Hein Vanhaezebrouck is een steengoede trainer, die tactisch sterk is. De coach van AA Gent heeft echter wel een verleden met ‘vedetten’. Gift Orban is de volgende speler in de rij die momenteel toch wat ‘problemen’ kent met de coach van de Buffalo’s.
Hein Vanhaezebrouck is een trainer die graag ‘kneedbare’ spelers heeft, die zich altijd gedienstig opstellen ten koste van het systeem. Als trainer heeft hij in het verleden het wel vaker moeilijk gehad met tactisch ‘moeilijk handelbare jongens’.
Onyekuru en Markovic
Henry Onyekuru werkte bij Anderlecht samen met Vanhaezebrouck. Dat was geen succes. De Nigeriaan was na zijn vertrek bij Anderlecht scherp voor de trainer. Hij verweet hem vooral dat hij niet snel genoeg speelminuten kreeg na een zware knieblessure.
Daardoor miste Onyekuru het WK met Nigeria. “Ik was nochtans op tijd speelklaar. Alleen heb ik bij Anderlecht de kans nooit gekregen om dat te tonen. Aan tien minuten speeltijd had ik genoeg gehad om de bondscoach te overtuigen dat hij op me kon rekenen. Maar zelfs dat werd me niet gegund. In Play-Off 1 heeft Vanhaezebrouck me twee keer op het laatste moment uit de wedstrijdselectie gezet. Toen heb ik beslist dat ik Anderlecht wilde verlaten. Ik moest spelen om het WK te halen, maar Vanhaezebrouck deed koppig zijn eigen zin. Het feit dat hij niet tegen mij praatte, maar het wel in de pers over mij had, maakte me alleen maar kwader."
Ook met Lazar Markovic liep het spaak. Die was na zijn passage scherp voor Vanhaezebrouck en had geen goede woorden over hem. Luc Devroe werkte in die periode bij Anderlecht en gaf aan waarom het niet lukte met Onyekuru en Markovic in het tijdperk in Brussel.
"Onyekuru wilde niet bij Anderlecht blijven. Hij lag in conflict met Hein. En ook Markovic wilde niet meer samenwerken met Vanhaezebrouck. Vanhaezebrouck had Markovic twee maanden rondjes laten lopen rond de vijver aan het oefencomplex om zijn conditie te verbeteren. Dat was Markovic nog niet vergeten en daarom was een verlengd verblijf bij Anderlecht geen optie meer”, klonk het.
Deschacht en Boussoufa
Ook met Olivier Deschacht, een sterke persoonlijkheid, klikte het niet. Hij stuurde hem zelfs naar de B-kern. Het was het begin van het einde voor hem, want enkele maanden later kreeg hij geen nieuw contract bij Anderlecht.
"Louter menselijk vind ik dat Hein Vanhaezebrouck mij anders had moeten aanpakken. Als iemand recht in je ogen kijkt en zegt dat hij je absoluut wil voor het volgende seizoen… Sorry, dan moét je er ook bij zijn. Hij had de ballen moeten hebben om mij te bellen en te zeggen: ‘Oli, na een gesprek met X en Y zijn we toch tot de conclusie gekomen…' Maar als veldtrainer was hij top”, zei Deschacht aan HLN.
Bij AA Gent kreeg Vanhaezebrouck op een dag Mbark Boussoufa voorgeschoteld. De voormalige sterspeler van Anderlecht en AA Gent paste niet in het strakke tactische keurslijf van de coach.
"Ik wist nog voor ik bij KAA Gent tekende dat ik voor Hein Vanhaezebrouck niet welkom was”, vertelde Boussoufa in Het Laatste Nieuws. “Al had hij nooit de ballen om dat recht in mijn gezicht te zeggen. Ik had al snel door wat voor persoon Vanhaezebrouck is. Hij had in de pers een heel grote bek, maar face to face durfde hij niet veel zeggen.” “Bij een verlies probeerde hij altijd alles in de schoenen van de spelers te schuiven. Het was nooit zijn fout. Waarom ik nooit de confrontatie met hem aangegaan? Uit respect voor Ivan De Witte. Ik had hem beloofd dat ik niet voor problemen zou zorgen."
Vanhaezebrouck moet in het dossier van Orban laten zien dat hij geleerd heeft uit die periodes. Dat hij mea culpa sloeg nadat hij overdreven scherp was voor Orban, was een goed teken. Toch is de perceptie dat Vanhaezebrouck het liefst met zeer volgzame jongens werkt, nog steeds aanwezig.
CR