Na een tegenvallend seizoensbegin bij Club Brugge kreeg Michal Skoras stevige kritiek vanuit verschillende hoeken, en werden er vragen gesteld bij zijn meerwaarde en hoge transfersom van zes miljoen euro.
Hoewel Skoras enkele positieve momenten kende, zoals twee assists tegen Besiktas, lijkt hij na een korte opleving opnieuw op de achtergrond te raken. Zijn recente beperkte speeltijd en niet-selecties roepen vragen op over zijn toekomstige rol bij Club Brugge.
Michal Skoras: miscast als opvolger van Noa Lang
Eind april werd Michal Skoras voorgesteld als de eerste aanwinst van Club Brugge, nog voor de start van de zomermercato. De Poolse pocketwinger zette zijn handtekening onder een vierjarig contract in het Jan Breydelstadion, waar hij de gedoodverfde opvolger moest worden van Noa Lang.
De Poolse Ekstraklasa was al langer te klein voor Skoras en Lech Poznan ving de jackpot met 6 miljoen euro, wat de op twee na duurste verkoop in de clubgeschiedenis betrof. Ondanks deze hoge verwachtingen beschouwde John van den Brom, Skoras' voormalige coach bij Poznan, hem niet als een directe vervanger van Lang.
“Voor mij zijn hij en Lang totaal verschillende spelers. Totaal verschillend”, zei Van den Brom aan Het Nieuwsblad. Bij Club Brugge werden impulsen en venijn vanaf de flanken verwacht, maar tijdens de voorbereiding bleek al snel dat hij moeite had om zijn stempel te drukken en liep hij vanaf dag één achter de feiten aan.
Het werd duidelijk dat Skoras vooral op fysiek gebied nog flink moest werken. Vanaf het begin toonde de zomeraanwinst onvoldoende, en volgens Het Laatste Nieuws, op basis van goed ingelichte bronnen, zou Skoras eerder een wingback zijn dan een flankaanvaller.
Skoras eerder slecht dan matig bij Club Brugge
Michal Skoras maakte aan het begin van het seizoen matige invalbeurten en kreeg zijn eerste basisplaats tegen Aarhus, maar toen werd tijdens de rust achtergelaten in de kleedkamer. “Eerder slecht dan matig”, oordeelde De Standaard. “Nusa was d'office beter dan een compleet onzichtbare Skoras. De Poolse aanwinst heeft nog een pak werk.”
In de daaropvolgende wedstrijd tegen Akureyri scoorde Skoras wel met een prachtige volley, maar was hij niet op de afspraak. “Maar u hoeft daar niet uit te concluderen dat de Pool een toppertje is. De vleugelaanvaller was vrij onzichtbaar”, schreef Het Nieuwsblad.
Tegen Bodo/Glimt kreeg Skoras opnieuw een kans in het basiselftal van Ronny Deila, maar opnieuw leverde hij een teleurstellende prestatie. Zijn gebrek aan luciditeit in het strafschopgebied en zijn trage handelingssnelheid vielen op.
Skoras had duidelijk veel moeite om zich aan te passen aan de Belgische competitie, die qua intensiteit en kwaliteit van een veel hoger niveau is dan de Ekstraklasa.
Zes miljoen voor Skoras: daar kan je je vragen bij stellen
De Standaard merkte op dat tijdens de wedstrijd in Noorwegen tegen Bodo/Glimt niemand bij Club Brugge uit de toon viel, behalve Michal Skoras. “Het wordt tijd dat Skoras eens toont waarom Club een paar miljoen voor hem betaalde”, schreef de krant.
“Skoras ontgoochelde immers andermaal. De Pool vecht met de bal. Hij biedt wel werklust, maar van een aanwinst van ongeveer zes miljoen euro mag je meer verwachten. Het is (nog) niet goed genoeg”, schreef Het Nieuwsblad op zijn beurt.
Franky Van der Elst voegde zich bij de critici en bekritiseerde de teleurstellende zomertransfer van Club Brugge. “Club Brugge kocht Skoras, eerder een winger, maar ze hebben er zes miljoen voor betaald, geloof ik. Amoura kostte er vier. Daar kan je je vragen bij stellen”, zei hij in Het Nieuwsblad.
Het is overduidelijk dat Skoras niet het gewenste niveau haalde bij Club Brugge en bijna elke actie die hij ondernam leek op niets uit te lopen. Het is dan ook geen toeval dat hij meerdere keren niet eens in de selectie zat dit seizoen.
Hoewel sommigen hem als slachtoffer van de weelde bij Blauw-Zwart beschouwen, lijkt het uiteindelijk dat Skoras kwalitatief niet aan de standaarden van de club voldoet.
Skoras op de goede weg, Deila duwt hem terug naar af
Michal Skoras dreigde de zoveelste dure tegenvaller te worden in het aankoopbeleid van Club Brugge, zoals Roman Yaremchuk, en een deel van de verantwoordelijkheid werd toegeschreven aan sportief manager Vincent Mannaert.
“Skoras maakte de zes miljoen die Club voor de jonge Pool betaalde nog langs geen kanten waar”, schreef Krant van West-Vlaanderen.
Desondanks bleef coach Ronny Deila de Poolse aanvaller altijd betrekken bij het gebeuren van de eerste ploeg, en eind november liet Skoras eindelijk zien dat hij kon aanpikken op het niveau van Club Brugge.
Hij viel positief op tegen Bodo/Glimt, waarbij hij een assist gaf, en Het Nieuwsblad beschreef Skoras als een wissel op de toekomst. Tijdens de wedstrijd tegen Besiktas bewees Skoras voor het eerst echt van waarde te zijn, met twee assists tijdens zijn invalbeurt van 45 minuten.
Deila verklaarde dat de Pool moest wennen aan het tempo en de intensiteit bij zijn nieuwe club, en hij stelde dat Skoras eigenlijk een basisplaats verdiende gezien zijn sterke prestaties op de training. “Zijn prestatie is voor mij geen verrassing.”
Ook in de bekerwedstrijd tegen Zulte Waregem liet de Pool een bevredigende indruk na. Vreemd genoeg gaat het met Skoras na deze positieve ontwikkelingen weer terug naar af.
Na zijn sterke optreden tegen Besiktas verdween hij opnieuw grotendeels uit beeld, met slechts 76 speelminuten in twee invalbeurten en zelfs twee niet-selecties (op zes wedstrijden) gedurende de maand december.
Deze keuzes van Deila werden niet met veel begrip ontvangen, vooral niet door Vital Borkelmans. “Voor die Pool (Skoras, red.) hebben ze zes miljoen betaald. Zes! Geef hem dan tenminste een kans in de plaats van Zinckernagel”, zei hij in Het Nieuwsblad.
Ook Marc Degryse begreep niets van deze selectiekeuze van Deila. “Waarom dan niet Skoras zetten die het goed deed tegen Waregem?” vroeg de analist zich af na de niet-selectie van de Pool tegen KV Mechelen.