De Belgische arbitrage blijft maar flagrante en competitiebepalende fouten afleveren. Binnen het Professional Refereeing Department (PRD) loopt intern bovendien heel wat fout. En dat blijft niet zonder gevolgen, zo is scheidsrechtersbaas Betrand Layec naar verluidt op weg naar de uitgang.
Het scheidsrechterskorps in de Jupiler Pro League had sowieso al niet de beste reputatie, maar in de voorbije maanden zijn de blunders wel erg frappant. Club Brugge legde bijvoorbeeld klacht neer na een onterecht afgekeurd doelpunt op KV Mechelen en eiste om die match te herspelen. Zover kwam het uiteindelijk niet, al werd wel toegegeven dat Blauw-Zwart benadeeld werd.
Ook KRC Genk besloot een juridische procedure aan te spannen na het veelbesproken fiasco rond de strafschopfase op het veld van Anderlecht. En de Limburgers haalden wel hun slag thuis, zo besloot de Disciplinaire Raad dat de bewuste wedstrijd wel degelijk opnieuw gespeeld moest worden. Al spande Paars-Wit inmiddels wel een beroepsprocedure aan en blijft het dossier aanslepen.
Blijvende fouten in 2024
Beide zaken, en vele andere, dateren echter van voor nieuwjaar. Maar ook in 2024 is er amper sprake van beterschap. Integendeel. Ook RWDM kondigde bijvoorbeeld al stappen aan nadat het tegen KV Mechelen geen strafschop kreeg wegens handsspel. Anderlecht kreeg dan weer geen strafschop na een fout op Kasper Dolberg tegen OHL. En ook KV Kortrijk mocht klagen na een niet-gefloten penalty tegen Standard.
Daar kwam afgelopen weekend dus ook bewuste fase in Anderlecht-Gent bovenop, waarbij de Buffalo's een doelpunt onterecht afgekeurd zagen worden. Daags nadien gaf Layec ook openlijk toe dat een interventie niet nodig was, maar ook dat de fout zelf voor interpretatie vatbaar is. Dat is stilaan zijn vaste modus operandi: zoveel mogelijk fases richting de grijze zone duwen, zodat deze niet als 'echte fouten' gecatalogeerd worden.
Zware factuur voor 'buikgevoel'
Maar er worden Layec nog meer zaken kwalijk genomen. Bij Het Nieuwsblad weet men bijvoorbeeld dat er intern heel wat bedenkingen worden gemaakt bij de aanduidingen. Daarbij zou hij zich te fel laten leiden door 'buikgevoel' in plaats van door de beschikbare data. Hetzelfde geldt voor de verkiezing van 'Scheidsrechter vh Jaar': Layec koos gewoon drie genomineerden die zijn persoonlijke voorkeur uitdroegen.
Zijn werkwijzen én resultaten zijn dus op zijn zachts gezegd 'bedenkelijk'. Nochtans zou de Fransman maandelijks een slordige 15.000 euro factureren voor zijn diensten. Wat uiteraard een buitensporig bedrag gezien de staat waarin de Belgische arbitrage verkeert. Volgens Het Laatste Nieuws is het dan ook bijna zeker dat de samenwerking na het seizoen stopt. Al lijken er momenteel weinig redenen om tot dan te wachten.