‘t Is crisis in het Park. Felice Mazzu en zijn ploeg konden in de laatste vier competitiewedstrijden niet meer winnen en in die tijdspanne werd er amper één punt op twaalf behaald. De link naar de afwezigheid van Adrien Trebel is snel gelegd, de Fransman viel medio augustus uit met een blessure, hoewel dat misschien iets te kort door de bocht is. Desondanks liegen de cijfers niet: met Trebel in de ploeg haalde Anderlecht veel betere resultaten en punten dan zonder de ervaren middenvelder. Aan Mazzu om met een oplossing te komen want, op Trebel na, gedijen er amper spelers in zijn veeleisende en intensieve 3-5-2 systeem.
TREBEL WORDT WÉL GEMIST
In de heenmatch van de Conference League-kwalificatie tegen Young Boys Bern kwam Adrien Trebel helemaal verkeerd op zijn schouder terecht. Hij speelde daarna de eerste helft uit op karakter, maar tijdens de rust bleef de Fransman in de kleedkamer. Ondertussen werd Trebel geopereerd aan de schouder maar komt hij dit kalenderjaar niet meer in actie voor Anderlecht. En dat betekent een grote domper voor Sporting en Felice Mazzu.
De Italo-Belg kiest immers ook bij Anderlecht voor zijn beproefde 3-5-2 systeem, met compact en direct spel op het centrale middenveld, waarin hij op de positie van nummer zes resoluut voor Adrien Trebel kiest. Die voorziet de nodige power, verticaliteit en grinta in de ploeg van Felice Mazzu. Stuk voor stuk noodzakelijke en cruciale ingrediënten in de visie van coach en die bestanddelen brengt Trebel veel meer dan zijn concurrenten.
Het was dus duidelijk dat de maandenlange afwezigheid van Adrien Trebel danig gevoeld zou worden bij Anderlecht, maar Frank Boeckx minimaliseerde zijn belang toch wat bij Play Sports. “Er is echter genoeg weelde in de kern, zoals bijvoorbeeld een Kana die vorig jaar al sterk presteerde. Ze kunnen zijn afwezigheid wel relatief vlot opvangen.” Maar na vijf wedstrijden zonder Trebel is zijn afwezigheid helemaal niet opgevangen.
KANA VOLDOET (NOG) NIET
Intern en extern keek men eerst in de richting van Marco Kana als de gedoodverfde vervanger van Adrien Trebel, maar de publiekslieveling van Anderlecht greep zijn kans niet. Kana is een technisch onderlegd talent, met een bovengemiddelde flair en voetballend vermogen. Dat hij sinds zijn zesde op de pleintjes voetbalde, is dan ook geen toeval. Kana is een lust voor het oog wanneer hij hij voetbalveld betreedt. “Klasse en vista in overvloed”, schreef Het Laatste Nieuws over Kana, de paars-witte regisseur in wording.
Maar dit Anderlecht vraagt een nummer zes die meer brengt dan pure techniek en klasse. Grinta, verticaliteit en power zijn de gevraagde capaciteiten. Omdat Marco Kana te ‘soft’ was op dat gebied, pakte de sportieve leiding van Anderlecht in extremis uit met de transfer van Amadou Diawara. Die bezit intrinsiek wel de vereiste kwaliteiten om een rol van betekenis te spelen op het paars-witte centrale middenveld, maar de Guineeër heeft nog veel wedstrijden nodig om helemaal fit te worden.
DE TEUMA VAN MAZZU
Met Adrien Trebel in de ploeg pakte Anderlecht dit seizoen 15 punten op 18, ofwel een fraai rapport van 83%. Zonder Trebel in de ploeg is dat slechts 10 op 21, ofwel een buis van 48%.“Ik hou niet van simplistische redeneringen, zoals die van de slechte resultaten sinds de blessure van Trebel”, stelde Alex Teklak in La Dernière Heure, “Maar we hebben toch het gevoel dat Anderlecht op zoek is naar de positieve dynamiek van de Franse middenvelder”, moest de Franstalige analist toch de het grote verlies van Trebel erkennen.
Het viel ook Filip Joos op dat Anderlecht het heel wat minder doet sinds Adrien Trebel in de lappenmand ligt. “En die hadden ze vorig jaar niet eens nodig”, stelde hij in Extra Time. “Er worden dus ook wel fouten gemaakt binnen de club. Als Trebel op het veld stond, ging hij er altijd voor. Dat zijn mentaliteit niet goed zou zijn, dat heb ik nooit gezien. Trebel kan de Teuma van Mazzu zijn”, zei Joos maandag in het praatprogramma. Als centrale figuur in de 3-5-2 wordt Trebel dusdanig gemist door de coach van Anderlecht.
MAZZU AAN ZET
Het gemis van Adrien Trebel in de ploeg van Anderlecht is ook duidelijk merkbaar in de cijfers. De 31-jarige is dit seizoen erg belangrijk voor Sporting want van alle middenvelders is hij de defensief regelmatigste. Daarnaast won hij per wedstrijd gemiddeld het meeste defensieve duels én verstuurde hij tegelijkertijd het meeste sleutelpasses. Bovendien is Trebel ook op het mentaal vlak een niet te onderschatten pion. Door zijn ervaring, métier en persoonlijkheid neemt hij de jonge spelers namelijk ook bij de hand als de officieuze aanvoerder van de ploeg.
Uiteraard valt de huidige crisis niet alleen te herleiden tot het uitvallen van Adrien Trebel, maar zijn afwezigheid speelt daarin wel een grote rol. Hij is in feite één van de weinige spelers die de noodzakelijke kwaliteiten bezit om te kunnen gedijen in de 3-5-2 formatie van Felice Mazzu. “Maar om dit systeem aan te kunnen, heb je werkpaarden nodig. Bij Anderlecht zijn het voorlopig iets te veel dressuurpaarden”, stelde Het Nieuwsblad namelijk. “De coach zal íéts moeten doen. …Felice Mazzu kan nu bewijzen dat hij een flexibele toptrainer is.”