Antwerp FC verkeert in grote problemen nadat Marc Overmars, de voormalige Directeur Voetbalzaken, voorlopig, voor een jaar wereldwijd geschorst is wegens grensoverschrijdend gedrag.
Met Overmars op non-actief mist Antwerp FC zijn expertise en zakelijk inzicht op het transfergebied. Sven Jaecques, momenteel CEO, wordt genoemd als mogelijke oplossing om de rol van Overmars over te nemen.
Jaecques heeft ervaring als sportief directeur en heeft eerder succesvolle transfers geregeld voor Antwerp, maar dat was echter tegen wil en dank.
Marc Overmars op non-actief: grote gevolgen voor Antwerp FC
Antwerp FC bevindt zich in een uiterst vervelende situatie. FIFA maakte vorige week bekend dat Marc Overmars voor één jaar wereldwijd geschorst is wegens grensoverschrijdend gedrag tijdens zijn tijd bij Ajax.
Zowel Antwerp als Overmars bereiden zich voor op het indienen van een beroep tegen deze beslissing. Maar om dit te doen, is het eerst wachten op een onderbouwing van de uitspraak door de FIFA.
Tot nu toe is deze onderbouwing nog niet verstrekt, wat tot grote frustratie leidt bij alle betrokkenen op de Bosuil. Op dit moment staat Overmars op non-actief, en hij verschijnt niet meer op de Bosuil.
Dit heeft enorme gevolgen op zowel sportief als transfergebied voor de club. Als Directeur Voetbalzaken was hij betrokken bij de dagelijkse gang van zaken, kende hij de werking en de noden, regelde hij inkomende en uitgaande transfers, en fungeerde hij als klankbord voor Mark van Bommel.
Dé oplossing voor Antwerp FC: gelukkig is Sven Jaecques er nog
In januari moest Marc Overmars een cruciale rol spelen bij de aankomende recordverkoop van Arthur Vermeeren, terwijl ook andere spelers zoals Jean Butez en Michel-Ange Balikwisha in de etalage werden gezet.
Met de schorsing van Overmars kan Antwerp niet gebruikmaken van zijn unieke expertise, knowhow, internationale contacten en zakelijk inzicht in deze dossiers. Dit werpt bovendien ook een schaduw over de voorbereiding op het nieuwe seizoen.
“Niet helemaal natuurlijk, Sven Jaecques is er ook nog”, noemt Gazet van Antwerpen een mogelijke oplossing voor dit probleem. “Vervelend, maar niet onoverkomelijk”, schrijft Het Laatste Nieuws. “Jaecques combineerde in het verleden al het technisch directeurschap met zijn functie als CEO.”
Het Nieuwsblad beaamt dat de schorsing van Overmars bijzonder ongelegen komt, maar schuift ook Jaecques naar voor als mogelijke technisch directeur ad-interim tijdens de eenjarige schorsing van Overmars.
Sven Jaecques was erg succesvol als sportief directeur bij Antwerp FC
Sven Jaecques bekleedt momenteel de functie van CEO bij Antwerp FC, waar hij als rechterhand van voorzitter Paul Gheysens met succes de Great Old heeft gestructureerd en uitgebouwd tot een absolute topclub in België.
Eerder vervulde hij de rol van sportief directeur bij Eendracht Aalst, Cercle Brugge, en ook gedurende één jaar bij Antwerp, waarin hij verantwoordelijk was voor het regelen van transfers.
Gedurende dat jaar vervulde Jaecques de dubbele rol van algemeen directeur en sportief directeur, waarin hij bijna alles regelde binnen de club, zowel op het gebied van dagelijkse werking als op sportief vlak.
In deze dubbele functie coördineerde Jaecques, in nauw overleg met Gheysens en naast zijn taken als CEO, de aanstelling van een nieuwe trainer (Brian Priske), een nieuwe technische staf, en de samenstelling van de spelersselectie.
Jaecques leverde uitstekend werk op de transfermarkt, op een geheel andere manier dan zijn voorganger Luciano D'Onofrio. Waar de Italo-Belg vertrouwde op persoonlijke connecties en adresboekje, werkte Jaecques op een modernere manier.
Daarnaast implementeerde Jaecques als sportief directeur ook een vernieuwd scoutingsbeleid, dat zowel belangrijker als professioneler moest worden. Op die manier haalde hij Joachim Vercaigne binnen als hoofdscout.
Sven Jaecques sportief directeur tegen wil en dank
Sven Jaecques leverde uitstekend werk in de dubbele rol als CEO en sportief directeur, en de vraag rees of Antwerp FC op dat moment überhaupt wel nog een nieuwe technisch directeur nodig had.
“Een transfer afronden, kan iedereen. Maar de juiste transfers doen voor resultaat op zowel korte als lange termijn, is niet simpel. Wat ik de laatste weken gedaan heb, kan ik onmogelijk in mijn eentje blijven doen”, zei Jaecques in die periode aan Het Nieuwsblad.
Knack bevestigde eveneens dat Jaecques zich eerder als een CEO ziet functioneren dan als een puur sportief profiel zoals een technisch directeur. “Zich louter op die functie toeleggen wil de Bruggeling niet.”
“Tegen wil en dank doet hij dat, zo steekt Jaecques niet onder stoelen of banken. Hij wil zich liever met andere zaken bezighouden, maar nood breekt wet”, schreef Het Laatste Nieuws destijds.
Op de Bosuil wordt soms gezegd dat Jaecques onvermoeibaar is, een harde werker met veel kennis, en dat zijn agenda altijd vol staat. Maar ook hij heeft zijn grenzen. Tijdens de intense periode als CEO en sportief directeur kreeg hij een serieuze wake-upcall van zijn lichaam.
“Ik zat hier op mijn bureau in de zetel en ik was bezig aan een evaluatie met de hoofdscout. Ik was aan het babbelen, voelde iets en plots was ik weg van de wereld”, zei Jaecques aan Het Laatste Nieuws.
“Ik heb me laten onderzoeken in het ziekenhuis en alles was oké. (Denkt na) Ik ben iemand die zich moeilijk kan inhouden. Als ik ergens voor ga, dan gá ik ervoor. Misschien moet ik af en toe wat temperen.”
De job van sportief directeur: heel intensief en constant beschikbaar zijn
Sven Jaecques zal dus niet bepaald enthousiast zijn over het vooruitzicht om in het komende jaar belast te worden met de taken van Marc Overmars, zowel op inhoudelijk vlak als wat betreft stress, workload en timemanagement.
Michel Louwagie, sportief en algemeen manager van AA Gent, en Michael Verschueren, voormalig technisch directeur van Anderlecht, hebben bij Sporza bevestigd dat de rol als sportief verantwoordelijke voor inkomende en uitgaande transfers een zware, intensieve en niet te onderschatten taak is.
Louwagie benadrukt dat de hoeveelheid informatie die binnenkomt enorm is toegenomen door de digitalisering. “Vroeger had je enkele verslagen per week van je scout, nu kun je door de digitalisering elke dag tientallen spelers bekijken. Ook die info moet je filteren.”
Verschueren ondervond zelf aan den lijve dat de functie van technisch directeur niet voor iedereen is weggelegd. “In transferperiodes moet je permanent beschikbaar zijn voor het leger makelaars dat contact zoekt. Het is heel intensief.”