Bilal El Khannouss werd deze zomer veelvuldig gelinkt aan een transfer naar Europese topclubs, mede dankzij zijn sterke prestaties met Marokko op de Olympische Spelen. KRC Genk eiste aanvankelijk 35 miljoen euro voor de speler, maar deze vraagprijs bleek te hoog voor potentiële kopers. Leicester City zag meerdere aanbiedingen geweigerd worden, wat leidde tot frustratie bij El Khannouss en zijn entourage.
Om de druk op Genk te verhogen, boycotte de speler zelfs de trainingen en maakte hij zijn kluisje leeg. Uiteindelijk verlaagde Genk de vraagprijs naar 25 miljoen euro, gelijk aan het clubrecord, inclusief haalbare bonussen van 6 miljoen euro en 15 procent van de meerwaarde bij een doorverkoop. Leicester City ging akkoord met deze voorwaarden, waardoor de transfer van El Khannouss werd afgerond.
2 scenario’s voor El Khannouss: blijven of vertrekken
Een transfer van Bilal El Khannouss deze zomer leek onvermijdelijk. De spelmaker van Genk had zijn reputatie op de transfermarkt verder versterkt door zijn sterke prestaties met Marokko op de Olympische Spelen, wat hem nog meer in de schijnwerpers van Europese topclubs heeft geplaatst.
Ondanks dat hij toestemming kreeg om te onderhandelen met geïnteresseerde clubs, bleef het lange tijd verrassend stil rondom zijn toekomst. Dit gaf Genk hoop, aangezien El Khannouss nog altijd een cruciale rol speelt binnen het team.
Dimitri de Condé gaf zelfs aan dat er een mogelijkheid was dat El Khannouss nog een seizoen bij de club zou blijven. Voor het nieuwe seizoen waren er twee scenario’s in de maak: één waarin El Khannouss zou vertrekken en één waarin hij zou blijven.
Hewel Genk hoopvol was op een langer verblijf van hun sterspeler, leek dat steeds meer op wishful thinking.
Genk eiste ‘buitensporige’ 35 miljoen euro voor El Khannouss
KRC Genk rekende erop hun sterspeler voor een recordbedrag te verkopen, waarmee Bilal El Khannouss de duurste uitgaande transfer in de geschiedenis van de club én de Jupiler Pro League zou worden.
De club had als doel om meer te ontvangen dan de 37 miljoen euro die Brentford eerder betaalde voor Igor Thiago. Dimitri de Condé mikte op minstens 35 miljoen euro voor El Khannouss—een bedrag dat vijf miljoen boven zijn huidige marktwaarde ligt.
Deze vraagprijs viel echter niet in goede aarde bij El Khannouss en zijn entourage. Volgens Sacha Tavolieri vonden zij de eis van De Condé buitensporig en vreesden ze dat dit potentiële kopers afschrikte.
Vorige week toonde Leicester City serieuze interesse in de spelmaker en bereikte de club een akkoord met hem over een vierjarig contract. Genk weigerde echter hun openingsbod van 15 à 20 miljoen euro, wat tot grote teleurstelling leidde bij het kamp van El Khannouss.
De tijd drong, vooral met de Engelse transferdeadline die vrijdagnacht afloopt.
De Condé weigert aanbieding na aanbieding
Dimitri de Condé toonde zich een harde onderhandelaar in de transferonderhandelingen rond Bilal El Khannouss. Hij wees maandag een derde bod van Leicester City af, dat 20 miljoen euro plus drie miljoen aan bonussen en tien procent op de meerwaarde bij een doorverkoop omvatte.
Later in de week legde hij ook andere aanbiedingen van de Engelse club naast zich neer. Hoewel de kloof tussen wat Genk vroeg en wat Leicester bood enkele dagen geleden nog aanzienlijk was, verliepen de onderhandelingen in hoog tempo en toonde Genk zich toch bereid om mee te werken.
Als verkopende partij had Genk echter de touwtjes stevig in handen. De club heeft tijdens deze transferperiode al flink wat geld binnengehaald en bovendien ligt de 20-jarige El Khannouss nog onder contract tot medio 2027. Dit gaf Genk een bijzonder sterke onderhandelingspositie.
Toch was de entourage van El Khannouss van mening dat de club een te hoge transfersom vroeg en dat Genk te de poot stijf hield aan de onderhandelingstafel, wat de speler in een lastige positie bracht.
Misnoegd Genk met rug tegen de muur: van 35 naar 25 miljoen
Bilal El Khannouss liet deze week uit onvrede zijn ongenoegen duidelijk blijken door de training te boycotten en zijn kluisje alvast leeg te maken. Hiermee wilde de Marokkaanse spelmaker druk uitoefenen op KRC Genk om de transfer, die voor vrijdagnacht moest worden afgerond, door te laten gaan.
Bij Genk reageerde men teleurgesteld op deze actie van hun sterspeler. Volgens Het Nieuwsblad was men "ontgoocheld en misnoegd" over zijn reactie. De situatie zorgde voor spanning tussen beide partijen, iets waar Genk nochtans vooraf al op had geanticipeerd door twee scenario’s uit te werken: één met en één zonder toptransfer.
Zoals Het Laatste Nieuws meldde, was de sfeer gespannen, en uiteindelijk kon Dimitri de Condé niet anders dan water bij de wijn doen. Hij verlaagde de vraagprijs van 35 miljoen euro naar 25 miljoen, wat gelijkstaat aan een evenaring van het clubrecord.
Leicester City ging akkoord met dit bedrag, inclusief bonussen van 6 miljoen euro die zeer haalbaar zijn, en Genk bedong bovendien 15 procent van de meerwaarde bij een doorverkoop.