dat tikkeltje scherpte. Dus kan hij op dit moment beter met een invalbeurt belangrijk zijn.”
De week na de wedstrijd tegen AA Gent hield Brian Priske zijn nummer tien terug op de bank. Miyoshi speelde geen minuut tegen KV Kortrijk en Priske deed dat met een belangrijke reden. De Deense coach van Antwerp spaarde de Japanse spelmaker namelijk met het oog op de topmatch tegen Union SG, wat voor Miyoshi de zevende basisplaats van het seizoen betekende. Maar erg succesvol was zijn prestatie echter niet.
MIYOSHI EN BALIKWISHA
Brian Priske trok tegen de competitieleider volop de kaart van Koji Miyoshi, die met zijn vinnigheid en voetballend vermogen topschutter Michael Frey op de bank hield. De Japanner werd zorgvuldig gebracht door Priske om tussen de linies het verschil te kunnen maken en gevaar te creëren. En dat lukte Miyoshi ook. Hij creëerde namelijk het meeste doelkansen bij Antwerp, getuige onder andere zijn uitstekende doorsteekpass op Michel-Ange Balikwisha.
Koji Miyoshi toonde zich ook erg snedig in de dribbels. De 24-jarige ondernam vorig weekend acht dribbels, waarvan er zes lukten. Geen enkele andere ploegmaats bij Antwerp kon dat indrukwekkend cijfer overtreffen. Samen met Michel-Ange Balikwisha probeerde Miyoshi met enkele individuele acties de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar dat bleek uiteindelijk een verloren zaak te zijn. “In tegenstelling tot Union zagen we bij Antwerp geen systeem. Tenzij je stapels lange ballen of hopen op een ingeving van Miyoshi of Balikwisha een 'systeem' kan noemen”, stelde Peter Goris, chef sport bij Gazet van Antwerpen, scherp.
PRISKE BLUNDERT
Brian Priske liet Koji Miyoshi vorige week rusten tegen KV Kortrijk om hem daarna tegen Union SG aan de wedstrijd te laten starten. De Deen liet zijn creatieve middenvelder de ganse match staan, waardoor Miyoshi voor het eerst dit seizoen een volledige wedstrijd van de Jupiler Pro League kon uitspelen. De Japanner moest tot het uiterste gaan tegen de fysiek indrukwekkende Brusselaars en dat was niet meteen een voordeel voor hem.
De naar binnen komende flankspelers Guillaume François en Bart Nieuwkoop centraliseerden het spel van Antwerp, waardoor Koji Miyoshi heel weinig ruimte had om het verschil te kunnen maken. Slim gezien van Felice Mazzu, maar dat had Brian Priske ook op voorhand moeten weten. Door de immense drukte in het centrum van het veld en de fysieke sterkte van Union leed Miyoshi bijgevolg het meeste balverlies bij Antwerp. Logisch.
De thuisploeg koos vervolgens dan maar voor de lange bal naar voren maar ook dat was duidelijk niet de oplossing. Miyoshi - 1 meter 67 lang - moest daarom maar liefst zeven luchtduels aangaan, waar hij er onverhoopt ook ééntje van kon winnen. De kleine Japanner moest nooit eerder in zijn carrière zoveel luchtduels aangaan - we beschikken over de cijfers. Duels over de grond en in de lucht zijn niet besteed aan de stylist Miyoshi, die eigenlijk op voorhand al een vogel voor de kat was tegen de fysieke sterke Brusselse verdediging. Dan was Michael Frey wellicht een veel betere en meer logische keuze geweest.