Wie wekelijks een bezoekje brengt aan de sportschool heeft een doel voor ogen. Afvallen, een wasbordje kweken of wellicht kanonskogels van spierballen ontwikkelen. Leuke doelen, maar na een paar maanden wil je ook wel wat progressie zien. Zie je nog geen verschil in je armen? Misschien maak je wel één van de veelvoorkomende fouten als het aankomt op het laten groeien van je armspieren.
Een foutje maken, kan een keer gebeuren. Het is alleen wel zonde als het gebeurt terwijl je al maanden aan het ploeteren bent in de sportschool om grotere armen te kweken, maar je geen resultaat ziet. Gelukkig helpen we je een handje en zetten we de meest voorkomende fouten op een rijtje zodat je die niet meer hoeft te maken.
Gehaaste setjes
Als eerste fout om te verhelpen, is dat je wellicht je setjes te gehaast uitvoert. Dat wil zeggen dat je je repetities aan het pompen bent op het tempo waarop een Formule 1-coureur jaloers zou zijn. Het is alleen helemaal niet bevorderlijk voor je spieren om je setjes op hoog tempo uit te voeren.
Wie krachtige spierballen wil ontwikkelen, moet juist rusig en beheerst zijn oefeningen uitvoeren. Op die manier houd je namelijk spanning op je spier tijdens het uitvoeren van de oefening. Bij iedere repetitie is het belangrijk om de gehele beweging van je armen te maken en de spanning op de spier te houden.
Het maakt dan ook niet uit dat je de gewichten wellicht iets minder zwaar maakt. Door met de juiste vorm de oefening goed uit te voeren met deze zogeheten mechanische spanning, creëer je sneller grotere spieren. Als je deze oefening goed doet, merk je dan ook vanzelf dat het gewicht zwaarder wordt naarmate je meer repetities hebt gedaan.
Te weinig training
Naast dat je setjes te snel doet, kan het ook zo zijn dat je je armen simpelweg te weinig traint. Het komt vaker voor bij mensen die een trainingsschema gebruiken waarbij je per gymsessie een andere spiergroep traint. Het kan dan voorkomen dat je je armen bijvoorbeeld slechts één keer per week traint.
Dat is eigenlijk te weinig als je je armen wil opblazen tot mooie kanonnen. Het is niet meer dan gebruikelijk dat je je armen twee tot drie keer per week traint. Tenminste, zolang je geen spierpijn krijgt in je armen natuurlijk. Als dat wel het geval is, is dat het teken dat je even je armen niet meer moet trainen.
Toch is het doorgaans wel mogelijk om twee tot drie keer per week je armen te trainen. Bij het trainen van deze spiergroepen gebruik je immers lichtere gewichten. Daarnaast focus je op slechts één tot twee spiergroepen bij het trainen van je armen en breng je door een biceps curl geen andere spiergroepen in actieve beweging. Je wordt van het trainen van je armen dus minder moe en dus kun je het vaker doen.
Trainingsplateau bereikt
Een andere fout die je kunt maken, is dat je oefeningen doet waarbij je al heel snel het trainingsplateau bereikt hebt. Eigenlijk ben je dan zo goed geworden in het uitvoeren van een specifieke oefening dat je lichaam hier geen progressie meer uithaalt. Je zit (voor nu) aan het maximale en zal je lichaam met wat andere oefeningen moeten verrassen.
Door af te wisselen in de oefeningen die je doet, train je de spiergroep ook op een andere manier. Je lichaam moet zich dan aanpassen en wennen aan de nieuwe trainingsmethode, waardoor je spieren weer kunnen groeien. Soms is het dus niet genoeg om simpelweg zwaardere gewichten te gebruiken of meer herhalingen. Afwisseling van spijs heb je soms simpelweg nodig.
Dezelfde grip
In het verlengde van het bereiken van je trainingsplateau voor bepaalde oefeningen, zit nog een andere fout. Het gebruiken van constant dezelfde grip kan namelijk ook zorgen voor een rem op de groeipotentie van je armen. Door dezelfde grip constant te gebruiken, zorg je er immers voor dat je je spieren alleen maar op dezelfde manier gebruikt.
Waar je naar op zoek bent, zijn meerdere vormen waarmee je je armspieren belast. Op die manier gebruik je je biceps en triceps op een gevarieerde manier en is er meer groei voor de spiergroepen om te behalen. Wissel dus af in het soort oefeningen die je doet en let op de verschillende manieren van grip die je kunt gebruiken bij het liften.
POLL: Welke fout heb jij wel eens gemaakt?