Hoewel bondscoach Domenico Tedesco nog onder contract staat, zoekt Vincent Mannaert al een opvolger voor de Rode Duivels. Eén van de namen op de shortlist is Thierry Henry, maar zijn kandidatuur stuit op veel scepsis. In 2016 en 2022 werd hij al afgewezen voor de job, en sindsdien heeft hij weinig bewezen als trainer. Henry’s trainerscarrière is wisselvallig: hij flopte bij AS Monaco en Montreal Impact, en als assistent-coach bij de Duivels bleef zijn impact beperkt. Spelers als Lukaku en Openda steunen hem, maar analisten als Franky Van der Elst en Jan Mulder twijfelen openlijk aan zijn tactische knowhow en leiderschap. Ook binnen de KBVB Task Force vond men Henry geen geschikte kandidaat. Zijn harde communicatie, gebrek aan geduld met minder technische spelers en focus op een speelsysteem dat niet altijd aanslaat, maken hem een risicovolle keuze. De vraag blijft: zet de KBVB door of herhaalt de geschiedenis zich opnieuw?
Henry al twee keer afgeserveerd als Duivels-bondscoach
Hoewel Domenico Tedesco nog onder contract staat bij de Belgische voetbalbond, is Vincent Mannaert al volop op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de Rode Duivels.
Mannaert heeft vijf kandidaten op zijn shortlist staan, waaronder Thierry Henry (47), de vroegere assistent van ex-bondscoach Roberto Martinez. Henry was na het ontslag van Marc Wilmots in 2016 al eens kandidaat voor de job, alsook na het vertrek van Martinez in 2022.
De nieuwe bondscoach moet een grote persoonlijkheid hebben, naast de nodige tactische knowhow en peoplemanagement skills. Maar het is duidelijk dat Henry niet alle hokjes afvinkt, dat wisten we al in 2016 en 2022.
Toen werd hij telkens afgeserveerd als kandidaat-bondscoach en sindsdien is er niet bijster veel veranderd rond de coach Henry. Franky Van der Elst stelde terecht in Extra Time dat Henry nog niet echt veel heeft bewezen als trainer.
Bovendien druisen zijn activiteiten als tv-analist voor Engelse en Amerikaanse zenders in tegen het huidige beleid van de KBVB. We denken niet dat Henry zijn loon van zes miljoen euro per jaar aangeboden door Sky Sports, zomaar zal laten liggen.
Henry kent weinig succes als coach
Thierry Henry was een voetballer van absolute wereldklasse, maar had voor deze zomer nog nooit kunnen schitteren in de rol als trainer. Hij leerde nochtans van de besten toen hij speler was: Arsène Wenger, Pep Guardiola, Frank Rijkaard en Carlo Ancelotti.
De eerste stap als coach was een mislukking bij AS Monaco. Daarna verloor hij meer dan de helft van zijn 29 wedstrijden bij Montreal Impact en werd hij vervolgens assistent-coach van Roberto Martinez bij de Rode Duivels.
In de zomer van 2023 bood de Franse voetbalbond hem een functie op maat aan als bondscoach van de beloften. Henry heeft zijn imago hersteld en zijn carrière nieuw leven ingeblazen door op de Olympische Spelen vorige zomer door de Franse beloften naar zilver te loodsen.
Rode Duivels hadden Henry in hun zak
In 2022 waren de spelers van de Belgische nationale ploeg graag met Thierry Henry, toen de assistent van Roberto Martinez, doorgegaan. “Omdat ze hem in hun zak hadden, natuurlijk”, zei Frank Raes in 2023 aan De Morgen.
Onder meer Toby Alderweireld, Loïs Openda en Romelu Lukaku schoven de naam van Henry naar voren. Tom Saintfiet stelde vast dat Henry zowel bij Montréal Impact als bij AS Monaco mislukt is. “Goed dus dat de bond niet op de vraag van de spelers is ingegaan: zij mogen geen invloed hebben op de aanstelling van een trainer.”
Henry denkt en coacht te veel vanuit het niveau dat hij haalde als speler en heeft naar verluidt weinig geduld met spelers die technische minder zijn dan hij. Hij verwacht dat spelers zelfs tactisch oplossingen herkennen voor situaties in het veld, wat geen moderne en analytische manier van coachen is.
Henry is erg direct en soms ronduit hard in de communicatie. Zoals AS Monaco-middenvelder Aleksandr Golovin zei: "Als het niet lukte op het trainingsveld werd hij nerveus en schreeuwde hij veel. Hij speelde soms mee om ons te laten zien hoe het moest. Je voelde dat hij nog niet helemaal klaar was met de overgang van speler naar trainer."
Volgens Franse media was de relatie tussen Henry en (een deel van) zijn spelersgroep zelfs verzuurd. Hij kon hard zijn en zei ooit na een zoveelste verloren wedstrijd dat zijn spelers “al weken niet de wil om te winnen toonden”.
Henry is meer een veldheer dan trainer, maar hij zorgt wel voor zelfvertrouwen langs de zijlijn en durft snel beslissingen maken tijdens een wedstrijd.
Task force vond Henry geen slimme zet
Velen vragen zich bovendien af wat methode van Thierry Henry precies is. In de Verenigde Staten werd hij onder meer geprezen voor zijn tactische flexibiliteit, die in Europa als inconsequent werd genoemd.
Hij vraagt zijn spelers om alles zo simpel mogelijk te houden en hamert op een snelle balcirculatie. Zijn trainersfilosofie is naar eigen zeggen een mix van Arsène Wenger, Pep Guardiola - succescoaches van wie hij als speler bij Arsenal en FC Barcelona bijzonder veel opstak - en enkele van zijn eigen ideeën.
In 2022 verdween het dossier van Henry als kandidaat-bondscoach van de Rode Duivels al snel van tafel. Het charmeoffensief van onder meer Toby Alderweireld, Loïs Openda en Romelu Lukaku ten spijt.
Stiekem hoopte Henry nochtans om te mogen overnemen van Roberto Martinez, iets wat de meesten binnen de Task Force op geen enkel ogenblik een slimme zet vonden, volgens Het Laatste Nieuws.
Een kandidatuur waar er weinig animo voor was, volgens Het Nieuwsblad. De krant wist dat enkele bondsmensen zich afvroegen of Henry wel genoeg diepgang had om een hele selectie plus staf te managen.
"Van de trainer Thierry Henry kun je met de beste wil van de wereld niet beweren dat het een serial winner is", zei Jan Mulder in HUMO. “Vooral niét doen”, waarschuwde chef voetbal Ludo Vandewalle in Het Nieuwsblad.