Net zoals voor de Rode Duivels eindigde ook voor Spanje het Wereldkampioenschap in mineur. La Roja raakte niet verder dan de achtste finales, waarin Marokko de Spanjaarden uit het toernooi knikkerde. Door deze te vroege uitschakeling staat de positie van Luis Enrique zwaar ter discussie. Roberto Martinez, nog maar net vertrokken bij de Rode Duivels, wordt alvast getipt als zijn opvolger. Al is het nog maar de vraag of Martinez wel de geknipte man is voor deze job.
DRUK WORDT ONHOUDBAAR
“Nu is het niet het moment om te praten over mijn toekomst”, zei Luis Enrique in zijn eerste interview net na de pijnlijke en onverwachte uitschakeling tegen Marokko. “Mijn contract loopt af, maar ik ben gelukkig bij de nationale ploeg, met de bond, met de voorzitter. Ik kan altijd verder gaan maar ik moet eerst nadenken wat het beste is voor mij en de nationale ploeg, en tot rust komen.” Gelet op zijn aflopend contract bij de Spaanse voetbalbond én de vroegtijdige uitschakeling in Qatar, een situatie die erg gelijklopend is aan die van Roberto Martinez voorheen bij België, lijkt een vertrek van Enrique in de nabije toekomst zeker aan de orde.
Luis Enrique is ook iemand die je op z’n woord mag geloven. De 52-jarige won landstitels en de Champions League met FC Barcelona, in 2015 werd hij verkozen tot de beste coach ter wereld. Als hij nadenkt over zijn toekomst bij Spanje, dan mag je dat ook serieus nemen. Hij beseft uiteraard ook zelf dat La Roja stevig tekort kwam op het Wereldkampioenschap in Qatar. De Spanjaarden startten furieus met een ongeziene 7-0 overwinning tegen Costa Rica maar de laatste groepswedstrijd (tegen Japan) alsook de achtste finales (tegen Marokko) gingen telkens verloren. En dat zorgde toch voor groot gezichtsverlies bij Enrique en Spanje.

Spanje, één van de grote schaduwfavorieten in Qatar, verloor de achtste finales van het Wereldkampioenschap tegen Marokko, een kleine voetbalnatie dat zich niet kwalificeerde voor de eerste vier WK’s in de 21ste eeuw. Op het gebied van voetbalniveau en -cultuur kon het contrast tussen beide landen niet groter zijn. Luis Enrique weet dat de nederlaag tegen Marokko niet in zijn voordeel speelt en het ganse Spaanse voetbal zelfs in verlegenheid brengt. Ook zijn vreemde beslissingen in de strafschoppenreeks zorgden voor grote vraagtekens. We weten bijvoorbeeld niet wie de vierde en vijfde penalty zou trappen voor Spanje.
MARTINEZ KANDIDAAT-OPVOLGER
Ondertussen is de Spaanse media bezig met het identificeren van potentiële kandidaat-opvolgers voor Luis Enrique. Marca schuift alvast vier opties naar voren. De eerste is Marcelino García Toral, ex-Valencia, Athletic Bilbao en Villarreal, die wordt beschouwd als de beste piste. Rafa Benitez, de ex-coach van onder meer Valencia, Liverpool, Chelsea en Real Madrid, is eveneens clubloos. Luis de la Fuente is momenteel de bondscoach van de U21, waar hij uitstekend werk levert. De vierde kandidaat is Roberto Martinez, die nog maar net vertrokken is bij de Belgische voetbalbond na eveneens een - zacht uitgedrukt - tegenvallende campagne in Qatar.

Dat hij genoemd wordt als één van de mogelijke Spaanse bondscoaches is dan ook volledig logisch. Roberto Martinez is een product van de Spaanse voetbalschool en hij heeft meer dan zes jaar ervaring als selectieheer van de Belgische nationale ploeg. Martinez weet dus bijzonder goed hoe een bondscoach opereert en hij kent het Spaanse voetbal als zijn broekzak. Voor Martinez zou het zijn eerste trainersopdracht zijn in Spanje, want naast België werkte hij alleen nog maar in Engeland (bij Swansea, Wigan en Everton). Martinez zou dus voor het eerst kunnen ‘thuiskomen’ in Spanje.
SPANJE WIL STIJLBREUK, MARTINEZ NIET DE BESTE OPTIE
Anderzijds is de kandidatuur van Roberto Martinez sportief misschien niet de meest interessante voor de Spaanse voetbalbond. Eén van de zaken die Luis Enrique wordt aangewreven is de speelstijl waarover hij niet discussieerde of onderhandelde. Enrique eist het balbezit op, hij streeft naar totale controle van de bal en dominantie. Maar op het Wereldkampioenschap bleek deze stijl en opvatting niet de meest succesvolle aanpak te zijn. Spanje won op die manier bijvoorbeeld maar één wedstrijd (7-0 tegen Costa Rica) in vier wedstrijden in Qatar. De Spaanse media pleit dan ook voor een andere aanpak en stijl voor de Spaanse nationale ploeg. En dan is Martinez zeker niet de geknipte kandidaat voor deze job.

Roberto Martinez draagt namelijk de filosofie van FC Barcelona hoog in het vaandel, eenzelfde visie die Luis Enrique hanteert bij Spanje. Martinez wilde bij de Rode Duivels bijvoorbeeld een hoge mate van balbezit en controle, hij ging steeds uit van de voetballende kwaliteiten van de Belgische spelers en hij streefde eveneens naar een dominante speelwijze. En dat zijn net de zaken die men in Spanje anders wil zien. Daar roept de pers en media zelfs om een stijlbreuk. Naar een minder romantische en meer realistische aanpak. En dat was in België ook één van de grote verwijten richting Martinez.