Als een ploeg anno 2024 verliest, is het vaak wegens een 'gebrek aan intensiteit'. Het zijn vreselijke dooddoeners die men te makkelijk de wereld ingooit. RSC Anderlecht deed het via Brian Riemer en Mario Stroeykens ook. Het probleem lag dieper tegen KRC Genk.
Voor aanvang van de match gaven we al aan dat Anderlecht héél veel kwaliteit miste met het ontbreken van Zeno Debast, Yari Verschaeren en Thorgan Hazard. Dan spreken we vooral over het allerbelangrijkste in het voetbal: kwaliteit aan de bal. Dat bepaalt nog steeds of je matchen wint of verliest. Er mag nog zoveel intensiteit zijn als je wil, als het leer telkens verkeerd wordt afgespeeld, kan je niet in de match komen. Dat gebeurde in Genk.
Anderlecht was technisch ondermaats
We haalden aan dat Federico Gattoni geen Nicolas Pareja is. In duel is de Argentijn dik in orde, maar aan de bal is hij geen meerwaarde. Hierdoor werd Debast heel erg gemist. De Rode Duivel kan als geen ander linies doorbreken met zijn voetballend vermogen, waardoor hij vaak onder de pressing van een tegenstander uitvoetbalt. KRC Genk voelde dat Gattoni dit niet kon en kon zo hoog druk zetten op de defensie van Anderlecht. Het was Kasper Schmeichel die gisteren de beste voetballende defensieve speler was van RSCA. Dat zei alles.
De defensie werd ook niet geholpen door een zeer zwak voetballend middenveld. Zij waren zelden aanspeelbaar. RSCA toonde wel intensiteit, maar Anderlecht verloor de bal telkens héél snel eens Genk druk zette. Théo Leoni stoot voorlopig op zijn limieten in de play-offs en Mats Rits zijn geslaagd passingspercentage bij voorwaartse ballen moet omhoog. Rits is defensief zeer nuttig, maar verliest véél te makkelijk de bal als hij vooruit voetbalt. Zelfs passes van 3-5 meter kwamen niet aan.
Anderlecht heeft een probleem op het middenveld als het onder druk wordt gezet. De enige die op dit moment daaronder uit kan voetballen, is Mario Stroeykens. We haalden niet voor niks aan dat hij bij momenten doet denken aan Pär Zetterberg inzake het afschermen van de bal. Als je als team echter telkens zo snel de bal verliest, is het erg hard werken om het leer te veroveren. Het lijkt alsof je dan niet 'scherp' genoeg bent maar het is vooral voetballend dat je dat in de problemen komt. Genk was zeker ook héél scherp, maar vooral voetballend uitmuntend met een héérsende Bilal El Khannouss.
Belang van Debast, Verschaeren en Hazard
Inzake voetballend vermogen opzicht wordt Yari Verschaere heel erg gemist. Het is geen toeval dat Anderlecht zijn meest dominante matchen speelde met Verschaeren én Stroeykens in de ploeg. Verschaeren kan als geen ander wegdraaien van een man die in zijn rug druk zet. Hij geeft zo ademruimte aan zijn team. Rust. Dat gebrek aan rust is al weken een probleem In het spel van Anderlecht. We maken van Verschaeren geen wonderspeler, maar op voetballend vlak wordt hij erg gemist.
Tot slot is er Thorgan Hazard. Anderlecht speelde in die eerste periode enkel diepe ballen op Francis Amuzu. Genk wist dit en heeft zelf veel snelheid in de ploeg. Dat losten ze heel goed en makkelijk op. Hazard zorgt met zijn slimme loopbewegingen tussen de lijnen voor veel creatief vermogen. Bovendien brengt hij verdedigers in de war door te gaan zwerven. Dat bewees hij al genoeg dit seizoen.
Filip Joos gaf aan dat er "5 spelers meer gemist zouden worden dan Hazard', maar dat klopt absoluut niet. Voor het creatief vermogen was hij net bijzonder belangrijk. RSCA heeft geen andere speler zoals Hazard die aanvallend zo goed tussen de linies speelt. Nilson Angulo of Francis Amuzu zijn 'alles of niets' voetballers met veel diepgang. Flitsenspelers. In het veldspel zelf is hun impact minder groot. Bijna leverde zo een flits van Amuzu iets op met een knal op de paal. Maar dat was het dan ook. We hopen voor RSCA dat Riemer ook een uitgebreider tactisch plan heeft om de afwezigheid van Hazard op te vangen. Het leek gisteren veel te fel "alle ballen diep op Amuzu en nadien Angulo..."
Voetballend moet het beter
Anderlecht was tegen KRC Genk vooral voetballend nergens. In de tweede helft ging dat wel beter en niet omdat de intensiteit omhoog ging. Anderlecht is géén ploeg die een hoog tempo speelt, daarvoor hebben ze het type spelers niet. Het is eerder een ploeg die het tempo uit een match wil halen en dan toeslaat. Wat al heel vaak goed lukte dit seizoen. Ook in topmatchen.
Toen KRC Genk in de tweede helft vermoeider en slordiger werd aan de bal, werd Anderlecht beter. Genk ging op het tempo van RSCA spelen. De tweede periode is vaak minder van Genk in de play-offs. In die tweede helft waren beide ploegen evenwaardig. In de eerste helft zette Anderlecht soms druk met twee spelers op één Genkie, maar die kwam er telkens voetballend goed uit. KRC Genk was in die eerste periode technisch oppermachtig ten opzichte van Anderlecht.
Tegen Cercle Brugge zal Anderlecht toch beter moeten voetballen. Thomas Delaney was de enige invaller die echt goed inviel. Hij koos voetballend vaak de goede oplossing. Anderlecht moet hopen dat Debast en Verschaeren weldra voetballend meer rust brengen in de ploeg, dat is héél erg nodig...
CR