'Club moet zware straf vrezen na wangedrag 'supporters''

door
'Club moet zware straf vrezen na wangedrag 'supporters''

De wedstrijd tussen Standard en Club Brugge (1-0) werd afgelopen weekend compleet overschaduwd door wangedrag van een aantal Brugse 'supporters'. Vanuit het bezoekende vak werd namelijk een nazistische groet gebracht door enkele tientallen aanhangers. En dat heeft mogelijk zware gevolgen.

Uitgerekend tijdens een actie tegen racisme en discriminatie in het voetbal, waagde een deel van de Brugse achterban zich waagt aan de Kühnen-groet. Een nazistisch symbool dat gebruikt wordt door verschillende extreemrechtse tot zelfs neonazistische groeperingen. Die verwerpelijke actie leidde tot een heuse schokgolf.

Bij 'North Fanatics', een invloedrijke groep uit de harde kern van Club, probeerde men het gedrag te vergoelijken. Zo beweert men dat het gebaar gebruikt werd vanuit een 'nationalistische' reflex, als reactie op de vermeende extreemlinkse sympathieën van de Standard-achterban. Het statement zorgde echter voor nog meer verontwaardigde reacties.

Niet het eerste incident

Zeker omdat dit niet het eerste keer is dat zo'n incident voorvalt. Denk bijvoorbeeld aan de recentelijke gebeurtenissen rond de Supercup. Vanuit de tribunes weerklinken dan weer regelmatig liederen die door de Joodse gemeenschap als kwetsend worden ervaren. Oud-smaakmaker Noa Lang werd zelfs verplicht tot een bezoek aan de Dossin Kazerne toen hij hierbij meezong.

Het probleem lijkt dus behoorlijk diepgeworteld. Club Brugge besloot dan ook om actie te ondernemen. Zo ging men meteen over tot het identificeren van de 'supporters' die zondag over de schreef gingen. Zij mogen zich aan strenge sancties zoals stadionverboden verwachten. Maar ook de club zelf zou wel eens gestraft kunnen worden.

Club moet vrezen

Dat bevestigt bondsprocureur Ebe Verhaegen bij SudPresse. "Net als bij andere fan-kwesties zal ook de club verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de supporters. Er zijn verschillende sancties mogelijk. Dat kan variëren van alternatieve straffen (bijvoorbeeld een campagne tegen discriminatie opstarten) tot boetes en zelfs matchen achter gesloten deuren."

Sportsocioloog Jean-Michel de Waele, zelf een supporter van Club Brugge, gaat zelfs nog een stap verder. Volgens hem moeten ook sportieve sancties overwogen worden indien dit gedrag zich blijft herhalen. "Ook tegen de club zijn sancties nodig, misschien zelfs in de vorm van puntenaftrek. Een boete van pakweg 50.000 euro levert niets op."

POLL: Club moet een sanctie krijgen voor dit wangedrag ...

Meer sportnieuws