Club Brugge gokt op woekerwinst met 'nieuwe' rechtsback

door
Club Brugge gokt op woekerwinst met 'nieuwe' rechtsback

Met de komst van Gustaf Nilsson lijkt het huiswerk van Club Brugge op de zomermercato behoudens vertrekkers stilaan af. Terwijl het op veel andere plaatsen wachten is tot het transfergeweld losbarst zijn alle openstaande vacatures tenslotte al ingevuld. Behalve eentje dan, want rechts achterin blijft versterking nog altijd geen overbodige luxe. Of broedt Blauw-Zwart op een beproefd recept om daar een oplossing te vinden?

In zijn eerste transferperiode als sportieve baas laat Dévy Rigaux er geen gras over groeien. De Director of Football wachtte niet op uitgaand verkeer om zelf in actie te schieten. Zo anticipeerde hij met Ardon Jashari en Christos Tzolis al op een eventuele exit van Raphael Onyedika en Antonio Nusa of Andreas Skov Olsen. Nilsson wordt dan weer de opvolger van Igor Thiago, terwijl linkspoot Zaid Romero centraal achterin eindelijk het hiaat dat Abakar Sylla een jaar geleden reeds achterliet moet zien op te vullen.

Odoi out, Sabbe in

Club nam toen tevens afscheid van Clinton Mata, voor wie evenmin een vervanger werd gezocht. Eerst deed Tajon Buchanan dienst als rechtsback, maar toen ook hij vertrok moest na nieuwjaar zelfs Maxim De Cuyper er even tegen zijn voet depanneren. Een vreemde kronkel van Ronny Deila, die pas toen het al te laat was het licht zag en met Kyriani Sabbe – daarvoor wel in de lappenmand – en Denis Odoi voor logischere opties koos. Net zoals Nicky Hayen in de play-offs, waarin beiden mekaar netjes afwisselden.

Ieder verscheen vijf keer aan de aftrap, waarbij Odoi met de meet in zicht wel steeds vaker de voorkeur kreeg. Vermits hij teveel moest inleveren in Jan Breydel trok de ancien evenwel naar Antwerp, en dus leek de landskampioen op zoek te moeten gaan naar een nieuwe rechtsachter om Sabbe het vuur aan de schenen te leggen. Liefst opnieuw een ervaren back-up, die als mentor kan dienen voor het 19-jarig toptalent en er ook genoegen mee neemt om geregeld voor hem op de bank te moeten plaatsnemen.

Tenslotte is het wel degelijk de bedoeling om vol de kaart van Sabbe te trekken. Het product van eigen kweek, al goed voor één doelpunt en vijf assists in 36 optredens voor de A-ploeg, imponeert met zijn rushes, kalmte, goede voorzetten en dito balbehandeling. Ook op fysiek vlak houdt de tiener zich reeds vlot staande. Snelheid, kracht en een grote motor: Sabbe heeft het allemaal. Al mag het volume gerust nog een beetje worden opgekrikt – doorgaans is zijn pijp nog voor het einde van de match volledig uit.

Hayen wil roteren

Niet onlogisch op zo'n jonge leeftijd. Met al die kwaliteiten schopte Sabbe het zelfs tot de voorselectie van het EK, maar misschien is het toch gevaarlijk om alle eieren in zijn mandje te leggen. Club gaat nog maar eens een hels speelschema tegemoet, waarin de topwedstrijden mekaar snel opvolgen. Dubbele bezetting op alle posities lijkt dan toch een must. Te meer wanneer plan A blessuregevoelig blijkt. Ook nu vertoeft Sabbe nog in de ziekenboeg. De eerste competitieduels komen waarschijnlijk nog te vroeg.

Mannen als Brandon Mechele en Hans Vanaken verteren moeiteloos het verschroeiende tempo, maar Sabbe kan die belasting straks dus best worden bespaard. Hoewel het hem niet wil blokkeren met een miljoenenaankoop mag Blauw-Zwart de jeugdinternational ook niet verbranden door nu al afhankelijk van hem te worden. Wanneer hij met een kwaaltje kampt, moe of simpelweg uit vorm is moet er een evenwaardig alternatief klaarstaan om hem af te lossen. Gezonde concurrentie hoort bij een topploeg.

Matchen genoeg alvast om iedereen aan bod te laten komen. Volgend seizoen moet ook volgens Odoi het jaar van Sabbe zijn definitieve doorbraak worden, maar om voorzichtig met hem om te springen blijft een soort van beurtrol mogelijk geen slecht idee. Club bewees al het ongebreideld geloof in zijn kunnen door na Mata en Buchanan hun exit geen nieuwkomer te rekruteren. Dit keer kon vers bloed echter niet langer uitblijven, toch? Dat leek ook het plan, alleen mocht het blijkbaar niet teveel kosten.

Back-up bij Club NXT

Club polste bij Meunier, die net zoals Odoi zowel binnen als buiten de lijnen perfect beantwoordt aan het gewenste profiel. Hoewel hij een comeback zag zitten moest ook de Rode Duivel evenwel te veel loon inboeten. Waarop het Brugse bestuur naar verluidt ineens haar kar keerde. Volgens de recentste geluiden komen er wellicht geen backs meer bij. Op links krijgt Joaquin Seys, tot dusver veelbelovend tijdens de voorbereiding, vermoedelijk dus zijn kans tot De Cuyper en Bjorn Meijer terug paraat staan.

Rechts achterin oogt de spoeling ook wanneer Sabbe weer fit is daarentegen flinterdun. Of zoeken ze in Westkapelle, waar interne promoties tegenwoordig zowel op als naast het veld haast de norm zijn, opnieuw hun heil bij Club NXT om dat gat te vullen? Jaren geleden zei Bart Verhaeghe al dat hij meer wou inzetten op eigen jeugd. In het spoor van Mechele en goudhaantje Charles De Ketelaere moeten na Sabbe, De Cuyper en Jorne Spileers ook pakweg Chemsdine Talbi en Romeo Vermant die stap zetten.

In de optiek kijkt Hayen wie weet wel richting Denzel De Roeve om eveneens de A-kern te vervoegen. De 19-jarige krullenbol was vorig seizoen een van zijn steunpilaren bij Club NXT tot hij uitviel met een hamstringblessure. Nadien deed Amine Et Taïbi er af en toe dienst als rechtsachter. Ook hij is dus een potentiële kandidaat om als doublure voor Sabbe te dienen. Al lijkt de voorkeur van Hayen momenteel naar Bi Abdoul Kader Yameogo te gaan, die er in de oefenpartij tegen AEK Athene al mocht postvatten.

Kans voor Yameogo

Hoewel hij net zoals Et Taïbi van nature een centrale verdediger is trekt de 19-jarige Ivoriaan zich ook op de rechterkant uit de slag. Het doet een beetje denken aan Odilon Kossounou destijds, die Blauw-Zwart net zoals hun andere landgenoot Sylla grof geld opleverde. Een voorbeeld dat Joel Ordóñez wel eens snel zou kunnen volgen. De strategie om buitenlands talent aan te werven bij Club NXT, waar nog heel wat jeugdig talent uit allerlei uithoeken verzameld zit, werpt dus alsmaar meer haar vruchten af.

Afwachten of Yameogo ooit in hun voetsporen kan treden, maar in de Supercup lijkt hij alleszins voor het eerst het vertrouwen te krijgen. Dat er met Siebe Wylin specifiek een rechtsback werd vastgelegd voor Club NXT, waar met Renzo Tytens tevens een vervanger voor Seys neerstreek, suggereert ook dat iemand zal doorschuiven. Net zoals De Roeve, Et Taïbi en Yameogo mocht Wylin mee op zomerstage, maar het feit dat Hayen hen eerder al eens onder zijn hoede had speelt in het andere trio hun voordeel.

Zij krijgen wellicht nog even de gelegenheid om te tonen wat ze in hun mars hebben. Club heeft zonder Europese voorrondes tijd genoeg om de balans op te maken. Indien ze niet blijken te volstaan kan er worden geschakeld door alsnog in te grijpen. Wie weet is Meunier, of een andere opportuniteit op het schaduwlijstje van Rigaux, dan wel nog steeds beschikbaar aan een gunstiger tarief. Hayen wil zijn start dit keer zeker niet missen, maar de afwachtende houding van zijn bazen valt in dat opzicht te verklaren.

Toch nog Meunier?

Vorig jaar bleef Club in de jacht op een centrale verdediger zo met lege handen achter, wat dankzij de ontwikkeling van Spileers en vooral Ordóñez uiteindelijk echter geen probleem bleek. Integendeel. In plaats van in de buidel te tasten voor een aanwinst in de breedte, wat voor middenvelder Ngal'ayel Mukau wél op de agenda stond, rekent Blauw-Zwart vooralsnog dus op de doorstroming van onderaf. Precies waar zo'n talentenfabriek voor dient, al houdt dat zeker op het kampioenenbal toch risico's in.

Jonkies regeren op het EK, maar zij moeten hun plaats wel verdienen – en niet zomaar cadeau krijgen. Misschien is Sabbe, die weliswaar al bewees klaar te zijn voor een vaste basisstek, er dus wel meer bij gebaat om te strijden voor zijn plek. Zelfs zonder zijn voorgeschiedenis op vlak van blessures valt een terugval bovendien niet uit te sluiten. In dat geval heeft Hayen voorlopig niemand meer met ook maar enige ervaring op die positie. Voor het overige zijn zowat alle plaatsen in Brugge nochtans uiterst duur.

Club gokt dat Sabbe geen tijd nodig aan om zich rustig verder te ontplooien, maar de lijn straks gewoon direct doortrekt. Dat een van zijn jonge makkers voor de leeuwen kan worden geworpen als volwaardig alternatief. En het daarom overbodig is om een deel van het budget te spenderen aan een certitude. Of dat allemaal correcte inschattingen blijken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Met de deadline in zicht zou Rigaux het zich wel eens kunnen beklagen dat hij Odoi of Meunier niet iets meer centen bood.

AD

POLL: In wie gelooft u het meest als rechtsback bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Twijfels bij 2 Duivels: "Voldoende tegen topploegen?"
Twijfels bij 2 Duivels: "Voldoende tegen topploegen?"

Israël bleek vrijdagavond toch nog een maatje te klein voor de Rode Duivels, die hun nieuwe ...

23
23
'Cercle moet opnieuw flinke domper incasseren'
'Cercle moet opnieuw flinke domper incasseren'

Het is voor Cercle Brugge een bewogen zomer geweest, met wisselend succes. De Vereniging slaagde er ...

44
44
Croky Cup: 1 profclub uitgeschakeld, Beveren vermijdt blamage
Croky Cup: 1 profclub uitgeschakeld, Beveren vermijdt blamage

Door het interlandvoetbal wordt er dit weekend niet gevoetbald in de Jupiler Pro League en de ...

66
66
Duitsland houdt galavertoning, Nederland moet nog zweten
Duitsland houdt galavertoning, Nederland moet nog zweten

In de Nations League kwamen zaterdagavond ook nog Nederland en Duitsland in actie. Oranje moest ...

45
45
'Deschamps grijpt drastisch in: ster op bank tegen Duivels'
'Deschamps grijpt drastisch in: ster op bank tegen Duivels'

De Rode Duivels begonnen vrijdag met een opsteker aan hun nieuwe campagne in de Youth League, want ...

129
129
OHL troefde veel clubs af: "Ik was aangenaam verrast"
OHL troefde veel clubs af: "Ik was aangenaam verrast"

OH Leuven wist op Deadline Day nog een dubbelslag te slaan. Met Stefan Mitrovic kwam een Servische ...

40
40
'Juventus tast diep in de buidel voor Belgisch goudhaantje'
'Juventus tast diep in de buidel voor Belgisch goudhaantje'

Met Arne Engels en Julien Duranville lanceerde Domenico Tedesco vrijdag tegen Israël weer twee ...

98
98
Brys en Kameroen nemen droomstart in kwalificatie Africa Cup
Brys en Kameroen nemen droomstart in kwalificatie Africa Cup

Sinds Marc Brys in april bondscoach werd van Kameroen, kwam hij vooral in het nieuws door zijn ...

49
49
Doku weerlegt grootste kritiekpunt: "Zo zie ik het niet"
Doku weerlegt grootste kritiekpunt: "Zo zie ik het niet"

De Rode Duivels zijn vrijdagavond goed begonnen aan hun campagne in de Nations League met een al bij ...

57
57
Frankrijk ziet ook pion afhaken voor clash met België
Frankrijk ziet ook pion afhaken voor clash met België

De Rode Duivels kunnen maandag een beetje revanche nemen voor hun uitschakeling op het voorbije EK, ...

52
52
Engeland begint Nations League met zeer pikante zege
Engeland begint Nations League met zeer pikante zege

Engeland heeft zijn EK-kater een beetje doorgespoeld door zijn eerste wedstrijd in de Nations League ...

35
35
'Leko sluit de deur voor terugkeer Standard-lieveling'
'Leko sluit de deur voor terugkeer Standard-lieveling'

Bij Standard trokken heel wat spelers de deur achter zich dicht tijdens de mercato. Maar voor ...

411
411
Zorgen bij Rode Duivels: "Er is geen alternatief voor hem"
Zorgen bij Rode Duivels: "Er is geen alternatief voor hem"

De Rode Duivels wonnen vlot met 3-1 van een zwak Israël. Domenico Tedesco zag echter ook nog ...

79
79
Anderlecht lonkt naar transfers: "Hopelijk worden zij verkocht"
Anderlecht lonkt naar transfers: "Hopelijk worden zij verkocht"

RSC Anderlecht verkocht voor 17,6 miljoen euro aan spelers en ontving ook nog extra's dankzij de ...

275
275
Albert over Duivel: "Zelfs op 80% steekt hij er bovenuit"
Albert over Duivel: "Zelfs op 80% steekt hij er bovenuit"

België won makkelijk met 3-1 van Israël. Tegen Frankrijk volgt maandag een nieuwe test. De ...

92
92