Loïc Lapoussin was vorig seizoen één van de meest onderbelichte en minst besproken spelers van het sterrenelftal van Union SG. Nochtans vervulde de multi-inzetbare Malagassiër een belangrijke en niet te onderschatten rol in het succesverhaal van de Brusselaars. Dat maakt het dus niet erg verrassend dat Felice Mazzu hem graag wil halen naar het Lotto Park, zoals Sacha Tavolieri onlangs berichtte.
DRIBBELKONING
Wie reflecteert over het voorbije boerenjaar van promovendus Union SG, die denkt spontaan aan Deniz Undav, Casper Nielsen, Teddy Teuma en Dante Vanzeir. Maar ook Loïc Lapoussin was één van de grote uitblinkers van de Unionisten. Felic Mazzu liet hem vorig seizoen 2.915 speelminuten opdraven, waarmee Lapoussin de op vijf na meest ingezette speler was van Union. De 26-jarige laatbloeier liet een veelbelovende indruk na tijdens zijn debuutseizoen in de Jupiler Pro League en de kenners van het spelletje raakten danig gecharmeerd door Lapoussin.
Charles De Ketelaere vond vorig seizoen zelfs dat de Malagassische international een grote kandidaat was om Profvoetballer van het Jaar te worden. In een interview met Het Nieuwsblad zei CDK ook dat hij zwaar onder de indruk was van Lapoussin. En terecht. De ex-speler van RE Virton en Red Star FC gaf zijn visitekaartje af tijdens zijn debuutseizoen op het hoogste niveau en hij blonk uit in verschillende spelonderdelen. Lapoussin sprong vooral in het oog met zijn talrijke dribbels en attractieve speelstijl. Op het gebied van dribbels was hij zelfs de primus in België.
Vorig seizoen telde Loïc Lapoussin namelijk 311 dribbels, een aantal dat geen enkele speler in België kon overtreffen. Hij kwam uit op een hoog gemiddelde van 9 dribbels per wedstrijd, en dit seizoen zit hij alweer aan 8 dribbels per wedstrijd. Gert Verheyen catalogeerde Lapoussin als een dribbelaar met entertainmentgehalte, genre Noa Lang. “Waarom komen mensen nog naar een stadion?” zei de analist in Het Nieuwsblad. Lapoussin bracht een frisse wind door zijn verwoestende dribbels, verrassende panna’s, frivole hakjes en flair aan de bal. Een streling voor het oog.
TEAMSPELER ZONDER STRESS
Ondanks zijn vele één-tegen-één-acties is Loïc Lapoussin allerminst een egoïstische of egocentrische voetballer. Zo’n type zou men overigens nooit aantrekken bij Union SG. De scouting van de Brusselaars speurt namelijk de markt af naar spelers met grote intrinsieke kwaliteiten die door de mazen van het net geglipt zijn van grote clubs. Daarbij worden duizenden profielen gescreend en wordt er niet alleen gekeken naar hun pure voetbaltalent, maar ook naar hun privéleven, hun gedrag op social media en tijdens interviews, maar naar ook mentale aspecten, zoals een goede teamgeest.
Uit de gesprekken met Loïc Lapoussin, die in 2020 van RE Virton naar Union SG getransfereerd werd, bleek alvast dat de Malagassiër eerder zijn hand zou op steken om zich te verontschuldigen bij een mislukte actie dan dat hij zal beginnen kibbelen met zijn ploegmaats. Op het veld geeft Lapoussin soms een nonchalante en ongeïnteresseerde indruk, maar dat is slechts schijn. De 26-jarige heeft gewoon nooit stress. “Ik denk dat hij de speler is die het minste last heeft van druk”, verklaarde landgenoot Marco Illaimaharitra (Sporting Charleroi) vorig seizoen in L’Avenir.
FYSIEK WONDER
Loïc Lapoussin onderneemt erg veel dribbels tijdens de wedstrijden en hij heeft bijgevolg een enorm volume. Dat kan alleen maar mogelijk zijn wanneer je over een ijzeren fysiek beschikt. Lapoussin legt elke wedstrijd enorm veel kilometers af en dat doet hij bovendien aan een zeer hoge intensiteit. In het moderne voetbal wordt het verschil vaak gemaakt door bewegingssnelheid, de snelheid van de bal en één-tegen-één-duels met een versnelling. En die kwaliteiten bezit Lapoussin.
“Hij legt zijn high intensity runs af met een snelheid tussen 20 en 25 km/u, op een heel natuurlijke manier”, zei Thibaut Meyer, de fysical coach van Union SG, vorig seizoen in La Dernière Heure. Uit Loïc Lapoussins fysieke data blijkt dat elke run wordt afgelegd aan een hoge snelheid. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij vorig seizoen behoorde tot de top vijf Union-speler met de beste VO2-max. “Hij is duidelijk geen marathonloper, maar hij heeft het vermogen om zeer snel te herstellen. Het is als een automotor: hij kan snel acceleren en vertragen”, aldus Meyer.
LUXE ZWITSERS ZAKMES
Een andere USP van Loïc Lapoussin is zijn enorme veelzijdigheid. Vorig seizoen speelde hij namelijk als centrale middenvelder, linker- en rechter wingback, flankaanvaller en soms zelfs als spits. Als het Zwitsers zakmes van Union werd hij zelfs omschreven. “Loïc kan dankzij zijn intrinsieke kwaliteiten op meerdere posities spelen”, zei Antony Moris daarover in Sudpresse. “Zijn spelintelligentie stelt hem in staat zich aan te passen aan de situatie, of hij nu links, centraal of voorin moet spelen.”
De beste positie van Loïc Lapoussin blijft vooral op een flankpositie, het liefst in een aanvallende rol. Het 3-5-2 systeem van Felice Mazzu ligt hem dus als gegoten, en daardoor is het niet vreemd dat de Italo-Belg hem naar Anderlecht wil halen. En zeker omdat Sergio Gomez weldra vertrekt naar Manchester City en omdat Francis Amuzu graag nog een transfer wil maken in de huidige zomermercato. Lapoussin zou dan wel eens een ideale oplossing kunnen zijn om die leemte op te vullen bij Sporting.