Er was de voorbije dagen heel wat commotie rond de erbarmelijke financiële cijfers van de Belgische profclubs. De Licentiecommissie publiceerde woensdag de resultaten van 2022 en daaruit blijkt dat de 25 clubs in 1A en 1B samen een verlies van maar liefst 156 miljoen euro lieten optekenen. Maar liefst een vijfde van dat verlies kan toegeschreven worden aan Antwerp.
De Great Old ging in 2022 maar liefst 31,5 miljoen euro in het rood. Een volledig nieuw gegeven is dat niet, want de voorbije jaren bleef Antwerp ook al doorgaans met een negatief resultaat achter. Voorzitter Paul Gheysens dekte echter telkens de kosten, waardoor Antwerp erin slaagde om op vijf jaar tijd door te groeien van promovendus naar vaste waarde in de G5.
Maar die situatie kan ook niet eeuwig blijven duren, waarschuwt sporteconoom Thomas Peeters. "Eigenlijk doet Antwerp nu een investering in de toekomst. Over 2 à 3 jaar zouden ze toch op zichzelf rendabel moeten zijn, zonder dat de voorzitter bijpast", stelt hij bij Sporza. "Ze investeerden veel geld in de infrastructuur en spelers. Een goeie Europese campagne of enkele lucratieve transfers zouden ervoor moeten zorgen dat Antwerp op zichzelf inkomsten genereert."
RECORD
Als Antwerp geld wil verdienen aan zijn Europese campagne wil verdienen, zal het wellicht de landstitel moeten veroveren om zo in de vetpotten van de Champions League te kunnen delen. Qua transfers lijken ze op de Bosuil wel op een kantelpunt gekomen te zijn. De voorbije jaren kon Antwerp nooit transfersommen vangen die in de buurt kwamen van wat Club Brugge, Genk of Anderlecht voor hun spelers krijgen. Met Willian Pacho lijkt de eerste echt grote uitgaande transfer er echter aan te komen.