Het kalenderjaar 2022 is nog maar anderhalve maand ver, maar de Belgische arbitrage heeft zich in de voorbije weken al meermaals van zijn slechtste kant laten zien. Vooral bij het gebruik van de videoref liep het verschillende keren mis. De kritiek op het falen van de VAR neemt dan ook gevoelig toe.
Eerder dit seizoen werd geïnvesteerd in 3D-technologie die moet helpen bij het trekken van een buitenspellijn. Maar dit gaat gepaard met de nodige technische fouten. Vorige week nog moest het Referee Department toegeven dat de lijn die getrokken werd bij Standard-Cercle Brugge niet correct was en dat de winnende treffer van de Rouches dus onterecht werd afgekeurd. Afgelopen woensdag in de inhaalmatch tussen KV Oostende en Zulte Waregem, kon er wegens technische problemen dan weer geen lijn getrokken worden bij het nipte afgekeurde doelpunt van Tatsuhiro Sakamoto.
Maar wat vooral erg storend is, is het feit dat het gebruik van de 3D-technologie vaak heel wat tijd in beslag neemt. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld, lag het spel bij Zulte Waregem-Anderlecht zo'n 5 minuten stil toen de openingstreffer van Paars-Wit onder de loep werd genomen. "De manier waarop de VAR momenteel functioneert is een doorn in ieders oog", stelde analist Dennis van Wijk bij Extra Time. "Het duurde bij deze fase allemaal zo bijzonder lang waardoor er op een bepaald moment zelfs ballen op het veld gegooid zodat de spelers zich nog even konden opwarmen."
NIEUWE REGELS
Intussen besloot het Professional Refereeing Department, onder meer na kritiek van Anderlecht-coach Vincent Kompany, om in te grijpen. Zo zal de VAR nog slechts twee pogingen krijgen om de juiste lijn te trekken. Indien dat niet lukt binnen de 2 à 2.5 minuten, wordt automatisch de beslissing op het veld gevolgd. "Nu kwam er een reactie van Kompany en dat was dan blijkbaar het sein om actie te ondernemen. Ik ben blij dat Kompany gereageerd heeft en dat er eindelijk ingegrepen zal worden", besluit Van Wijk.