Op dit moment is Robin Veldman een godsgeschenk voor Anderlecht. De Nederlandse coach draagt het Anderlecht-DNA hoog in het vaandel, hij geeft jonge spelers een (nieuwe) kans in het eerste elftal en hij haalt (voorlopig) ook resultaten. Na twee wedstrijden is het uiteraard veel te vroeg om al een definitieve balans op te maken, maar ondertussen is het wel heel duidelijk welke richting Veldman wil uitgaan met Sporting.
AJAX-SCHOOL
Robin Veldman werd in juli vorig jaar binnengehaald bij Anderlecht als hoofdcoach van de RSCA Futures en dat was een onvervalste prestigetransfer van de Brusselaars. Veldman stond te boek als een van de meest veelbelovende coaches van Nederland en zijn komst betekende bijgevolg een enorme stunt voor Anderlecht. “Zijn mooie parcours bij een voorbeeldclub als Ajax moet ons helpen naar een nog hoger niveau te gaan”, stelde CEO Peter Verbeke net na de komst van Veldman naar Anderlecht.
De RSCA Futures draaien vlotjes mee aan de top van de Challenger Pro League en ze doen dat goed combinatievoetbal, volledig volgens de stijl van de academicus Robin Veldman. En die lijn trekt hij nu door als trainer ad interim van de eerste ploeg. Jan Vertonghen, ex-Ajacied, herkent die filosofie erg goed. “Je merkt de Nederlandse school, die ik wel gewend ben: veel intensiteit in de passing, trapvormen, positiespelletjes”, zei de Rode Duivel aan Het Nieuwsblad over de trainingsvormen van Veldman.
BREKEN MET MAZZU
“Ik leun dichter aan bij Vincent Kompany dan bij Felice Mazzu”, liet de Nederlander al op zijn eerste persconferentie horen. En hij loog dus zeker niet. Robin Veldman breekt volledig met de filosofie van Felice Mazzu, die eerder omschakelingsvoetbal prefereerde met een hoge intensiteit. Veldman heeft op zijn beurt veel meer voetballende intenties en hij wil de automatismen van onder Mazzu uit het elftal halen. Na de match tegen KAS Eupen hekelde Veldman bijvoorbeeld verschillende elementen die niet stroken met zijn visie.
De Nederlander zei toen dat Anderlecht te gehaast speelde. Dat een vrije trap te snel genomen werd, waar ze gewoon voor het balbezit moesten kiezen. Op die manier was er te weinig rust aan de bal en kon Sporting niet dominant blijven voetballen. En dat haalde hij eerder ook al aan na de match tegen FCSB in de Europa League. “Er waren nog te veel momenten dat we als een omschakelingsploeg voetbalden en meteen diep speelden. Terwijl ons fundament de verzorgde opbouw moet zijn”, zei de coach toen achteraf op zijn perspraatje.
De filosofie van Robin Veldman sluit duidelijk nauw aan bij die van Vincent Kompany dan die van Felice Mazzu, zoals de Nederlander ook zelf aangaf tijdens zijn persconferentie als nieuwe coach (ad interim) van Anderlecht. “Het vertrouwen aan de bal, onder hoge druk blijven combineren, het vertrouwen laten groeien en zo snel mogelijk weer een glimlach op de jongens hun gezicht toveren", stelde hij. “Zo willen we snel resultaten boeken, dat verdient onze aanhang ook.”
DROOMCOACH VOOR ANDERLECHT
Op die manier beantwoordt de stijl van Robin Veldman volledig aan het vooropgestelde profiel als nieuwe hoofdcoach van RSC Anderlecht. “We moeten een totale cultuuromslag realiseren”, zei voorzitter Wouter Vandenhaute na het ontslag van Felice Mazzu. “Het gezochte profiel? Attractief voetbal, met ons DNA. Dat kan een ervaren trainer zijn, of ook een jonge coach of onbekende naam. Dat bekijken we intern.” In zijn eerste twee wedstrijden voldoet Veldman alvast aan die hoge eisen van de preses.
Onder de sportieve leiding van Robin Veldman vindt Anderlecht vlotjes de weg naar het doel, want op gemiddelde basis scoort het drie doelpunten per wedstrijd: dat is meer dan het dubbele dan onder Felice Mazzu (1,38). Het lijkt ons echter onwaarschijnlijk dat Sporting dergelijk gemiddelde zal aanhouden op de lange termijn, maar de aanvallende intenties onder Veldman zijn wel heel duidelijk merkbaar. De expected goals liggen 30% hoger en het aantal schoten naar het doel steeg met 36%.
Het balbezit onder Robin Veldman stijgt naar een hoge 57%, terwijl het gemiddeld veldoverwicht onder Felice Mazzu amper 52% inhield. Het aantal verstuurde passes nam bijgevolg ook toe met 13%. En bovenal: Anderlecht verloor nog geen enkele wedstrijd onder Veldman. Daartegenover staat wel dat Veldman per wedstrijd dubbel zoveel doelpunten slikt in vergelijking met Mazzu. Maar ook hier moeten we dus de evolutie op de (middel)lange termijn afwachten.
RSCA FUTURE(S)
Door het betere en dominante voetbal, dat nauw aansluit bij het Anderlecht-DNA, scoort Robin Veldman duidelijk punten bij de achterban, maar ook zijn werking met de eigen jeugd wordt sterk toegejuicht. Hij liet Theo Leoni vorig weekend debuteren in het eerste elftal en het debuut van de 22-jarige middenvelder, die geen enkele seconde speelde onder Felice Mazzu, werd danig gesmaakt door de fans. “Ik werk al heel lang met hem samen, hij heeft het voordeel dat hij mijn principes al kent”, zei Veldman over Leoni.
En ook Noah Sadiki kan rekenen op een nieuwe kans in het eerste elftal. De 17-jarige werd al snel genegeerd onder Felice Mazzu maar het ziet ernaar uit dat Sadiki in ere wordt hersteld door Robin Veldman. “Noah kreeg geen uitleg van de trainer en weet dus niet waarom hij opeens aan de kant werd geschoven”, zei vader Françis aan Het Nieuwsblad. Sadiki viel vorig weekend al in tegen KAS Eupen en hij is de eerste keuze om de geschorste Michael Murillo te vervangen donderdag tegen Silkeborg.