Het aanbreken van het nieuwe kalenderjaar betekent voor heel wat personen een nieuwe start. Zo ook voor de Belgische scheidsrechtersbrigade. Na de vele markante fouten van de voorbije weken, zal de arbitrage bij de start van 2024 een stevig tandje moeten bijsteken.
De wedstrijdleiding op de Belgische velden (en ver daarbuiten) zorgde altijd al voor de nodige discussie, maar in de laatste speeldagen van 2023 liep het de spuigaten uit. Club Brugge legde bijvoorbeeld een klacht neer na de onterecht afgekeurde goal op KV Mechelen. Een week later voelde AA Gent zich op zijn beurt bekocht na een niet-gefloten strafschop tegen Club Brugge.
Schuldbewuste scheidsrechters
Vlak voor de jaarwissel werd dan weer een nieuw dieptepunt bereikt. Na een grove fout van de wedstrijdleiding in de match tegen RSC Anderlecht, eist KRC Genk zelfs om de bewuste partij te laten herspelen. Deze zaak zal op 6 januari voor het Professional Refereeing Department (PRD) verschijnen. Daarna wordt een advies overgemaakt aan de Disciplinaire Raad, die zal beslissen over het al dan niet herspelen.
Kortom: de Belgische arbitrage heeft een belabberde periode achter de rug. En dat beseft men zelf ook wel. "Wij zien dat niet graag. Onze scheidsrechters zijn zich zeer bewust dat ze in de fout zijn gegaan. We zijn ons ervan bewust dat we ons moeten herpakken en dat we de koppen bij elkaar gaan moeten steken", liet spreekbuis Frank De Bleeckere namens het PRD verstaan op de officiële kanalen van de voetbalbond.
Transparantere communicatie
In ieder geval blijven de recente blunders niet zonder gevolgen. Zowel de supporters als de clubs vragen om een duidelijkere en transparantere communicatie tussen scheidsrechters en de VAR. Maar ook het PRD is hier een vragende partij voor. En er werd zelfs al actie ondernomen om dit te bewerkstelligen.
Zo laat De Bleeckere weten dat er contacten zijn gelegd met de bevoegde instanties. "Wij willen ook meer communicatiemogelijkheden. Daarvoor hebben we contact opgenomen met de FIFA en de IFAB om te kijken wat mogelijk is in de toekomst. Wij zouden niet liever hebben dan het nog transparanter te maken. Het is geen gebrek aan kwaliteit. We hebben een jonge en beloftevolle groep scheidsrechters die wil bijleren. Het is aan ons om hen daarvoor de tools te geven", aldus De Bleeckere.