Het komende seizoen verandert er nog niks, maar nadien ondergaat de Jupiler Pro League mogelijk een make-over. Dat is tenminste de bedoeling, want of het competitieformat ook werkelijk zal worden aangepast is nog maar de vraag. Momenteel liggen de belangen alvast te ver uit mekaar. Een stand van zaken.
Zoals u intussen vast al weet diende de Pro League een voorstel in om de hoogste afdeling lichtjes te wijzigen. Zo zouden de Champions' Play-Offs vanaf het seizoen 2025-2026 met slechts vier clubs worden afgewerkt, zonder puntendeling. De Europe Play-Offs worden dan weer omgetoverd tot een knock-outtoernooi, terwijl de Play-Downs verdwijnen.
Topclubs in twee kampen verdeeld
Op die manier zouden er tenminste al vier wedstrijden uit het schema worden geschrapt, wat voor veel topclubs de voornaamste betrachting is. Daar was de zogenaamde G8 het een viertal maanden geleden althans over eens op een vergadering die Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe werd belegd. Intussen blijkt die unanimiteit echter ver te zoeken.
Achter de schermen nam de onderlinge verdeeldheid de laatste tenslotte alsmaar toe. "De kloof tussen Antwerp, Anderlecht en Club Brugge enerzijds en AA Gent, Racing Genk, Union, Charleroi en Standard aan de andere kant werd steeds dieper", klinkt het namelijk in Het Laatste Nieuws, dat nog wat meer inzicht verschaft in de verschillende allianties.
Gent & Genk vs. RSCA, Club & RAFC
Zo vond Verhaeghe in zijn jacht op een gunstigere kalender enigszins verrassende bondgenoten in Sven Jaecques en Wouter Vandenhaute, die hem deden afstappen van zijn voorkeur van een klassieke competitie met 18 eersteklassers. Hoewel die formule nog altijd zijn voorkeur wegdraagt schaart dat trio zich achter de suggestie van de Pro League.
Genk en Gent daarentegen vrezen in die opzet te vaak uit de boot te vallen en zijn evenmin te vinden voor een knock-outsysteem in de Europe Play-Offs. Zij krijgen daarbij de steun van diverse kleinere eersteklassers. Tot slot zou ook Union, dat geen probleem ziet in de opeenvolging van matchen, zich naar verluidt niet onberoerd laten in de debatten.
Drie opties over richting deadline
Wat bij Club, Anderlecht en Antwerp dan weer voor onvrede zorgt. Er moet dus nog veel water naar de zee vloeien om een gulden middenweg te vinden. Ten laatste 10 dagen na de uitgestelde Algemene Vergadering op 20 juni moet de knoop wel worden doorgehakt. Anders blijft het huidige format, een van de drie opties die op tafel ligt, gewoon overeind.