Club Brugge beleefde tot dusver een tegenvallende start van het seizoen. De regerende kampioen kon nog geen enkele wedstrijd winnen en ook het geleverde spel is voorlopig ondermaats. Daarnaast ligt de club in de knoop met een deel van haar achterban.
De Bruggelingen begonnen aan hun seizoen met een nederlaag in de Supercup tegen Union SG. In de nasleep van die partij circuleerde op de sociale media beelden van enkele onverlaten die vanuit het thuisvak een Hitler-groep brachten richting de bezoekende fans. Uiteindelijk werd ook een politie-onderzoek opgestart met betrekking tot dit incident.
Een tweetal weken later gingen de poppen opnieuw aan het dansen. Tijdens een statement tegen racisme op het veld van Standard, werd vanuit het Brugse vak door tientallen 'supporters' de zogenaamde 'Kühnen-groet' uitgebracht. Een berucht gebaar dat vooral in (neo-)nazistische kringen wordt gebruikt. Dit keer besloot de club ook om zelf actief te ondernemen.
Ook steun voor North Fanatics
Zo werd een groot deel van de daders geïdentificeerd. Zij kregen een stadionverbod opgelegd voor de matchen van Club en zullen ook juridisch vervolgd worden. Het merendeel van deze 'supporters' waren lid van de beruchte groepering 'North Fanatics'. Die groep wentelde zich vervolgens in een soort van slachtofferrol en liet zich afgelopen weekend zelfs ontbinden in de nasleep van de incidenten.
Maar niet iedereen was het eens met het optreden van Club en de gerechtelijke instanties. Zo werden ook heel wat steunbetuigingen richting 'North Fanatics' uitgebracht. Dat draaide zelfs uit tot een haatcampagne van bepaalde individuen. En dus zag de club zich genoodzaakt om te reageren. Zo werd woensdag een nieuw statement naar buiten gebracht.
'Club is geen megafoon'
Daarin roept Club onder meer op tot eenheid bij zijn fans en vreest het voor nog meer nare gevolgen. "Dat enkelingen hier nu via een online haatcampagne tegen vertegenwoordigers van Club, dan wel via het dreigen met acties in het stadion het opnemen voor deze 42 ‘supporters’ is bijzonder jammer", klinkt het.
Blauw-Zwart onderstreept ook dat het een 'inclusieve club' is en niet gebruikt wil worden als propaganda-middel. "Club roept alle fans die willen supporteren voor Club - en Club niet gebruiken als megafoon voor eender welk ander gedachtengoed - op om dat zoals altijd met alle passie te doen", besluit. Op het sociale medium 'X' wordt, op enkele kritische stemmen na, alvast positief gereageerd op het statement.
Communicatie zoals het hoort . Rustig, professionele en bovenal bij de feiten blijven. Heel blij dat Club dit op deze manier aanpakt. Jammerlijk dat sommige sfeergroepen zichzelf belangrijker dan de Club wanen.
— BrugesStatistics (@BrugesStatistic) August 14, 2024
De enige en juist weg!
— Victörsson (@_Victorsson) August 14, 2024
De impact van die paar 100 zal minimiem zijn zelf al hebben ze nu een grote muil.
(Af)Dreigen is hun modus operandi en niet reageren maakt de etterbuil en miserie allen groter.
Alle respect en steun voor Madou in deze.
Mijn Club. 💙🖤
— LiLJerrySZN 💙🖤 (@LiLJerrySZN) August 14, 2024
Eindelijk van die ultras af. En het beste is dat ze het zichzelf aangedaan hebben met hun domme acties.
— Stefanie Staelens (@Stefanie__S) August 14, 2024
Goede communicatie. Prima dat Club een strafklacht indient en zich burgerlijke partij stelt.
— Frank De Wispelaere (@FrankDeWis) August 14, 2024
Zo hoort het, eindelijk. Knappe aanpak, vond duidelijke communicatie wel vrij laat. Mocht meteen na de feiten, dus nog korter op de bal. #destillemeerderheid
— Evert Persoon (@Evert_Persoon) August 14, 2024
Amen. Niemand staat boven de Club.
— 𝙁𝘾. 𝘽𝙧𝙪𝙜𝙚𝙨 𝘼𝙧𝙢𝙮 🏆 (@FcBrugesArmy) August 14, 2024
Mooi statement, in geen enkele voetbalclub mogen margi's boven de club staan omdat ze zogezegd voor "sfeer" zorgen.
— Avery Callandt (@Callandt95) August 14, 2024