Club Brugge hoopt zondag tegen Antwerp komaf te maken met een sluimerende crisis. Op de achtergrond spelen er in Westkapelle terwijl echter niet alleen de gebruikelijke transferbeslommeringen tijdens de zomermercato. Ook het stadiondossier blijft er tenslotte de aandacht opeisen.
Dat de landskampioen als sinds jaar en dag een nieuwe voetbaltempel wil bouwen is intussen genoegzaam bekend, net zoals de vele hindernissen waarmee het de afgelopen jaren geconfronteerd werd. Zo vielen verschillende pistes om uiteenlopende redenen stuk voor stuk in het water. Daarom wil Blauw-Zwart nu bouwen op de Olympiasite naast het huidige Jan Breydelstadion. Alleen steken de buurtbewoners daar nu reeds een tijdje een stokje voor.
Club versus buurtbewoners
Zij vrezen onder meer voor verkeersoverlast indien de capaciteit wordt uitgebreid naar de voorziene 40 duizend toeschouwers. Club kreeg daarvoor recent wel terug groen licht van de Vlaamse regering, waarop de tegenstanders net zoals drie jaar geleden beroep besloten aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Toen haalden de omwonenden ook hun slag thuis, maar of ze dit keer opnieuw gelijk zullen krijgen valt voorlopig nog af te wachten.
Het verzoekschrift werd alvast ondertekend door nauwelijks 20 spelbrekers, toch een pak minder dan de 300 stuks waar spreekbuis Toon Van Moerbeke het een maand geleden nog stellig over had. Al had hij daar in gesprek met Het Nieuwsblad uiteraard wel een verklaring voor. "Ze wensen zich liever niet kenbaar te maken omdat ze vrezen belaagd te worden door supporters. Maar het beroep wordt voor alle duidelijkheid dus wel gesteund, ook financieel."
Steun van Schepencollege
Net zoals een aantal andere tegenstanders van het project werd Van Moerbeke zelf fel op de korrel genomen op sociale media toen hun namen in 2021 publiek werden gemaakt in het arrest. Ook toen werd het beroep trouwens slechts door 16 mensen ondertekend, wat dus wel bleek te volstaan. Juridisch maakt het aantal indieners immers niet uit voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die louter controleert of de vereiste procedure correct gevolgd werd.
In de Brugse gemeenteraad blijft men alleszins unaniem achter het dossier staan, zo bevestigt schepen Franky Demon. Afwachten of Van Moerbeke en co, die bij de Vlaamse overheid, Club en de stad Brugge een lijvig document van 113 bladzijden neerlegden om de vergunning te laten schorsen en vernietigen, weer gelijk krijgen. Wanneer het vonnis uitgesproken wordt is volgens de krant, die opmerkt dat het vorige keer ruim een jaar duurde, koffiedik kijken.