Antwerp FC zet een grote stap richting financiële groei door plannen voor een nieuwe Tribune 2. Het stadion krijgt mogelijk 8.700 extra zitplaatsen, wat de totale capaciteit opkrikt naar 25.000. Dit is fors meer dan de eerder voorspelde 21.000 plaatsen. Voorzitter Paul Gheysens gaat door met de bouw, ondanks een uitblijvend akkoord met grondeigenaar Tania Mintjens. Met de goedkeuring van de vergunningsaanvraag hoopt de club binnen korte tijd de uitbreiding te realiseren, wat jaarlijks tot 25 miljoen extra omzet kan opleveren.
Antwerp FC loopt jaarlijks ‘20 tot 25 miljoen’ mis
“Antwerp is een slapende reus en een diamant”, zei Marc Overmars na het veroveren van de landstitel. “Maar als dat stadion niet afgeraakt, gaan we opnieuw achteruit.”
Hij benadrukte dat een onafgewerkt stadion jaarlijks wel zes punten kan kosten en de groei van de club in de weg staat. Sven Jaecques sloot zich daarbij aan: een compleet stadion, met een uitbreiding van 16.000 naar 21.000 plaatsen, zou jaarlijks 20 tot 25 miljoen extra omzet kunnen genereren.
“Je creëert nieuwe tribunes die je kan vermarkten op vlak van loges en abonnees. Je kan betere spelers aantrekken en duurder verkopen”, zei de CEO van Antwerp FC in Het Laatste Nieuws.
Antwerp had lange tijd concrete plannen om de vervallen tribune 2 – daterend uit 1923 en om veiligheidsredenen al jaren gesloten – te vervangen. Het knelpunt was steeds een akkoord met grondeigenaar Tania Mintjes, wat zorgde voor de nodige frustraties bij voorzitter Paul Gheysens.
“Als ik het allemaal had geweten, was ik ergens anders beginnen bouwen”, zei de voorzitter in oktober aan Gazet van Antwerpen.
Gheysens zwicht: bouw Tribune 2 in zicht
Ondanks het uitblijven van een akkoord met grondeigenaar Tania Mintjens heeft voorzitter Paul Gheysens besloten om toch door te gaan met de bouw van de nieuwe Tribune 2.
In oktober vorig jaar werd bekend dat Antwerp FC een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor een tijdelijke tribune in het Bosuilstadion, met als ultieme doel de club financieel zelfbedruipend te maken.
Antwerp zou de bouw zelf financieren als bouwheer, en niet met Ghelamco—het bouwbedrijf van Gheysens—aan het roer. De verwachting is dat de vergunningsprocedure snel zou verlopen, mede omdat buurtbewoners naar verwachting geen bezwaar zullen indienen.
Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het stadionproject van Club Brugge, waar omwonenden wel voor jarenlange vertraging zorgen. Als alles volgens plan verloopt, kan de nieuwe tribune al aan het begin van volgend seizoen worden gebruikt.
Tribune 2 blijft traditiegetrouw de plek voor de die-hard fans van Antwerp, dicht bij het bezoekersvak om de intense sfeer in het stadion te behouden.
Antwerp droomde van 5.000 extra zitjes
Door de dringende noodzaak kiest Paul Gheysens voor een "tijdelijke" tribune als oplossing voor de huidige problemen rond de Bosuil.
Deze versie van Tribune 2 wordt een eenvoudig en kostenefficiënt alternatief, die ver weg blijft van de pracht en praal van de hoofdtribune aan de overzijde.
Dit maakt de bouw goedkoper en zorgt ervoor dat de investering zich sneller terugbetaalt. Volgens insiders in het meest gunstige scenario zelfs binnen de twee jaar na ingebruikneming.
Zeker in de wetenschap dat de kostprijs van de 'eenvoudige' tribune zonder tierlantijntjes relatief beperkt zal zijn. Met zeker 5.000 extra zitjes zou de capaciteit van het Bosuil-stadion op ruim 20.000 komen.
74%(!) meer zitplaatsen dan gedacht
Vorige week meldde Het Laatste Nieuws dat vergunningsaanvraag dinsdag op een extra schepencollege plaatsvindt, en de uitkomst daarvan zou gunstig moeten zijn voor Antwerp FC.
Bovendien spreekt men van een tribune die plaats moet bieden voor zo’n 8.700 fans, wat een stuk meer - toch zo’n 74% - is dan de oorspronkelijk voorspelde 5.000.
Die zouden verdeeld worden door zo'n 4.700 zitplaatsen als 4.000 zitplaatsen. De tribune en de zitjes zouden volledig rood zijn. De totale capaciteit van de Bosuil moet op die manier opgekrikt worden naar een kleine 25.000 en dus geen 21.000 -zoals oorspronkelijk gesteld.
Als Antwerp effectief mag uitbreiden naar een stadion voor 25.000 fans, dan bieden enkel Jan Breydel (29.000) en Sclessin (27.500) plaats aan meer bezoekers.