Als veelbelovend jeugdproduct van 20 jaar heeft Luca Oyen nog niet volledig kunnen voldoen aan de hooggespannen verwachtingen bij KRC Genk, ondanks het grote vertrouwen van de club en de coach.
Na een veelbelovende start van zijn carrière belemmerde een ernstige blessure zijn vooruitgang. Begin vorig seizoen scheurde Oyen zijn kruisband, waardoor hij maar liefst acht maanden out was.
Dit seizoen heeft de aanvaller grote moeite om een vaste plaats in de ploeg te veroveren, en zelfs om regelmatig speeltijd te vergaren. De verwachtingen blijven hoog, maar het pad naar succes lijkt bezaaid met uitdagingen voor de Genk-publiekslieveling.
De Yari Verschaeren van KRC Genk
Met zijn uitstekende mobiliteit, de mogelijkheid om naar beide kanten uit te draaien, en het verschil te maken op de korte ruimte, wordt Luca Oyen beschouwd als de Yari Verschaeren van KRC Genk. Het 20-jarige jeugdproduct is een moderne speler die op diverse aanvallende posities kan spelen, variërend van nummer 8 tot 11.
Wat Oyen extra bijzonder maakt, is zijn enorme loopvermogen, waarbij hij gemiddeld tussen de elf à twaalf kilometer per wedstrijd aflegt. “Zijn grote kwaliteit is: hij maakt voetbal simpel. In alles wat hij doet, zit een idee, en meestal maakt Luca op het veld de juiste keuzes”, zei Koen Daerden, de technisch directeur van de Genk-jeugd, aan Knack.
Hoewel Oyen vorig seizoen klaar was om een prominente rol op te nemen bij Genk, met een basisplaats in de competitieopener tegen Club Brugge, sloeg het noodlot na slechts 25 minuten al toe. De jonge aanvaller scheurde de kruisband van zijn linkerknie en onderging een revalidatieperiode van maar liefst acht maanden.
“Dit is ronduit slecht nieuws”, zei Dimitri de Condé toen. “Luca is een speler waar we voor dit seizoen heel hard op rekenden. Het was de bedoeling dat hij stappen vooruit zou zetten. Dit is dus een heel spijtig voorval. Voor hemzelf en voor de ploeg.”
Jeugdtoppers worden nóg belangrijker voor KRC Genk
De Head of Football toonde veel vertrouwen in Luca Oyen door zijn contract met vijf jaar te verlengen, ondanks de ernstige blessure en langdurige revalidatieperiode. “Het feit dat de club mij een nieuw contract geeft, betekent dat ze ondanks mijn blessure nog veel vertrouwen in mij hebben. Dat is heel fijn om te weten en daarom heb ik ook bijgetekend.”
Dimitri de Condé, trots op elke jeugdspeler die doorbreekt naar het eerste elftal, ziet in Oyen een speler die de ploeg naar een hoger niveau kan tillen. “Het is schitterend dat veel van onze toppers uit onze opleiding komen. Dat wordt in de toekomst nog belangrijker, want ik schat de toekomst voor clubs als wij op de internationale transfermarkt somber in.”
De ganse club keek reikhalzend uit naar de terugkeer van de 20-jarige Oyen na een lastige revalidatie van acht maanden, die hem eind vorig seizoen weer fit maakte.
Marc Degryse noemde Oyen als een van de vijf spelers waar hij dit seizoen naar uitkeek, naast namen als Kasper Dolberg (Anderlecht), Hugo Vetlesen (Club Brugge), George Ilenikhena (Antwerp) en Mathias Rasmussen (Union).
Het Nieuwsblad plaatste Oyen op de elfde positie in de lijst van de 50 grootste Belgische talenten van het moment.
Genk-publiekslieveling Oyen in grote problemen
Luca Oyen heeft tot op heden de hoge verwachtingen nog niet kunnen waarmaken. De speelkalender van KRC Genk is dit seizoen enorm veeleisend met een snel opeenvolgende wedstrijden, waarin coach Wouter Vrancken een soort van rotatiesysteem introduceerde.
Opmerkelijk was het beperkte aantal keren dat Oyen in actie kwam bij de eerste ploeg, wat leidde tot een 'goed gesprek' op initiatief van de jonge aanvaller met de coach. “Dat is een belangrijke eerste stap”, zei Vrancken.
“Hij is nog jong maar moet zich in een grote groep als deze laten gelden. Zijn stempel proberen te drukken, hij heeft daar de kwaliteiten voor. Want ik hou van zijn profiel, hij zal zeker kansen krijgen.” Oyen besefte dat door hard te blijven werken en zich op training te bewijzen, hij zijn plaats in de ploeg moest verdienen.
In de wedstrijd tegen Charleroi speelde Oyen een goede partij en werd de naam van de Genkse publiekslieveling voor de match gescandeerd door het publiek. “Ik respecteer de keuze van de coach”, klonk het bij Oyen. “Uiteraard verlang ik naar een basisplaats. Ik ga er op training alles aan blijven doen en dan zie ik wel welke keuze de coach maakt.”
Oyen komt amper aan de bak onder Vrancken
Hoewel Luca Oyen beweert zich 100% fit te voelen, vindt hij dat zijn beste vorm alleen kan worden bereikt door regelmatig te spelen.
Tot nu toe heeft Oyen acht basisplaatsen gekregen dit seizoen, waarin hij slechts drie keer de volle 90 minuten speelde en drie keer werd gewisseld bij de rust - tegen Union SG, Sint-Truiden en in de bekerwedstrijd tegen KV Oostende.
Zijn speeltijd beperkt zich tot amper 21 minuten in de laatste vijf competitiewedstrijden, waarbij hij drie keer zelfs niet in de selectie zat.
Wouter Vrancken gaf Oyen het advies om harder te trainen en feller te zijn in de duels, want hij teerde iets te veel op zijn puur talent. “Vanaf nu moet ik elke kans aangrijpen om te tonen dat ik er klaar voor ben.”
De coach vindt ook dat Oyen dominanter moest zijn en meer aan de bal moest komen. Hoewel er vooruitgang is geboekt in deze aspecten, heeft het nog niet geresulteerd in een vaste plaats in de basisopstelling of zelfs nog maar op de reservebank.
De concurrentie op zijn positie is hevig, met spelers als Bilal El Khannouss, Anouar Ait El-Hadj, Joseph Paintsil, Christopher Bonsu Baah, Alieu Fadera en Yira Sor die allemaal strijden om speeltijd.