In bepaalde media schuiven ze Théo Leoni naar voren als een kandidaat om naar de bank te verhuizen. Dat zou een zeer bizarre zet zijn. De jongeling is dit seizoen voorlopig de beste middenvelder bij de Brusselaars. Trainer Brian Riemer zou geen punten scoren door hem uit de ploeg te zetten. We leggen uit waarom.
Meest bepalende RSCA-speler
Théo Leoni is dit seizoen de meest bepalende speler bij Anderlecht. Hij was betrokken bij maar liefst 44,44 % van de goals van Anderlecht. Leoni scoorde 1 keer en deelde 3 assists uit. Anderlecht scoorde tot op heden 9 keer in de competitie. Kasper Dolberg volgt met 3 goals in 7 duels. De assists en goals van Leoni waren ook zeer bepalend. Dat doelpunt en die assists leverden Anderlecht 6 punten op. Dat is 42,86% van het puntentotaal.
Leoni startte vanaf speeldag 2 in de basis. Sindsdien werd hij slechts één keer vroegtijdig gewisseld. Vorige week tegen KV Kortrijk. Riemer besloot toen om met Luis Vazquez een aanvaller extra op te stellen. Een tactische wissel. Het zou zeer bizar zijn als de coach van Anderlecht zijn meest bepalende speler, die hij dus zelden of nooit wisselt, uit de ploeg zou zetten tegen Club Brugge.
We denken immers dat Riemer niet snel zijn middenveld zal wijzigen. We haalden het al meermaals aan: Anderlecht speelt met flankspelers die naar binnen trekken en zo vanuit het centrum hun ding kunnen doen. Thorgan Hazard en Alexis Flips zijn spelers die de afgelopen jaren vooral in die rol hebben gespeeld bij hun clubs. Ook Anders Dreyer speelt op die manier. Het is aan de opkomende backs om dan voor diepgang op de flank te zorgen.
Door dergelijke profielen te halen, is er in se niet echt plaats voor een rasechte '10'. Om een 4-2-3-1 te spelen heeft Anderlecht niet de gewenste profielen op de flank. Enkel Amuzu. Een 4-2-2-2, met een vierkant spelen zoals Kompany twee jaar geleden deed, kan wél. RSCA speelde toen met twee controlerende spelers centraal en Verschaeren en Refaelov die naar binnen kwamen. RSCA heeft zeker de spelers voor dergelijk systeem, maar Anderlecht kiest voorlopig voor een driehoek op het middenveld.
Vooral hoger gaan spelen
Anderlecht moet als ploeg vooral hoger gaan spelen. Riemer koos de afgelopen weken meestal voor een lager blok. Dat is ook geen toeval. RSCA koos bewust voor een lager blok en dat leverde resultaten op. De ploeg staat nog niet ver genoeg inzake aanvallende automatismen om dominant te spelen. De afgelopen weken moesten spelers als Flips, Dreyer of Amuzu nog van te ver komen. Zij moesten te veel afstand overbruggen, waardoor ze te weinig voor gevaar zorgden. RSCA moet dominanter gaan spelen om Hazard, Flips en Dreyer meer steun te laten bieden aan Dolberg. Dat gebeurde al tegen KV Kortrijk, maar het was duidelijk dat Riemer hier nog veel werk voor de boeg heeft.
Tegen Club Brugge zal Anderlecht volgens ons niet meteen met een hoog blok starten. Het zou ons niet verbazen als iemand als Mats Rits, die wel al regelmatig vroegtijdig naar de kant werd gehaald, deze keer wat hoger mag spelen. Hij kan zeer goed infiltreren en daar liggen mogelijkheden, want het Brugse middenveld laat in defensief opzicht de lopende middenvelder nog wel eens vaker lopen. Mede daardoor is Club defensief soms wankel.
Posities overnemen
Anderlecht heeft verschillende opties op het middenveld. Riemer kiest niet voor een vaste 6,8 of 10. Hij heeft drie profielen die elkaars rol moeten overnemen. Dat kan met Delaney, Rits en Leoni. Zo speelde Leoni al als meest aanvallende pion, maar ook als meest defensieve. Defensief staat het blok van Anderlecht stevig. RSCA geeft dit seizoen niet veel kansen weg als team. De individuele fouten zoals vorige week tegen KV Kortrijk hebben niets met het systeem te maken.
Anderlecht kan in ‘kleinere’ matchen een Rits of Delaney, wiens sterkte toch eerder op het defensieve aspect liggen, zeker vervangen door een aanvallender ingestelde speler. Een Leoni lijkt echter een ‘zekerheid’ te zijn, al kunnen we niet in het hoofd van Riemer kijken. De 23-jarige middenvelder verdient van de huidige middenvelders voorlopig het meest zijn basisstek, al is hij als meest onervaren speler wél de makkelijkste optie om naast de ploeg te zetten.
Leoni is ook de speler die het meest rust brengt in de ploeg. De meest balvaste jongen. Spelers als Hazard of Flips moeten bovendien ook tussen de linies worden aangespeeld. Net die passes zorgen vaak voor creatieve impulsen en laten het spel sneller verlopen. Door zijn opleiding op Neerpede is Leoni daar een ‘meester’ in. Delaney en Rits hebben dat minder in hun spel zitten. Leoni pakte uit met een geslaagd passingspercentage van 85,52% (254 op 297), Delaney tikt af op 85,96% (49 op 57), Rits op 76,92% (120 op 156).
Conclusie: Riemer kan wel degelijk verschillende varianten uittesten op het middenveld. Alleen zou het hoogst ongelukkig en vreemd zijn als hij Leoni, gezien zijn zeer constante prestaties én invloed op de resultaten, naar de kant zou halen.
Claudio Reulens
Lees ook: