Anderlecht-diamant blijft achter: teleurstellende flop

door
Anderlecht-diamant blijft achter: teleurstellende flop

Moussa N’Diaye kwam twee jaar geleden met veelbelovende verwachtingen aan bij Anderlecht, maar hij lijkt momenteel niet te voldoen aan de hoge verwachtingen. Ondanks zijn sterke start, waaronder in de UEFA Conference League en een snelle stijging van zijn marktwaarde, heeft N’Diaye zijn vorm niet kunnen vasthouden. Na de komst van Ludwig Augustinsson, die snel de vaste linksbackpositie heeft overgenomen, heeft N’Diaye moeite om zich te bewijzen.

Zijn prestaties, zoals in de wedstrijd tegen Antwerp FC, hebben geleid tot kritiek en twijfels. Hoewel Anderlecht nog steeds hoopvol blijft over zijn ontwikkeling, lijkt N’Diaye nu vooral als doublure van Augustinsson te fungeren, met de mogelijkheid om zijn kansen te grijpen in het drukke speelschema van dit seizoen.

Anderlecht in z’n nopjes: marktwaarde ging snel maal vier

In de zomermercato twee jaar geleden tekende Moussa N’Diaye een contract voor drie seizoenen bij Anderlecht, kort na het vertrek van Sergio Gómez naar Manchester City. Anderlecht leek met de Senegalees sneller dan verwacht een vervanger voor Gómez gevonden te hebben.

De gelijkenissen waren treffend: een linkspoot, vleugelverdediger, en opgeleid bij FC Barcelona. N’Diaye maakte al snel indruk bij de U23 van Anderlecht. Hij werkte zijn fysieke achterstand snel weg en paste zich moeiteloos aan het Belgische voetbal aan.

Hij werd een perfect voorbeeld van wat de Challenger Pro League kan betekenen voor topclubs: een springplank richting de A-kern. Zijn aanpassingsvermogen was opvallend, en zelfs in grote wedstrijden, zoals tegen West Ham of Club Brugge, was hij niet onder de indruk en presteerde hij sterk.

Andreas Skov Olsen, onder meer, kreeg geen grip op N'Diaye tijdens hun confrontaties. Terwijl van die andere zomeraanwinst Ishaq Abdulrazak veel verwacht werd, maar hij nooit zijn volledige potentieel bereikte, ontwikkelde N'Diaye zich razendsnel.

Anderlecht was in zijn nopjes met zijn evolutie, en binnen zijn eerste maanden in Brussel verviervoudigde zijn marktwaarde al.

N’Diaye heeft zijn ruwe kantjes nog niet weggewerkt

Het Laatste Nieuws beschreef de ontdekking van Moussa N’Diaye destijds als een lichtpunt in sombere tijden. De Senegalese linksback viel op door zijn snelheid, zijn vermogen om offensieve ruimtes te zien en zijn durf om deze aan te vallen.

N’Diaye is een zeer aanvallende flankverdediger, maar vertoont nog enkele tactische gebreken en heeft nog niet al zijn ruwe kantjes weggewerkt. In zijn twee jaar bij Anderlecht heeft N’Diaye zich ontwikkeld tot een enigma.

Hij was de grote man in de gewonnen kwartfinale van de UEFA Conference League tegen Villarreal, en volgens La Dernière Heure was hij de revelatie van de terugwedstrijd, met potentieel voor de Spaanse Primera División. Het Nieuwsblad noemde hem de baas op het veld.

Ook in de heenwedstrijd tegen de Spaanse subtopper speelde hij sterk, evenals in meerdere Jupiler Pro League-wedstrijden. Na deze veelbelovende prestaties bleef er echter weinig over van zijn goede vorm. In latere wedstrijden werd hij vaak overrompeld door tegenstanders en stond hij regelmatig te slapen op zijn flank.

Ondanks zijn grote potentieel en ruimte voor verdere ontwikkeling, slaagde N’Diaye er niet in om zijn hoge niveau op een constante basis te behouden.

Augustinsson heeft al snel de concurrentiestrijd gewonnen

Het was geen verrassing dat Anderlecht in januari vorig jaar de zoektocht naar een nieuwe linksachter als een van hun grootste prioriteiten beschouwde. De Belgische recordkampioen stond op het punt om Harry Toffolo van Nottingham Forest naar het Lotto Park te halen, maar deze transfer viel uiteindelijk in het water.

Uiteindelijk slaagde Jesper Fredberg er in de daaropvolgende zomer in om een langverwachte linksback binnen te halen met de komst van Ludwig Augustinsson. Een week voordat Augustinsson arriveerde, verlengde N’Diaye zijn contract bij Anderlecht tot 2027, wat aangeeft dat de club nog steeds veel vertrouwen in hem heeft.

Het huurcontract van Augustinsson werd ondertussen omgezet in een permanent verblijf, en de Zweed heeft zich inmiddels ontwikkeld tot de vaste linksback van Anderlecht. Augustinsson is minder spectaculair dan N'Diaye, terwijl de Zweed wel gecontroleerd en beheerster voetbalt.

De 21-jarige Senegalese linksachter werd vorig seizoen afgeremd door pubalgie, maar toonde wel al het potentieel dat hij in z’n mars heeft.

N’Diaye grijpt geen kansen meer: desastreus tegen Antwerp FC

Toch wil Anderlecht Moussa N’Diaye volop kansen blijven geven om zich te ontwikkelen. Volgens Het Laatste Nieuws wordt er nog steeds veel verwacht van de Senegalees.

In de voorbereiding op het huidige seizoen werd N’Diaye geprobeerd als inverted wingback, waarbij hij naar het middenveld verschuift om de bal te vragen en het spel te controleren. Zijn prestaties in deze rol waren wisselend, zoals te zien was in de oefenwedstrijd tegen Wolfsburg.

Het Laatste Nieuws merkte op dat hoewel N’Diaye durfde te experimenteren, zijn acties niet altijd succesvol waren. “N'Diaye is wel een gast die iets durft op te zetten, maar de actie rendeerde lang niet altijd.” Bovendien veroorzaakte zijn binnenkomst vaak veel ruimte achter Francis Amuzu.

Dit seizoen startte N’Diaye drie keer in de Jupiler Pro League, vooral omdat Ludwig Augustinsson nog niet volledig fit was. N’Diaye heeft echter nog niet overtuigend kunnen presteren. Tijdens de wedstrijd tegen Antwerp FC had N’Diaye het bijvoorbeeld moeilijk.

Hij liet Gyrano Kerk te makkelijk lopen bij de goal van Antwerp en kreeg kritiek van Het Nieuwsblad voor een “desastreuze start van de wedstrijd”, waarbij vooral de bal werd gestolen door Kerk. Ook tijdens de 1-1 van Antwerp werd hij bekritiseerd voor zijn afwezigheid, toen “hij een dutje deed.” 

Momenteel lijkt N’Diaye meer een rol als doublure van Augustinsson te hebben dan een vaste basisspeler. Hij heeft nu de kans om concurrentie te bieden en zijn kans te grijpen in het drukke schema van ongeveer 55 wedstrijden die RSCA dit seizoen te wachten staan.

POLL: Zal N'Diaye nog helemaal doorbreken bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ai ai Club! Blauw-Zwart zorgt voor pechmoment van de avond
Ai ai Club! Blauw-Zwart zorgt voor pechmoment van de avond

Woensdagavond trapte ook Club Brugge zijn Champions League-campagne op gang met een heuse ...

2
2
Praet gaat op rem staan bij Antwerp: "Nog enkele weken"
Praet gaat op rem staan bij Antwerp: "Nog enkele weken"

Antwerp FC pakte in het slot van de voorbije zomermercato uit met een aanzienlijke stunt. Zo wist de ...

20
20
UCL: Bologna debuteert met punt, Sparta vermorzelt Salzburg
UCL: Bologna debuteert met punt, Sparta vermorzelt Salzburg

Woensdag stonden in de vooravond opnieuw twee wedstrijden in de 'League Phase' van de vernieuwde ...

29
29
Grote comeback bij Anderlecht? Vanhaezebrouck reageert
Grote comeback bij Anderlecht? Vanhaezebrouck reageert

De positie van Brian Riemer bij RSC Anderlecht blijft aan een zijden draadje hangen. Indien het ...

596
596
'Manchester City bezorgt Kompany optater van formaat'
'Manchester City bezorgt Kompany optater van formaat'

Vincent Kompany heeft zijn debuut als coach in de Champions League niet gemist, zijn Bayern ...

92
92
11 namen: Hayen verrast niet, Dortmund zonder spits
11 namen: Hayen verrast niet, Dortmund zonder spits

Om 21u maakt ook Club Brugge zijn intrede in de Champions League. De landskampioen krijgt daarin ...

123
123
'Salah schokt Liverpool met toekomstbeslissing'
'Salah schokt Liverpool met toekomstbeslissing'

Liverpool sneed deze zomer een nieuw tijdperk aan na het vertrek van Jürgen Klopp. De iconische ...

80
80
Laatste kans voor Riemer? Alles draait om zaterdag
Laatste kans voor Riemer? Alles draait om zaterdag

De voorbije weken ontsnapte Anderlecht een paar keer, maar dinsdag liep het alsnog tegen zijn eerste ...

178
178
'OHL moet het een tijdje zonder Garcia stellen'
'OHL moet het een tijdje zonder Garcia stellen'

OH Leuven wil na enkele grijze seizoenen weer de aansluiting maken met de subtop. Het nam alvast een ...

32
32
Vrancken haalt bijzondere inspiratie voor Club-duel
Vrancken haalt bijzondere inspiratie voor Club-duel

Komend weekend staat er weer een topaffiche op het programma in de Jupiler Pro League, want Club ...

142
142
Bodart blijft Standard beroeren: "2 opties is geen probleem"
Bodart blijft Standard beroeren: "2 opties is geen probleem"

Standard lijkt tevreden te kunnen terugblikken op zijn zomermercato. Het zag een buslading spelers ...

141
141
<strong>Champions League crash: Club Brugge speelt met vuur</strong>
Champions League crash: Club Brugge speelt met vuur

Club Brugge kijkt met vertrouwen uit naar de Champions League-opener tegen Borussia Dortmund, ...

152
152
'Pijnlijke details van nieuw Mannaert-debacle lekken uit'
'Pijnlijke details van nieuw Mannaert-debacle lekken uit'

De voorbije weken leek Vincent Mannaert op weg om de nieuwe sterke man van de voetbalbond te worden. ...

406
406
Wat een domper: Club NXT geeft zege tegen Dortmund nog weg
Wat een domper: Club NXT geeft zege tegen Dortmund nog weg

Voor de grote jongens het om 21u in de Champions League opnemen tegen Borussia Dortmund, mochten de ...

147
147
Rode Duivel greep naast transfer: "Veel gesprekken, maar..."
Rode Duivel greep naast transfer: "Veel gesprekken, maar..."

Een aantal Rode Duivels wisten in de zomer een transfer te versieren, anderen bleven dan weer tegen ...

43
43