KRC Genk zag in de zomermercato Theo Bongonda (FC Cádiz) en Junya Ito (Stade Reims) vertrekken. Daardoor verloren de Limburgers heel wat kwaliteit op de aanvallende flankposities, maar desondanks besloot Dimitri de Condé om Bongonda en Ito niet te vervangen. De hoofdreden daarvoor is Mika Godts, het 17-jarige supertalent dat Genk absoluut niet wil blokkeren in zijn ontwikkeling.
STERK DEBUUT BIJ JONG GENK
Een kleine twee weken geleden werd Mika Godts definitief overgeheveld naar de A-kern van KRC Genk. De 17-jarige offensieve middenvelder, opgeleid in de jeugd van RSC Anderlecht, zag daarmee zijn knap seizoensbegin bij Jong Genk beloond worden. Godts is de jongste veldspeler van Jong Genk en hij maakt een uitstekende indruk in de Challenger Pro League. Na zes wedstrijden telt hij twee doelpunten en één assist. Da’s zeker niet slecht in zijn eerste matchen in het profvoetbal.
GENK ZET VOL IN OP GODTS
Door zijn doorschuiving naar de grote jongens toont de clubleiding een groot vertrouwen in de tiener. Na het vertrek van Theo Bongonda en Junya Ito, alsook door de langdurige blessure van Luca Oyen, vond Genk geen flankaanvaller meer van een voldoende kwalitatief niveau. De piste van Yira Sor (Slavia Praag) werd intensief bewandeld, de Nigeriaan werd vorig seizoen succesvol omgevormd van flankaanvaller naar centrumspits in Tsjechië, maar hij viel te duur uit.
Daarna schakelde Dimitri de Condé door naar een alternatief in Scandinavië, Noord-Europa, Engeland en Rusland, maar al die pistes liepen uiteindelijk dood. Genk wou enkel een nieuwe flankaanvaller halen die een meerwaarde zou brengen, maar zo’n speler werd dus niet gevonden. Daarom besloot de clubleiding om de jonge Mika Godts door te schuiven naar de grote jongens. “Mika is klaar om aan te sluiten bij de A-kern”, zei de Condé aan Het Belang van Limburg.
DRIBBELKONING
Mika Godts heeft een interessant profiel voor de ploeg van Wouter Vrancken, want de aanvaller kan zowel centraal als op links uit de voeten. Hij springt in het oog door zijn grote beweeglijkheid, offensieve impulsen en vooral zijn veelvuldige en snelle dribbels. Godts is immers de koning van de dribbels in de Challenger Pro League, waar hij reeds 54 dribbels telt (gemiddeld zo’n 10 per wedstrijd) en dat bovendien aan een indrukwekkende efficiëntie van 63%. Daarnaast is hij de vierde offensief regelmatigste speler van deze competitie.
Mika Godts vormt bij Jong Genk een gevreesde tandem met Tuur Rommens op de linkerflank. Het duo voelt elkaar perfect aan, vindt elkaar bijna blindelings en onderneemt veel overlaps. En dat is wel opmerkelijk omdat Godts en Rommens in het verleden nooit veel samen speelden. Godts speelt als de meest vooruitgeschoven speler op de linkerflank, waar hij voor gevaar zorgt door naar binnen te snijden maar evengoed buitenom kan gaan. Hij is een onvoorspelbare factor voor de ploeg.
HAZARD & DE BRUYNE
Mika Godts maakt momenteel zijn status waar als één van de meest veelbelovende en jonge Belgische talenten. Op veertienjarige leeftijd stond hij als jeugdspeler van RSC Anderlecht immers in de belangstelling van verschillende Europese topclubs zoals Arsenal, Ajax, PSV Eindhoven, Chelsea en Manchester City. Desondanks besloot hij om naar Genk te trekken omdat dit een familieclub is, bekend staat voor goed voetbal én over een kwalitatieve jeugdopleiding beschikt.
In 2020 nam Het Laatste Nieuws hem ook op in ‘The Next Gen’-reeks, waar hij prijkte bij de tien meest beloftevolle spelers van de generatie 2005. “Hij heeft de atletische lichaamsbouw van Kevin De Bruyne, maar ook de techniek van een Eden Hazard”, schreef de krant. Ook Malick Fofana (AA Gent), Joseph Ngonge (Juventus), Ahmed Sameer Habibzai (Antwerp), Cihan Canak (Standard), Stanis Idumbo (Ajax), Enock Agyei (Anderlecht), Chemsdine Talbi (Club Brugge), Brahim Ghalidi (Standard) en Kyriani Sabbe (Club Brugge) maakten deel uit van deze top tien.