De Jupiler Pro League draait inmiddels weer op volle toeren en ook tijdens de eerste speeldagen van het seizoen zorgde de wedstrijdleiding meermaals voor bedenkelijke beslissingen. Achter de schermen heerst echter onvrede bij het scheidsrechterskorps. Zo mikt de arbitrage op een collectieve loonsverhoging.
Ondanks de vele hervormingen en het aantrekken van buitenlandse expertise aan de top van 'Professional Referee Department', wordt de arbitrage in ons land niet bepaald hoog ingeschat. Niet voor niets fluiten amper Belgische refs op het hoogste internationale niveau. En bijna wekelijks zorgen de beslissingen voor een pak discussie.
Het PRD maakte zich met allerlei cijfermateriaal al meermaals sterk dat het al bij al nog meevalt, het gebrek aan consequentie bij de Belgische arbitrage blijft echter ver zoek. Daar moet dus beterschap in komen. Maar eerst verlangen de scheidsrechters en hun assistenten een hogere vergoeding.
Beperkte vergoedingen
Op zich is dat niet onlogisch. Momenteel zouden de semi-professionele refs zo'n 2000 euro bruto opstrijken per gefloten match. Geen onaardig bedrag, maar wel aanzienlijk minder dan de andere protagonisten op het veld. En ook in soortgelijke competities liggen die vergoedingen hoger.
Aan een VAR-optreden zou men dan weer 450 euro verdienen. En vooral die vergoeding vindt men aan de lage kant. In de voorbije weken deden dan ook geruchten de ronde over een mogelijke stakingsactie van de scheidsrechter indien hun eisen niet worden ingewilligd.
Duidelijke verbetering gevraagd
Maar zover zal het allicht niet komen. Volgens Het Laatste Nieuws is de kans groot dat de Pro League zal instemmen met een salarisverhoging. In het geval van de VAR zou de vergoeding zelfs meer dan verdubbeld worden. Al staan daar wel duidelijke voorwaarden tegenover. Zo verlangt men een duidelijke en meetbare verbetering van de resultaten. Daarnaast eist men dat het PRD efficiënter omspringt met zijn uitgaven en daarvoor kijkt men vooral richting de vele leidinggevenden.