Bij KRC Genk botsten Wouter Vrancken en Dimitri de Condé over spits Tolu Arokodare. Hoewel Arokodare recent in topvorm is en als vaste spits een cruciale rol speelt, had Vrancken eerder twijfels vanwege zijn fysieke paraatheid.
De spits kon vaak geen volledige wedstrijden spelen, wat leidde tot frictie tussen Vrancken en het bestuur. De Condé ziet echter veel potentieel in de Nigeriaan en hoopt dat de nieuwe coach hem vaker inzet.
Ondanks interesse van Trabzonspor blijft Genk vertrouwen op Arokodare, die zijn waarde de afgelopen maanden heeft bewezen met zijn prestaties en doelpunten.
Arokodare eindelijk op topniveau bij Genk
Tolu Arokodare heeft een vaste basisplaats veroverd en verkeerde de laatste weken in topvorm. In de nacompetitie begon hij steeds meer zijn draai te vinden als targetman, met dank aan het uitstekende werk en voorzetten van Bilal El Khannouss en Anouar Ait-El Hadj.
Het nieuwe systeem dat de toenmalige coach Wouter Vrancken vereiste van Arokodare minder fysieke arbeid en minder 'vuile kilometers', aangezien zijn sterkte niet ligt in het pressen op de tegenstander.
Terwijl Vrancken voorheen nog twijfelde tussen Arokodare, Andi Zeqiri en Yira Sor als vaste nummer negen, koos hij resoluut voor de Nigeriaan in de spits. Bovendien slaagde Arokodare er ook in om de volle 90 minuten te spelen en is hij momenteel zelfs de topscorer van KRC Genk.
Thomas Chatelle was onder de indruk van Arokodare's spel en zag eindelijk de spits waar Genk op had gehoopt toen ze hem meer dan een jaar geleden binnenhaalden. “Als Tolu het hele seizoen op dit niveau had gepresteerd, dan stond Genk nu op kop van het klassement.”
Arokodare lag niet in de bovenste schuif van Vrancken
Tolu Arokodare lag nooit echt in de bovenste schuif bij Wouter Vrancken, vooral om fysieke redenen. Het gebrek aan fysieke paraatheid van de spits was een groot probleem en dit seizoen slaagde de Nigeriaan er zelden in om een volledige wedstrijd uit te spelen - slechts 11 keer in 49 wedstrijden.
Zo kon hij eerder dit seizoen bijvoorbeeld niet starten tegen KAS Eupen nadat hij midweeks al 120 minuten had gespeeld tegen Servette Genève. “Dat stemt tot nadenken. De Nigeriaanse aanvaller is een brok dynamiet, maar de lont komt te vaak los”, stelde Het Belang van Limburg vast eerder dit seizoen.
Begin december moest Tolu al na 55 minuten het veld verlaten tegen Fiorentina. Coach Wouter Vrancken reageerde veelzeggend: “Ik kan daar moeilijk iets over zeggen, maar als je na 55 minuten moet vragen om gewisseld te worden met krampen... Dan is dat heel jammer.”
Duidelijk is dat Arokodare een aantoonbaar fysiek probleem heeft, wat zich onder andere vertaalt in het aantal basisplaatsen (25) en vele invalbeurten (24) dit seizoen.
Zelfs voordat Zeqiri arriveerde, toen Arokodare nog de enige centrumspits in de selectie van Wouter Vrancken was, was hij nooit de eerste keuze van de coach.
“Zou dat voor de mensen van Genk een verrassing zijn, dat hij geen 90 minuten aankan?”
In de VTM-podcast ‘Vier-nul’ werd er eerder uitgebreid gediscussieerd over de zorgwekkende en schijnbaar uitzichtloze situatie van Tolu Arokodare bij KRC Genk.
De deelnemers aan de podcast, Aster Nzeyimana, Jarno Bertho, Marc Degryse en Frank Boeckx, begonnen de discussie met de vraag wie de vaste spits van het team zou moeten zijn: Tolu of Andi Zeqiri.
Bertho opende de discussie door te stellen: “Tolu kan fysiek blijkbaar geen 90 minuten aan.” Nzeyimana: “We hadden gedacht dat hij er ondertussen wel al aan die fysieke paraatheid zou staan. Kan het zijn dat dat nooit komt?”
Degryse: “Als je topfit bent, dan moet je toch gewoon 90 minuten kunnen spelen? Anders start je nooit aan een wedstrijd. Als je als trainer de cijfers ziet, en dat is echt onvoldoende, dan moet je hem gewoon laten gaan, lijkt mij.”
Boeckx: “Het feit dat Onuachu zo hard genoemd werd om terug te komen (vorige winter, red.), zal daar ook veel mee te maken hebben. Dat hij (Arokodare, red.) het fysiek misschien nooit zal aankunnen. En omdat hij misschien niet het gemakkelijkste karakter is om altijd op de bank te moeten starten, en om in te vallen.”
Bertho: “Zou dat voor de mensen van Genk nu een verrassing zijn, dat hij geen 90 minuten aankan?”
De Condé ziet enorm veel potentieel in Tolu, Vrancken en zijn staff vooral twijfels
De relatie tussen Wouter Vrancken en het bestuur van KRC Genk zakte de voorbije weken en maanden tot een dieptepunt, waarbij de keuze voor bepaalde spelers één van de redenen was.
Het Laatste Nieuws meldde onlangs dat Dimitri de Condé, de Head of Football van Genk, enorm veel potentieel ziet in Tolu Arokodare. Dit stond in contrast met de twijfels van Vrancken en zijn staf over de fysieke paraatheid van de Nigeriaanse spits.
Nu Vrancken vertrokken is, rekent De Condé erop dat de nieuwe coach Arokodare meer zal gebruiken dan zijn voorganger.
Ondanks de interesse van Trabzonspor in Arokodare, lijkt het er niet op dat Genk hem zomaar zal laten gaan. In januari 2023 betaalde de club nog 5 miljoen euro voor de spits, terwijl zijn huidige marktwaarde nu op ‘maar’ 4 miljoen euro wordt geschat.