‘Coup bij KBVB: Mannaert als een tang op een varken’

door
‘Coup bij KBVB: Mannaert als een tang op een varken’

Vincent Mannaert, voormalig CEO van Club Brugge, staat in de schijnwerpers als mogelijke nieuwe CEO van de Belgische voetbalbond (KBVB). Dit wordt echter bemoeilijkt door een machtsstrijd binnen de bond. Ook Mannaerts verleden, waaronder problemen met alcohol en betrokkenheid bij de zaak-Propere Handen, roept twijfels op over zijn geschiktheid. Critici, zoals Hans Vandeweghe, vragen zich af of iemand met zijn reputatie past bij de bond. Hij ziet Mannaerts profiel als "een tang op een varken" voor deze rol.

Dominante Mannaert is de strafste van alle bestuurders

In april kondigde Vincent Mannaert zijn vertrek aan bij Club Brugge, na een indrukwekkende maar intensieve twaalfjarige carrière. De relatie tussen Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe zou al geruime tijd gespannen zijn, vanwege verschillende redenen, en die spanning had ook invloed op andere aspecten binnen de club, inclusief de spelers.

Mannaert werd door de raad van bestuur van Club Brugge op de vingers getikt vanwege zijn bedenkelijke gedrag als leidinggevende, waarbij ook alcoholmisbruik werd genoemd. In een interview met Humo erkende Mannaert zelf dat hij zijn gedrag moest aanpassen om zijn functie goed verder uit te voeren.

Het afscheid van Mannaert als CEO en sportief directeur betekende wel een groot verlies voor Club Brugge. Onder zijn leiderschap keerde de club terug naar de top van het Belgische voetbal en zette ze zich op de Europese kaart.

“In het voetbal is zeker niet iedereen fan van de dominante - soms agressieve - manier waarop Mannaert het spel speelt. Toch is iedereen ervan overtuigd dat hij de strafste van alle bestuurders is”, zei Peter Vandenbempt bij Sporza.

 “Dit door een zeldzame combinatie van grote voetbalkennis, knowhow van bedrijfsmanagement en een belangrijke juridische achtergrond.”

Nieuwe sportief directeur KBVB: Mannaert gecharmeerd

Eind mei liet Vincent Mannaert weten dat zijn toekomst nog onduidelijk was. Hij wilde de tijd nemen om goed na te denken en eerst wat rust nemen. Mannaert was wel niet uitgekeken op het voetbal en wil nog een verdere carrière uitbouwen.

Daarom heeft hij zijn aandelen in Club Brugge ook verkocht. Met het oog op die carrière was het niet aangewezen nog bestuurder/aandeelhouder van een club te zijn. Het duurde echter niet lang voordat de eerste concrete aanbiedingen zich aandienen.

Toen bekend werd dat de Belgische voetbalbond niet verder zou gaan met Franky Vercauteren, opende Mannaert de gesprekken met de KBVB om hem op te volgen. Deze rol sprak Mannaert bijzonder aan.

Het sportief comité had aangegeven een ander profiel te zoeken dan Vercauteren, en Mannaert voerde in het begin van de zomer meerdere gesprekken met de bondstop. Hij was bereid een contract voor twee jaar te ondertekenen tegen een aanzienlijk lagere vergoeding dan zijn vorige salaris bij Club Brugge.

Bovendien had hij al een strategisch plan klaarliggen.

Machtsstrijd bij KBVB: coup vanuit het profvoetbal

Piet Vandendriessche (CEO van de KBVB) had, op verzoek van Pro League-vertegenwoordigers Wouter Vandenhaute (voorzitter Anderlecht) en Sven Jaecques (CEO Antwerp), contact opgenomen met Vincent Mannaert.

Er had al een vervanger moeten zijn voor Franky Vercauteren, maar voor de CEO was er geen hoogdringendheid omdat Vercauteren nog tot eind december op post bleef. Een belangrijk punt van discussie was de wijze waarop Mannaert in zijn nieuwe rol verantwoording zou afleggen.

Mannaert, de voormalige CEO van Club Brugge, stond niet te popelen om rapporteren aan Peter Willems, de huidige Head of Sports en voormalig CEO van OHL. In plaats daarvan gaf hij de voorkeur aan verantwoording afleggen aan het sportief comité en CEO Piet Vandendriessche.

Vandendriessche, die zelf minder ervaring heeft met sportieve zaken, zag echter weinig in deze opzet. Hij beschouwde Mannaerts voorstel als een mogelijke machtsgreep vanuit het profvoetbal. Binnen de voetbalbond woedt een strijd tussen de operationele leiding, sinds januari in handen van Vandendriessche, en de invloedrijke profclubs.

Nadat Mannaert zijn visie had gepresenteerd en de bedenkingen van Vandendriessche en Willems had gevoeld, besloot hij drie weken geleden een definitieve en kordate mail naar Vandendriessche te sturen om de gesprekken te beëindigen.

Vandendriessche out: Mannaert nieuwe CEO?

Vorige week maandag moest de CEO van de KBVB zich verantwoorden voor de raad van bestuur wegens de vertraagde EK-evaluatie en de mislukte onderhandelingen met Vincent Mannaert.

Dit leidde op dinsdag tot een geheime buitengewone vergadering, waar unaniem werd besloten om de samenwerking met Piet Vandendriessche te beëindigen. Zijn vertrek creëert ruimte voor Mannaert, die nu de rol van CEO van de KBVB als een aantrekkelijke kans ziet, zelfs aantrekkelijker dan de functie van technisch directeur.

Mannaert werd vrijwel onmiddellijk gepresenteerd als topkandidaat voor de rol van nieuwe CEO van de KBVB. Toch is het volgens Peter Vandenbempt nog niet zo ver. "Er is nog niet gesproken over een mogelijke opvolger, en dus ook niet over Vincent Mannaert," aldus Vandenbempt in Het Journaal.

De Raad van Bestuur heeft besloten om voorlopig zelf de leiding te nemen, zonder een interim aan te stellen zoals bij vorige keren. Dit duidt erop dat ze niet van plan zijn een lange selectieprocedure te doorlopen, wat weken of maanden zou kunnen duren.

Vandenbempt bevestigde wel dat Mannaert interesse heeft in de rol van CEO van de voetbalbond en dat hij momenteel de eerste kandidaat is.

Riskante zaak Mannaert: “Is dit good governance?”

Volgens Peter Vandenbempt is er nog veel overleg nodig tussen Mannaert en de KBVB voordat er definitieve afspraken worden gemaakt. “De bond wil uiteraard duidelijke afspraken maken over zijn verleden en reputatie”, merkt Vandenbempt op.

Binnen de Raad van Bestuur werden begin deze zomer vragen gesteld over Mannaerts verleden, waaronder zijn worstelingen met alcoholverslaving en een schikking met het gerecht in de zaak-Propere Handen in 2022. Ondanks deze zorgen bleken ze uiteindelijk geen breekpunten te zijn.

Hans Vandeweghe uitte echter zijn twijfels over de keuze voor Mannaert. In een artikel voor De Morgen benadrukt Vandeweghe dat er vooral rust moet komen in de ‘voetbalbarak’, die momenteel in crisis verkeert.

“Weze het als sportdirecteur of zelfs als CEO, dat lijkt toch een riskante zaak. Mannaert heeft gekampt met een drankprobleem en hij is inmiddels een keer of vijf veroordeeld voor dronken rijden”, aldus Vandeweghe. “Zo iemand bij een bond aanwerven in een leidende functie, zou dat niet schuren met wat ze zo mooi good governance noemen?”

Daarnaast werd Mannaert aangeklaagd in de witwaszaak rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die onder meer 1,5 miljoen euro mocht factureren aan Cyprus voor zogenaamde scoutingsopdrachten. “Mannaert werd aangeklaagd, heeft geschikt, heeft dus betaald, heeft dus bekend", zei Vandeweghe.

"Mag die dan niks meer nadien? Natuurlijk wel, maar misschien is de voetbalbond niet onmiddellijk de meest geschikte plek voor iemand met zijn rugzak. Een profiel als dat van Vincent Mannaert slaat voor een koepelfederatie als een tang op een varken.”

POLL: Mannaert moet CEO van de KBVB worden

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Ontslag hangt in de lucht: Riemer krijgt ultimatum'
'Ontslag hangt in de lucht: Riemer krijgt ultimatum'

RSC Anderlecht werkt dinsdagavond zijn inhaalwedstrijd tegen KRC Genk af. In aanloop naar dat duel ...

9
9
Puntenaftrek? Degradatie? City moet nóg zwaardere straf vrezen
Puntenaftrek? Degradatie? City moet nóg zwaardere straf vrezen

Deze week trekt de vernieuwde Champions League zich in alle hevigheid op gang. In het Engelse ...

62
62
<strong>Spoorloos op de bank: wat heeft Hayen tegen Spileers?</strong>
Spoorloos op de bank: wat heeft Hayen tegen Spileers?

Jorne Spileers maakte vorig seizoen indruk bij Club Brugge, ondanks enkele dure fouten en blackouts. ...

257
257
Under Review: Lardot laat licht schijnen op speeldag 7
Under Review: Lardot laat licht schijnen op speeldag 7

De afgelopen dagen stond in de Jupiler Pro League speeldag zeven op het programma. Zoals ...

34
34
'Riemer grijpt in: metamorfose op til bij Anderlecht'
'Riemer grijpt in: metamorfose op til bij Anderlecht'

Anderlecht kan dinsdag al komaf maken met de crisis, want dan komt KRC Genk op bezoek in het Lotto ...

209
209
Verhaeghe glundert na bijzonder initiatief Club Brugge-fans
Verhaeghe glundert na bijzonder initiatief Club Brugge-fans

"Jan Breydel is een sterfhuis", verklaarde Bart Verhaeghe afgelopen weekend over het stadion van ...

258
258
'Vandenhaute grijpt opnieuw de macht in Anderlecht'
'Vandenhaute grijpt opnieuw de macht in Anderlecht'

Ondanks het gemor van het publiek wil Anderlecht geen overhaaste beslissingen nemen, en dus blijft ...

433
433
Crisis in Anderlecht: bestuur roept Fredberg op het matje
Crisis in Anderlecht: bestuur roept Fredberg op het matje

Hoewel hij het alsmaar heter onder de voeten krijgt staat Brian Riemer voorlopig naar verluidt nog ...

345
345
Wesley Sonck gooit deuren open: 'Hallucinant prijskaartje'
Wesley Sonck gooit deuren open: 'Hallucinant prijskaartje'

Wesley Sonck verloor onlangs zijn 'hoofdjob' bij de Belgische voetbalbond. De ex-spits heeft ...

83
83
<strong>Miljoenencrisis bij KRC Genk: waarom speelt Penders niet?</strong>
Miljoenencrisis bij KRC Genk: waarom speelt Penders niet?

Mike Penders (19) kreeg in de voorbereiding zijn kans als eerste doelman nadat Hendrik Van ...

334
334
Matthys verklapt: "Transferakkoord met Club Brugge"
Matthys verklapt: "Transferakkoord met Club Brugge"

Tim Matthys wist als de sportieve baas van KV Mechelen toch wel een aardige kern bij elkaar te ...

597
597
OHL heeft nu al grootste transferplannen: "Zou top zijn"
OHL heeft nu al grootste transferplannen: "Zou top zijn"

Oud-Heverlee Leuven kende een drukke mercato. Sportief directeur Gyorgy Csepregi sprak via de ...

52
52
'Anderlecht wil af van grootverdiener: transfer in januari'
'Anderlecht wil af van grootverdiener: transfer in januari'

RSC Anderlecht wil in 2025 uiteraard een prijs pakken, maar de club moet ook denken aan de toekomst. ...

347
347
Fink met zorgen naar Anderlecht: viertal plots onzeker
Fink met zorgen naar Anderlecht: viertal plots onzeker

KRC Genk speelt morgenavond op het veld van RSC Anderlecht. De Limburgers treffen een gewond dier, ...

470
470
Jean-Marie Pfaff haalt snoeihard uit: 'Droom aan diggelen'
Jean-Marie Pfaff haalt snoeihard uit: 'Droom aan diggelen'

De familie Pfaff ging het laatste jaar door een absolute hel. Een hersenbloeding bij sterke vrouw ...

74
74