Jesper Fredberg buigt zich momenteel over de dossiers van Wesley Hoedt en Sebastiano Esposito, twee spelers die geen toekomst meer hebben bij RSC Anderlecht. Hoedt heeft nog een contract tot en met 2025, waarmee hij jaarlijks anderhalf miljoen euro verdient, maar hij traint al wekenlang afgezonderd van de groep. Een oplossing dringt zich op maar de clubs staan alvast niet in de rij om hem binnen te halen. Enkel Vitesse Arnhem wil Hoedt de reddingsboei toegooien en dat zou toch een serieuze stap achteruit betekenen voor de Nederlandse centrale verdediger.
GEEN WEG MEER TERUG
Wesley Hoedt liet zich dit seizoen vooral op een bedenkelijke wijze opmerken. Hij straalt een negatieve lichaamshouding uit, heeft conflicten met zijn ploegmaats en hij maakt (soms domme) individuele fouten. Hij is ook te weinig een leiderstype op het veld, terwijl hij dat nochtans wel zou moeten zijn. Hoedt kreeg veel kritiek te slikken van de media, volgens Anderlecht soms wel té veel. Sporting vroeg zelfs aan La Dernière Heure of de Franstalige krant een bepaalde wrok koestert tegen de verdediger en waarom ze altijd mikken op Hoedt.
“Omdat hij een rotte appel is in de groep”, was het antwoord van La Dernière Heure. Wesley Hoedt zette zichzelf buiten de groep door een gebrek aan zelfreflectie en een te groot zelfbeeld. De 28-jarige vindt dat hij élke wedstrijd moet spelen bij Anderlecht, terwijl zijn sportieve prestaties zo’n status helemaal niet verantwoorden. Daarnaast is Hoedt door zijn gedrag geen voorbeeld voor de jonge spelers van Anderlecht, waardoor zijn rol in het Lotto Park is uitgespeeld. Sporting probeerde hem zelfs al in de vorige zomermercato te slijten.
FINANCIËLE PROBLEMEN BIJ VITESSE
Maar nu is het Anderlecht dus menens om Wesley Hoedt van de hand te doen. Een speler die niet in actie komt terwijl hij anderhalf miljoen euro per jaar opstrijkt, is uiteraard een financieel en sportief horrorscenario. Voorlopig heerst er bitter weinig belangstelling voor Hoedt. Enkel Vitesse Arnhem beschouwt Hoedt een buitenkansje, al zullen de Nederlanders wel flink in de geldbuidel moeten tasten om hem aan te trekken. Vooreerst ligt Hoedt nog tweeënhalf jaar onder contract bij Anderlecht, waardoor er dus een (beperkte) transfersom moet betaald worden.
De actuele marktwaarde van Wesley Hoedt bedraagt 3,5 miljoen euro maar het lijdt geen twijfel dat het binnenhalen een transfersom in die grootteorde eerder wishful thinking is voor Anderlecht. Daarnaast heeft Vitesse vandaag niet de benodigde financiële middelen voorhanden om een deal van die omvang af te sluiten. Op het financieel vlak hangt er veel af van de nakende overname door de Amerikaan Coley Parrey (Common Group), die ook Patro Eisden Maasmechelen bezit en minderheidsaandeelhouder is van Leyton Orient.
De KNVB heeft nog altijd geen groen licht gegeven omtrent de overname van Vitesse door Common Group en dat zorgt voor een onzekere situatie in Gelderland. Vitesse geeft geen informatie over de nakende overname en de Common Group trekt op financieel vlak een rookgordijn op. Er is bijvoorbeeld geen inzage in de cijfers van de investeringsgroep en die onzekerheid kan een nadelig effect hebben op de financiële slagkracht van Vitesse op de transfermarkt - áls er zelfs nog een budget vrijkomt. Een speler met anderhalf miljoen euro salaris halen is dan ook een groot vraagteken.
SPORTIEVE PROBLEMEN BIJ VITESSE
Maar puur sportief heeft Vitesse Arnhem wel dringend nood aan defensieve versterking. De club uit Arnhem kende een mislukte transferzomer en staat voorlopig op een tegenvallende dertiende plaats in de Eredivisie. Technisch directeur Benjamin Schmedes moet in januari orde op zaken stellen op de transfermarkt, want “hulp uit elke hoek is welkom”, stelt de Gelderlander. Ook een door Anderlecht uitgespuwde Wesley Hoedt, die zich op het veld en in de kleedkamer helemaal onmogelijk maakte.
Vitesse moet in januari meteen aan de bak, want met AZ Alkmaar, NEC, PSV Eindhoven, FC Twente en sc Heerenveen staat er een loodzwaar programma te wachten. De club heeft dan ook maar één doel voor ogen: overleven en zich handhaven in de Eredivisie. Phillip Cocu beschikt over een stuurloos elftal waarin hij voortdurend puzzelt in het centrum van de defensie. De coach van Vitesse heeft bijvoorbeeld Ferro afgeschreven, de huurling van Benfica die straks al mag terugkeren naar Lissabon.
BERGAF MET DE CARRIÈRE
Vitesse staat daarom open voor spelers ‘met een krasje op’ zoals Wesley Hoedt. De Nederlandse verdediger beseft ondertussen ook wel dat hij straks een nieuwe fase van zijn carrière ingaat, met minder aantrekkelijke en interessante clubs in het verschiet zoals dat vroeger wel nog was. Geen AZ Alkmaar, Lazio, Southampton meer. Celta de Vigo, Antwerp FC of Anderlecht. Maar wel Vitesse Arnhem en onderbuik van de Eredivisie?