Tedesco verrast en haalt persona non grata terug

door
Tedesco verrast en haalt persona non grata terug

Koni De Winter werd aanvankelijk niet geselecteerd voor het EK 2024 door bondscoach Domenico Tedesco. Ondanks zijn sterke prestaties bij Genoa en een veelbelovend debuut voor de Rode Duivels, koos Tedesco voor de ervaren Axel Witsel, wat leidde tot teleurstelling bij De Winter en zijn entourage. 

Tedesco vond dat De Winter nog niet op het vereiste niveau was en dat zijn positiespel en snelheid tekort schoten. De Winter krijgt echter een nieuwe kans in de Nations League, waarbij Tedesco de verjonging van het team wil doorvoeren. De Winter, samen met Zeno Debast, wordt gezien als een belangrijke toekomstige pion in de Belgische verdediging.

Tedesco haalde De Winter naar de Rode Duivels

“De Winter wil héél graag naar het EK, ja. Dat wil iedereen, denk ik. Toch?”, zei Koni De Winter (21) eind december in een interview aan Gazet van Antwerpen. Domenico Tedesco had de jonge verdediger geadviseerd om meer speeltijd te maken voordat hij in aanmerking zou komen voor een oproep bij de Rode Duivels.

De Winter begon het vorige seizoen moeizaam bij de Italiaanse middenmoter Genoa, maar wist zich geleidelijk in de basisploeg van coach Alberto Gilardino te vechten. Sinds november had De Winter een vaste basisplaats weten te veroveren. Door zijn speeltijd en prestaties begon hij ook de aandacht van Tedesco te trekken.

Begin januari nam Tedesco zelfs contact op met De Winter, wat aangeeft dat de bondscoach hem nauwlettend in de gaten hield. Dit contact maakte duidelijk dat een selectie voor de Rode Duivels geen verre droom meer was voor De Winter, maar een reële mogelijkheid werd.

De Winter was een keuze voor de “nabije” toekomst

Koni De Winter heeft vorig seizoen indruk gemaakt bij Genoa door zijn indrukwekkend voetballend vermogen en technische vaardigheden. Zijn veelzijdigheid, waarbij hij zowel als rechtsback als centraal in de verdediging kan spelen, maakt hem een waardevolle verdediger.

De Winter brengt persoonlijkheid en présence op het veld, en zijn elegante speelstijl doet denken aan Vincent Kompany. Zijn sterke prestaties bij Genoa, waar hij zich staande hield in de Serie A, gecombineerd met zijn rol als kapitein bij de Jonge Duivels, overtuigden bondscoach Domenico Tedesco om hem in maart voor het eerst op te roepen voor de nationale ploeg.

Dit werd door Het Laatste Nieuws gezien als een logische keuze en een investering in de toekomst van de Rode Duivels. “Een keuze voor de (nabije) toekomst. Defensief kunnen we wel wat opkomend talent gebruiken…”, schreef de krant.

Tedesco zelf benadrukte het belang van De Winter's goede defensieve prestaties in een topcompetitie als de Serie A: “Het feit dat Koni goed verdedigt in de Serie A geeft ons een positief gevoel”, aldus Tedesco. “Ik wil hem aan het werk zien bij ons en hem beter leren kennen.”

“Je ziet dat De Winter hopen talent heeft”

Koni De Winter maakte zijn debuut voor de Rode Duivels in het Aviva Stadium in Dublin tegen Ierland en liet een positieve eerste indruk achter. Olivier Deschacht, die hem kent van de Jonge Duivels, gaf zijn mening over De Winter's spel op VTM:

“Hij is niet van de snelste, maar weet dat ook. Daarom anticipeert hij. Hij laat een bepaalde ruimte in één-tegen-één-duels. Hij kan zichzelf goed inschatten en weet wat ie kan en niet kan. Koni heeft goede voeten, maar legt niet veel risico in zijn spel.”

“Je ziet dat de Genoa-verdediger hopen talent heeft”, stelde Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, vast. Tijdens het uur dat hij meespeelde tegen Ierland, straalde hij présence en zelfvertrouwen uit. Hij speelde zonder schroom, toonde rust aan de bal, ging geen duel uit de weg en was zuiver in de opbouw.

Hoewel hij in de eerste helft een paar keer werd afgetroefd in een rechtstreeks duel, deed dit weinig afbreuk aan zijn overwegend sterke optreden.

Tedesco verkoos Witsel boven De Winter

Koni De Winter leek lange tijd een sterke kanshebber om deel uit te maken van de selectie voor het Europees kampioenschap met de Rode Duivels. Met zijn ervaring in een topcompetitie en zijn veelzijdigheid, kon hij zowel in een driemans- als viermansverdediging verschillende posities bekleden, waaronder zelfs rechtsback.

De Winter wordt geroemd als een complete verdediger, hij beschikt over een goede inspeelpass, snelheid en sterk kopspel. Zijn potentiële oproep werd verder versterkt door de blessures en onzekerheid rond ervaren verdedigers als Arthur Theate en Jan Vertonghen.

Het Laatste Nieuws benadrukte echter dat De Winter nog niet volledig is ontwikkeld en dat er af en toe wat nonchalance in zijn spel sluipt, wat logisch is gezien zijn jonge leeftijd. Uiteindelijk besloot bondscoach Domenico Tedesco om De Winter niet op te nemen in de definitieve selectie voor het EK.

In plaats daarvan koos hij voor de ervaren Axel Witsel (35), die ondanks zijn leeftijd nog steeds van grote waarde werd geacht voor de ploeg.

Tedesco niet voldaan: kamp-De Winter was verbluft

Koni De Winter werd niet geselecteerd voor het Europees Kampioenschap, en hoewel een lichte blessure meespeelde, was dat volgens bondscoach Domenico Tedesco niet de doorslaggevende reden. De terugkeer van Axel Witsel als centrale verdediger werd door Tedesco benadrukt als een signaal naar de jongere spelers.

Volgens Het Laatste Nieuws kon De Winter hem niet overtuigen met zijn positiespel, keuzes en snelheid, die onvoldoende waren. Frank Raes vond de niet-selectie van De Winter begrijpelijk: “Hij komt toch nog wat tekort voor dit niveau, vind ik.”

“Ik moet eerlijk zijn: ik was ook niet helemaal voldaan over de jongeren. De selectie van Axel is ook een signaal naar hen toe”, zei de bondscoach. Deze directe en open communicatie werd echter niet goed ontvangen in het kamp van De Winter.

Sacha Tavolieri meldde in een inmiddels verwijderde post op X dat De Winter nog contact zou hebben gehad met Tedesco en dat hij diep teleurgesteld was door zijn niet-selectie. Zijn entourage was naar verluidt "verbluft" door de keuze van de Italiaanse Duitser, wat aangeeft dat de beslissing als een grote verrassing kwam.

Nieuwe kans voor De Winter: “Debast is niet beter”

Domenico Tedesco heeft aangekondigd de Nations League-campagne te gebruiken om te experimenteren en verjonging door te voeren. Met het vertrek van Jan Vertonghen als international, heeft de bondscoach opnieuw Koni De Winter aan de selectie toegevoegd.

Volgens Le Soir moeten De Winter en Zeno Debast sleutelspelers in de Belgische defensie worden, maar ze moeten nu eerst bevestigen in het shirt van de nationale ploeg. “De Winter belichaamt de toekomst van de Rode Duivels,” zo wordt opgemerkt.

René Vandereycken, die zich herhaaldelijk lovend heeft uitgelaten over De Winter, ondersteunt de verdediger als een waardevolle aanwinst voor de nationale ploeg. De voormalige bondscoach benadrukt dat De Winter veelzijdig inzetbaar is in alle posities in de verdediging.

Gilles Mbiye-Beya heeft zelfs gesuggereerd dat Zeno Debast misschien niet beter is dan De Winter.

POLL: De Winter verdient zijn plaats bij de Rode Duivels

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Zorgwekkende Solet-deal: Anderlecht speelt met vuur</strong>
Zorgwekkende Solet-deal: Anderlecht speelt met vuur

Anderlecht zoekt met urgentie naar een centrale verdediger vanwege de langdurige afwezigheid van Jan ...

84
84
Type-ploeg bij Club Brugge staat vast: twee harde keuzes
Type-ploeg bij Club Brugge staat vast: twee harde keuzes

Deze week is het zover, dan trekt de vernieuwde versie van de Champions League zich op gang. Club ...

59
59
Code rood op Anderlecht: "Game over voor Riemer?"
Code rood op Anderlecht: "Game over voor Riemer?"

RSC Anderlecht blijft op voetballend vlak bijzonder ondermaats voor de dag komen. En nu ook de ...

64
64
Lyon kan niet winnen na ongelooflijke pechavond Orban
Lyon kan niet winnen na ongelooflijke pechavond Orban

In de Franse Ligue 1 stond er zondagavond nog een interessante confrontatie op het programma. Het RC ...

83
83
Hasi scherp voor schlemiel Malinwa: "Genoeg cadeautjes"
Hasi scherp voor schlemiel Malinwa: "Genoeg cadeautjes"

KV Mechelen blijft voorlopig hangen in de grijze rechterkolom van de Jupiler Pro League, want het ...

120
120
Spelers AA Gent blijven kritisch ondanks overwinning
Spelers AA Gent blijven kritisch ondanks overwinning

AA Gent heeft zondagavond de druk bij zichzelf een stuk weggenomen. Het klopte KV Mechelen met 2-0 ...

97
97
Kyei rekent af met Standard na opmerkelijk Charleroi-debuut
Kyei rekent af met Standard na opmerkelijk Charleroi-debuut

E&eacute;n van de meest opvallende transfers in ons land deze zomer was misschien wel die van ...

113
113
'Geldwolf Rabiot verbaast vriend en vijand met nieuwe club'
'Geldwolf Rabiot verbaast vriend en vijand met nieuwe club'

De transfermarkt is intussen zowat overal gesloten, maar een aantal transfervrije spelers zoeken nog ...

92
92
3 jaar geleden bijna Gouden Schoen: Holzhauser zakt verder af
3 jaar geleden bijna Gouden Schoen: Holzhauser zakt verder af

Het kan soms snel gaan in een voetbalcarri&egrave;re, zowel in goede als slechte zin. Een dikke drie ...

206
206
La Louvière zorgt voor het betere stuntwerk in Challenger Pro League
La Louvière zorgt voor het betere stuntwerk in Challenger Pro League

De club van onder meer Frutos en Scifo blijft maar stunten in de Challenger Pro League. De ...

55
55
Efficiënte Buffalo's betalen bibbergeld tegen tienkoppig KV
Efficiënte Buffalo's betalen bibbergeld tegen tienkoppig KV

Wouter Vrancken heeft met AA Gent de scalp gepakt van zijn ex-club KV Mechelen. De Buffalo's namen ...

85
85
Na glansprestatie Lukaku: dit zijn de woorden van coach Conte
Na glansprestatie Lukaku: dit zijn de woorden van coach Conte

Romelu Lukaku heeft lang geduld moeten oefenen voor zijn transfer naar Napoli. Vrijwel de hele zomer ...

447
447
De Bilde verklapt straf transfernieuwtje over KV Mechelen
De Bilde verklapt straf transfernieuwtje over KV Mechelen

Bij KV Mechelen haalden ze met Benito Raman een nieuwe spits in huis. De Maneblussers hadden nog ...

204
204
Feestend Charleroi duwt Beerschot verder in bodemloze put
Feestend Charleroi duwt Beerschot verder in bodemloze put

Hoeveel krediet krijgt Dirk Kuijt nog als coach van Beerschot? Een feestend Charleroi maakte ...

53
53
STVV heeft nieuwe parel: "Man die we nodig hadden"
STVV heeft nieuwe parel: "Man die we nodig hadden"

STVV won met 2-1 van Oud-Heverlee Leuven en die zege deed heel veel deugd. De Kanaries hebben nu 6 ...

115
115