Club Brugge kroonde zich afgelopen zondag voor de derde keer op rij tot landskampioen. Daarmee zette Blauw-Zwart zijn dominantie van de laatste jaren nog maar eens in de verf. Maar in Brugge passen ze maar beter op, want de hoogconjunctuur kan wel eens vroeger dan verwacht ten einde komen.
Club lijkt een grote voorsprong genomen te hebben op de concurrentie. Zeker wat prijzen betreft de laatste jaren. Financieel valt dat wel nog mee, weten ze bij Sporza. Daar zien ze dat het verschil in omzet tussen Club en RSC Anderlecht (18%) veel kleiner is dan tussen de twee eerste financieel toonaangevende clubs in bijvoorbeeld in Nederland, Duitsland en Italië. Sporteconoom Trudo Dejonghe komt bij hetzelfde medium dan ook met een signaal dat de concurrentie zeker niet moet wanhopen in België.
"Want in het voetbal kan geld bijzonder snel verdampen. Door enkele gemiste transfers, bijvoorbeeld. Of als je een keer de inkomsten van de Champions League misloopt. Manchester United en Lyon waren ook ooit oppermachtig, maar staan nu ver van een landstitel", zegt Dejonghe. Het is dus oppassen geblazen in Brugge, waar ze de laatste jaren wel stevige fundamenten neergezet hebben.
CHAMPIONS LEAGUE
Voor volgend seizoen zijn ze op Jan Breydel alvast opnieuw zeker van de vetpotten van de Champions League. Daardoor zal de Brugse kas weer vollopen met geld, dat meteen geïnvesteerd kan worden in spelersmateriaal. Dat zou wel eens nodig kunnen zijn, want pionnen als Noa Lang en Charles De Ketelaere lijken niet al te lang meer te blijven in West-Vlaanderen. Vanuit verschillende hoeken van Europa wordt stevig aan hun mouw getrokken.