Club Brugge zit met een luxe-probleem. De Belgische landskampioen beschikt met Loïs Openda over de meest scorende Belgische spits van het seizoen, maar desondanks is zijn toekomst in het Jan Breydelstadion hoogst onzeker. Tijdens zijn tweejarige uitleenbeurt aan Vitesse Arnhem is Openda een completere spits geworden, en kan hij niet meer vergeleken worden met de speler die hij twee jaren geleden was. Vincent Mannaert zit aldus met een groot dilemma. Geeft hij Openda eindelijk een volwaardige kans bij Club, of wordt de kersverse Rode Duivel voor harde cash verkocht op de transfermarkt?
MEEST SCORENDE BELG VAN HET SEIZOEN
“Sinds hij bij Vitesse speelt, zien ze in België wel meer wie de echte Loïs Openda is, volgens mij”, vertelde moeder Mariame over haar zoon in Het Laatste Nieuws. De 22-jarige spits scoorde in de voorbije twee seizoenen 36 doelpunten voor Vitesse, en daarmee gaf hij zijn criticasters lik op stuk. In België kreeg Openda namelijk steeds dezelfde kritiek te slikken: hij haalde te weinig rendement op het gebied van doelpunten scoren. Maar die kritiek mag nu stante pede de vuilbak in.
Geen enkele andere Belgische speler scoorde dit seizoen zelfs meer dan Loïs Openda (24): Ryan Mmaee (Ferencvaros, 23), Cyriel Dessers (Feyenoord, 21), Kevin De Bruyne (Manchester City, 20), Romelu Lukaku (Chelsea, 20), Christy Manzinga (Linfield, 18), Jelle Vossen (Zulte Waregem, 17), Charles De Ketelaere (Club Brugge, 17), Johan Bakayoko (PSV Eindhoven II, 17) en Hans Vanaken (Club Brugge, 16) vervolledigen de top tien.
En met die vele doelpunten scoorde Loïs Openda zich vervolgens in de kijker van Roberto Martinez. De huurling van Vitesse Arnhem werd niet opgenomen in het oefenkamp in maart, waar enkel spelers met minder dan 50 caps hun kans kregen, maar toen mocht hij wel enkele dagen meetrainen met de grote jongens. Maar voor de aankomende wedstrijden in de Nations League tegen Nederland, Polen en Wales kreeg Openda wél een oproepingsbrief in de bus.
RODE DUIVEL
“Zijn stats spreken voor zich”, verklaarde Roberto Martinez de allereerste nationale selectie van Loïs Openda. Volgens de bondscoach is de tijd rijp om te laten zien wat hij kan bij de A-kern. Openda kreeg de voorkeur op Christian Benteke en Divock Origi, de vaste klanten bij de Rode Duivels die amper aan de bak komen bij respectievelijk Crystal Palace en Liverpool. Openda wist zelf dat hij in beeld was bij de nationale ploeg, maar ook dat hij geduldig moest zijn.
“Het is een jongensdroom”, zei hij op de officiële clubkanalen van Vitesse Arnhem. “Vroeger keek ik naar spelers als Romelu Lukaku, Eden Hazard, Thibaut Courtois en Yannick Carrasco en nu zit ik in het nationale team. Ik wist dat ik er een had geluk maar ook dat ik geduld moest hebben. Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg. Ik heb er hard voor gewerkt.” Openda kon ook kiezen voor de nationale ploeg van Marokko, maar hij koos met zijn hart voor België.
MATCH MET LETSCH
Tijdens zijn tweejarige uitleenbeurt aan Vitesse Arnhem is Loïs Openda een andere speler geworden sinds hij in juli 2020 vertrok bij Club Brugge. “Hij toont meer kwaliteit en metier dan voordien”, verklaarde de Jonge Duivels-bondscoach Jacky Mathijssen eerder dit seizoen in Het Laatste Nieuws. Naast zijn ontdekte torinstinct is Openda in de Eredivisie ook gewoon een meer complete voetballer geworden. Dat komt voornamelijk omdat hij bij Vitesse meer speelgelegenheid kreeg dan bij Club Brugge.
Loïs Openda was bovendien de ideale spits in de specifieke speelstijl van Thomas Letsch. De coach van Vitesse Arnhem is een adept van het Red Bull-concern, want voordien was hij actief bij de jeugd en als assistent-coach bij RB Salzburg. Letsch zag in Openda de perfecte aanvalsleider want hij brengt snelheid, arbeid en aspiratie. Daarnaast zette hij ook grote stappen op het gebied van samenspel, diepgang en uiteraard doelgerichtheid. En als meest scorende Belgische speler van het seizoen, kan hij onmogelijk nog een ‘onrendabele’ spits genoemd worden.
CLUB BRUGGE
Het gaat dus hard met de carrière van Loïs Openda, maar desondanks weet de 22-jarige nog niet waar hij volgend seizoen zal spelen. Naar verluidt gelooft Club Brugge nog steeds hard in zijn talent, dat bleek nogmaals toen Vincent Mannaert hem in januari wilde terugroepen van zijn uitleenbeurt aan Vitesse, maar dat bleek uiteindelijk een complexe en quasi onmogelijke opdracht. En toch zou Openda volgend seizoen in het Jan Breydelstadion helemaal niet zeker zijn van een basisplaats. De Brugse toekomst omtrent de pijlsnelle aanvaller is hoogst onzeker.
Zo stelde Gert Verheyen al in februari dat Loïs Openda niet al te veel hoop moet koesteren dat Club Brugge hem straks terugneemt om een vooraanstaande rol te spelen. “Dat geloof ik niet. Ik denk dat Club dat ook al lang beslist heeft. Spelers worden uitgeleend onder het voorwendsel dat ze ervaring moeten opdoen. Maar er zijn weinig spelers die terugkeren en nog een ster worden”, stelde Verheyen in zijn analyse voor Het Nieuwsblad. Ook in het kamp-Openda klinkt het dat hij weliswaar nog een contract heeft bij Club, maar dat hij er niet per se wil blijven.
“Ik heb geen idee waar ik volgend seizoen speel”, gaf Loïs Openda vorig weekend toe in De Gelderlander. “Dat kan Brugge zijn, want ik heb nog een contract tot juli 2024. Maar het kan ook een club elders worden. Ik heb heel veel aan Vitesse te danken. Prachtige club, prachtige tijd”, nam hij afscheid van Vitesse Arnhem. Hij en Club Brugge staan aldus voor een belangrijk kruispunt, want als Openda als overbodig wordt beschouwd in het Jan Breydelstadion, dan zal hij ongetwijfeld te gelde worden gemaakt middels een definitieve verkoop.
CASHEN VOOR OPENDA
“Hij vertegenwoordigt de toekomst”, verklaarde Ivan Leko aan het eind van het seizoen 2018-2019. De toenmalige coach van Club Brugge was een grote fan van de voetballer Loïs Openda en hij staafde dat met een stevige voorspelling. “Over twee jaar kan hij 15 miljoen euro waard zijn.” Anno 2022 bedraagt de marktwaarde van Openda geen 15 miljoen euro, maar wel 5,5 miljoen euro. Maar dat wil niet zeggen dat de 21-jarige grote stappen vooruit heeft gezet in zijn ontwikkeling. De Openda van enkele jaren geleden kan niet meer vergeleken worden met de Openda van vandaag. En door het recent behaalde keurmerk als Rode Duivel, zit er ongetwijfeld een grotere transfersom in dan de huidige 5,5 miljoen euro - wat ook al niet mis is trouwens.