Mathematisch is het nog steeds mogelijk, maar het heeft er alle schijn van dat RSC Anderlecht dan toch naast de landstitel gaan grijpen. En dus zal men een kritische evaluatie moeten houden. Daarbij zal ongetwijfeld ook coach Brian Riemer onder de loep genomen worden.
Na de dramatische elfde plaats van in de vorige campagne, heeft Paars-Wit wel degelijk progressie gemaakt. Sowieso zal de recordkampioen eindigen in de top drie en mag het zich dus opmaken voor zijn rentree op het Europese toneel. Maar een ploeg die bij aanvang van de voorlaatste speeldag aan de leiding stond en de titel alsnog weggaf, kan niet anders dan spreken van een gemiste kans.
In de reguliere competitie lieten bijvoorbeeld heel wat directe concurrenten steken vallen. Iets wat zeker niet elk jaar zal gebeuren en daar kon RSCA veel te weinig van profiteren. Bovendien werd het in tegenstelling tot de titelconcurrenten 'gespaard' van Europese verplichtingen. Geen overbodige luxe gezien de blessuregevoeligheid bij verschillende spelers. En dat is volgend seizoen wel weer het geval.
Blaaskaak Riemer
Paars-Wit zal dus een wrang gevoel overhouden aan de ontknoping. Zeker als het straks ook nog eens naast de tweede plaats grijpt. En dus zullen bepaalde protagonisten verantwoording moeten afleggen. Niet in het minst Riemer. Die deed uiteraard goede zaken en kon een hecht team kneden. Maar de Deen kon zeker niet volledig overtuigen. Met name op tactisch vlak maakte hij geen goede beurt.
Columnist Hans Vandeweghe is dan ook scherp voor de Deense trainer. "Riemer heeft alles van een blaaskaak en dat maakt hem als voetbalcoach allesbehalve uniek. Het probleem met Riemer is niet zijn arrogantie en zijn show, maar sinds zondag zijn onvermogen om voor die ene cruciale wedstrijd zijn team en zijn key players met de juiste intensiteit in het veld te sturen", klinkt het bij De Morgen.
Deense zelfzorg
In de sleutelmatch tegen Club Brugge werd Riemer dus tactisch overklast. Desondanks zou een ontslag volgens de laatste berichten niet aan de orde zijn. Al heeft dat veel te maken met zijn landgenoot Jesper Fredberg als sportieve baas. "Dat hij er een hele wedstrijd niet in slaagt om de controle te verkrijgen in het eigen stadion, kolkender haast dan Jan Breydel, moet de bazen zorgen baren. Daar is het probleem dan weer dat zijn rechtstreekse sportieve baas ook een Deen is, net als enkele bepalende spelers die niet thuis gaven. Denen vinden zichzelf een beetje superieur en zijn vooral erg goed in zelfzorg. Anderlecht is nog niet helemaal waar het wil zijn, zoveel is duidelijk", aldus Vandeweghe.