Op 12 januari gingen de poppetjes aan het dansen in de Antwerpse derby tussen Beerschot en Royal Antwerp FC. The Great Old kreeg een straf en er mochten geen fans meereizen voor twee uitmatchen. Ook Binnenlandse Zaken kwam tussenbeide en een twintigtal Antwerp-supporters kregen een proces-verbaal.
Daarin stond dat de supporters moesten voorkomen wegens ‘provocerend gedrag’. Onder meer het opsteken van een middelvinger werd al gezien als provocatie. De Antwerp-fans laten het daar echter niet bij zitten en halen topadvocaat én fervent supporters van The Great Old, Omar Souidi, binnen.
Bizarre situatie
De Federatie Antwerp Supportersclubs (FASC) gaat vol in de aanval. “Een tiental mensen heeft ons al gecontacteerd”, citeert Het Laatste Nieuws FASC-voorzitter Dominik Van Landeghem. “Wij hebben met Omar Souidi een advocaat aangezocht die ons zal bijstaan. Hij doet dit deels als Antwerpsupporter uit clubliefde, maar is zelf principieel tegen het feit dat fans hiervoor een veroordeling oplopen.”
De fans hopen dat er iets zal veranderen. “We zijn tevreden dat meester Souidi zijn expertise daarvoor gebruiken wil. Want dit houdt niet op bij onze club. Dit is een straatje zonder eind. Ik kan mij niet inbeelden dat elk weekend elke persoon die een middelvinger opsteekt een boete krijgt. Voetbal is deels emotie: moeten mensen die een ongelukkig gebaar doen dan beginnen panikeren: ‘Ga ik hier nu drie maanden stadionverbod voor krijgen?’”
Souidi haalt uit
Er wordt gesuggereerd dat de politie wil compenseren omdat er ook vuurpijlen richting het Beerschotvak werden gegooid en daarom extra zware straffen uitdeelde. “Er is een termijn om bezwaar in te dienen tegen de pv’s. Dat gaan we sowieso doen. Maar we staan ook kritisch tegenover een bepaalde regelgeving. Een middelvinger kan een vorm van vrijheid van meningsuiting impliceren. We gaan dat nauwkeurig onderzoeken. Bij een wet hoort een interpretatie. Die vind ik in dit geval streng”, zegt advocaat Souidi.
Volgens de bekende advocaat worden de Antwerpse fans geviseerd. “Ik krijg de indruk dat ze bepaalde supporters viseren om feiten uit het verleden waar ze niet voor vervolgd konden worden, om dan plotseling een middelvinger te gebruiken als excuus om ze toch te vervolgen. We vinden het te makkelijk om te veronderstellen dat een middelvinger as such provocerend is.”
“Ik weet niet of er één supporter is in dit land die van voetbal houdt en bij het zien van een middelvinger plots geen zin meer heeft in een wedstrijd. Dat lijkt me absurd. Ik zeg niet dat we met middelvingers moeten strooien op voetbalwedstrijden – bepaalde zaken blijven uit den boze – maar ik wil niet zomaar aannemen om mensen daarvoor een hele administratieve rompslomp in te duwen met potentiële boetes. Dat vind ik persoonlijk te ver gaan: waar eindigt het dan?”, klinkt het.