Gedurende de zomer werd Mandela Keita in de etalage gezet bij Antwerp FC. Eind augustus, vlak voor de Italiaanse transferdeadline, tekende de 22-jarige middenvelder uiteindelijk een vijfjarig contract bij Parma voor 12 miljoen euro plus bonussen. Antwerp bedong ook 15 procent van de meerwaarde bij een eventuele doorverkoop. De oorspronkelijke vraagprijs van 30 miljoen euro werd verlaagd naar 20 miljoen en uiteindelijk naar 15 miljoen euro.
Deze prijsverlaging weerspiegelt vooral de financiële noodzaak van de club, die eerder 7 à 8 miljoen euro had geïnvesteerd in Keita. De situatie herinnert aan de eerdere transfer van Arthur Vermeeren, waarbij Antwerp ook niet de gewenste prijs haalde.
De hele zomer lang in de etalage gezet door Antwerp FC
Mandela Keita begon de voorbereiding bij Antwerp met het ambitieuze doel deze zomer een toptransfer te realiseren. Jelle Bataille voorspelde al vorig seizoen dat Keita in een grote competitie kan spelen. “Daar is hij nu al klaar voor”, zei Bataille tegen Het Nieuwsblad.
Mark van Bommel, destijds coach van Antwerp, sloot zich hierbij aan: “Er is nu al belangstelling en die zal alleen maar toenemen. Ik dat je een complete voetballer hebt die interessant is voor bijna alle competities.”
De 22-jarige middenvelder werd de hele zomer in de etalage gezet door Antwerp FC. Het Engelse Southampton toonde interesse, maar wilde niet ver genoeg gaan voor de centrale middenvelder.
De Premier League-promovendus stelde voor om Keita te huren met een verplichte aankoopoptie van ruim tien miljoen euro, wat voor Antwerp onacceptabel was. De club maakte duidelijk dat een eventuele transfer meteen definitief moest zijn.
Uiteindelijk liet Southampton de interesse in Keita varen en koos ervoor om Lesley Ugochukwu te huren. Daarmee was die piste afgesloten. Ook clubs als Napoli, Fiorentina, Leicester City en Stade Rennes informeerden naar Keita, maar tot een concreet bod kwam het niet.
Geen jackpot, wel minimumbedrag
Eind augustus wachtte Mandela Keita nog steeds op zijn langverwachte transfer. Uit voorzichtigheid en om de jonge middenvelder te beschermen, koos coach Jonas De Roeck ervoor om hem bij de competitiestart op de bank te houden.
Maar in de laatste uren voor het sluiten van de Italiaanse transfermarkt kwam de verlossing: Keita tekende vrijdag op het nippertje een vijfjarig contract bij Parma. De Italiaanse club betaalde 12 miljoen euro plus bonussen voor de getalenteerde middenvelder. Daarnaast bedong Antwerp 15 procent van de meerwaarde bij een eventuele doorverkoop.
“Mandy had van in het begin aangegeven dat hij deze stap wilde zetten. Het lange wachten maakte het niet altijd even gemakkelijk voor hem”, zei Antwerp-coach Jonas De Roeck vrijdag. “Hij is het volgende Antwerpse uithangbord in de rij. En voor de club is de financiële input belangrijk.”
Antwerp betaalde destijds 7,8 miljoen euro om Keita over te nemen van Oud-Heverlee Leuven en hoopte deze zomer op minstens 15 miljoen euro voor de Belgische middenvelder.
Net zoals bij de situatie met Arthur Vermeeren afgelopen winter, waarbij Antwerp hem niet voor de richtprijs van 30 miljoen euro aan Atlético Madrid verkocht, kiest RAFC uiteindelijk voor een minimumprijs.
Van 30 miljoen euro naar 20 miljoen en uiteindelijk 15 miljoen
Met een aanzienlijke investering van 7 à 8 miljoen euro hoopte Antwerp FC vorig jaar op een rendement in veelvoud voor Mandela Keita. De jonge middenvelder had met overtuiging aangetoond dat hij niet alleen het niveau van de Champions League aankan, maar zelfs langzaam boven het niveau van de Jupiler Pro League uitstijgt.
Keita beschikt over sterke fysieke kwaliteiten en uitstekend voetballend vermogen. Hij pikt de zaken ook een indrukwekkend snel op, wat getuigt van zijn grote voetbalintelligentie. Hij is vaak de belangrijkste man bij alles wat met de bal te maken heeft. Als een klassieke ‘zes’ breekt hij talloze aanvallen af, om dan steeds goed een ploegmaat te vinden.
Keita is bijna niet van de bal te zetten en hij bezit ook de gave om met een veins zijn tegenstander in de wind te zetten. Patrick Goots stelde in Gazet van Antwerpen dat Antwerp FC het geïnvesteerde recordbedrag in Keita dubbel en dik zou terugverdienen.
Ediz Unal, de makelaar van Keita, voorspelde dat de club hem ooit nog voor 20 à 30 miljoen euro zou kunnen verkopen. Antwerp streefde oorspronkelijk naar een bedrag rond de 20 miljoen euro voor Keita, maar verlaagde hun eisen naar 15 miljoen euro.
Een gemiste kans? Deze prijsverlaging lijkt meer een kwestie van financiële noodzaak dan een strategische misser voor de Great Old.