De zoektocht naar de ideale hoofdcoach is in volle gang. Voor Anderlecht is het cruciaal om het juiste profiel te vinden en de club wil zijn tijd nemen om de ideale coach aan te stellen. Op maandag werd intern het lijstje met kandidaat-opvolgers voor Brian Riemer besproken. Hieruit moet blijken wie de topprioriteit wordt voor Anderlecht. Onder de kandidaten bevinden zich Mark van Bommel, Kasper Hjulmand, Thomas Letsch, Kjetil Knutsen en Karel Geraerts.
THOMAS LETSCH: vollgas pressing en minder balbezit
Thomas Letsch, die in april werd ontslagen bij VfL Bochum, is in de running om de nieuwe hoofdcoach van Anderlecht te worden. Letsch (56) was eerder ook al een optie voor Anderlecht als opvolger van Vincent Kompany, maar toen werd Felice Mazzu aangesteld.
Ondanks de eerdere interesse, lijkt Letsch nu opnieuw in de running te zijn voor de functie. Na een succesvol eerste seizoen bij Bochum, waarin hij de club naar een veertiende plaats leidde, kende hij een teleurstellend tweede seizoen met slechts twee overwinningen in 2024.
Zijn reputatie als ‘held van Bochum’, die hij kreeg na een succesvol eerste seizoen bij Bochum, waarin hij de club naar een veertiende plaats leidde, en zijn sterke prestaties bij Vitesse – met een focus op hoge pressing en dynamisch voetbal – maken hem een interessante kandidaat.
Bij Vitesse bracht Letsch twee jaar van stabiliteit en indruk op met zijn collectieve drukzetting, hoewel zijn aanpak bij langdurig balbezit vaak stagneerde. In Arnhem bracht hij een zeldzame periode van stabiliteit en leidde de club in zijn twee jaar onder zijn leiding naar de meeste eredivisiepunten van alle ploegen buiten de traditionele top 4.
Zijn teams stonden vooral bekend om hun indrukwekkende collectieve drukzetting. Letsch's achtergrond als voormalig hoofd jeugdopleiding bij het prestigieuze Red Bull Salzburg heeft hem beïnvloed in zijn voorkeur voor pressingsvoetbal.
Hij staat minder bekend om zijn nadruk op balbezit en legt de focus op "Vollgas Fussball" - een stijl die zich kenmerkt door felle pressing en een sterke defensieve organisatie. Onder Letsch's leiding was Vitesse opvallend sterk in jagen, storen en het creëren van chaos voor de tegenstander.
Hoewel zijn teams veel flair en tempo brachten, kwam het spel vaak tot stilstand bij langdurig balbezit, wat een zwakker punt van zijn aanpak was.
KASPER HJULMAND: Oude bekende van Fredberg
Kasper Hjulmand (52), voormalig bondscoach van Denemarken, is momenteel beschikbaar en was enkele jaren geleden al dicht bij een overstap naar Anderlecht, maar dat ging toen niet door. Nu zou er opnieuw een kans kunnen zijn, vooral omdat Jesper Fredberg hem goed kent vanuit hun tijd samen bij de Deense sportcommissie.
Een mogelijke struikelblok is echter Hjulmands Deense nationaliteit. Volgens Het Nieuwsblad zou dat zijn kansen kunnen verkleinen. La Dernière Heure meldt bovendien dat Hjulmand zeker niet de opvolger van Riemer lijkt te worden.
Toch past de voormalige trainer van Lyngby, FC Nordsjaelland en FSV Mainz perfect in het profiel waar paars-wit naar op zoek is. Hjulmand leidde Denemarken in 2021 naar de halve finale van het EK en heeft de nodige status opgebouwd, iets wat volgens velen een vereiste is voor de nieuwe T1 van Anderlecht.
Marc Degryse beschouwt Hjulmand als een serieuze kandidaat, maar waarschuwt tegelijkertijd voor de mogelijke perceptie dat Fredberg enkel aan Denemarken denkt bij het zoeken naar oplossingen.
Hjulmand staat bekend om zijn moderne, filosofische benadering van voetbal en zijn vermogen om een diepere connectie te maken met spelers en fans. Als bondscoach van Denemarken wist hij het nationale team en de supporters te verenigen, waarbij hij van de fans een onmisbare steunpilaar maakte.
Voor de 52-jarige coach is communicatie essentieel, en hij wordt geprezen om zijn menselijkheid en leiderschapskwaliteiten.
MARK VAN BOMMEL: droomcoach maar dure vogel
Volgens Het Laatste Nieuws heeft Anderlecht al contact gezocht met Mark van Bommel, hoewel er nog geen concrete onderhandelingen zijn gestart. Van Bommel zou echter openstaan voor een nieuwe uitdaging in Brussel. De Nederlandse coach is gecharmeerd door het instituut Anderlecht, dat hij ziet als het “Ajax van België”.
De Nederlander bewees bij Antwerp FC dat hij niet alleen over vakkennis beschikt, maar ook dat hij zich uitstekend weet aan te passen aan de Belgische competitie. Met zijn internationale reputatie en oog voor organisatie is hij een coach die waarde hecht aan zowel defensieve stabiliteit als offensieve dynamiek.
Van Bommel staat bekend om zijn gedetailleerde wedstrijdplannen en weet zijn teams goed gestructureerd en georganiseerd het veld op te sturen. Hoewel de speelstijl van Antwerp FC niet altijd spectaculair was, lag de focus altijd op het resultaat.
Met Antwerp FC won hij alle mogelijke prijzen in België, en zowel in de bestuurskamer als op de tribunes oogstte hij lof, niet alleen als coach maar ook als persoon. Anderzijds is het onzeker of Anderlecht aan Van Bommels financiële eisen kan voldoen.
Bij Antwerp FC verdiende hij meer dan 1 miljoen euro per jaar, en zoals journalist Pieter-Jan Calcoen opmerkte in Complètement Foot: “Vandaag zal hij alleen maar duurder zijn.”
KJETIL KNUTSEN: trainersensatie boven de poolcirkel
Kjetil Knutsen, coach van FK Bodo/Glimt, is ook in beeld, maar hij is de enige onder contract, wat de situatie bemoeilijkt. Net als bij Mark van Bommel, blijft de vraag of de 55-jarige Noor financieel haalbaar is voor Anderlecht.
Knutsen heeft FK Bodo/Glimt naar ongekende hoogtes geleid met drie historische landstitels in 2020, 2021 en 2023. Zijn prestaties in Europa spraken boekdelen, met als hoogtepunt de 6-1 overwinning tegen AS Roma. Knutsen wordt gezien als de architect en drijvende kracht achter het grote succes van de club.
Onder zijn leiding speelt het team spectaculair voetbal met een agressieve 4-3-3-formatie, ook wel “kamikaze-voetbal” genoemd vanwege de gedurfde en open stijl. Zijn teams jagen de tegenstander continu op, zelfs tot op de eigen achterlijn. De kracht van dit systeem ligt in de collectieve inzet; als één speler twijfelt, kan de hele ploeg in gevaar komen.
Maar als het goed wordt uitgevoerd, is het een nachtmerrie voor de tegenstander. “Kjetil is een voetbalnerd. Tactisch is hij ijzersterk. Zijn ploeg speelt altijd in een 4-3-3-formatie. Zijn elftallen staan bekend om hun fysieke vermogen. Ze blijven rennen en vechten”, zei de Noorse voetballer Sivert Mannsverk.
Knutsen is uitgegroeid tot een ware trainersensatie, maar ondanks de vele interesse is hij nog altijd de coach van FK Bodo/Glimt en heeft hij nog nooit buiten Noorwegen gewerkt. Wat Knutsen uitzonderlijk maakt, is dat hij boven de poolcirkel enorme successen boekt met een bescheiden budget, vergelijkbaar met dat van een laagvlieger in 1A.
Desondanks stelde hij steevast een sterke selectie samen, met een focus op het ontwikkelen van ruwe diamanten. Dit deed hij deels via de eigen jeugdopleiding en deels door onder de radar talenten uit het buitenland op te pikken.
KAREL GERAERTS: de controversiële keuze
Eén van de namen die al een tijdje rondzoemt, is die van Karel Geraerts. Volgens Le Soir staat hij hoog op de shortlist van de recordkampioen, en door zijn recente ontslag bij Schalke 04 is hij direct beschikbaar. De Standaard meldt dat Geraerts openstaat voor een overgang naar het Lotto Park en dat Anderlecht op de hoogte is van zijn interesse.
Ook Het Nieuwsblad bevestigt dat zijn entourage hem actief zal voorstellen aan de club. Mogelijk vindt er deze week al een gesprek plaats, waarin duidelijk zal worden of Geraerts de juiste kandidaat is om het paars-witte schip te leiden.
Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat Geraerts de volgende coach van Anderlecht wordt. Zijn verleden als speler bij Standard, Charleroi en vooral als coach van Union SG, drie van Anderlecht's grootste rivalen, maakt hem een controversiële keuze.
Nog gevoeliger is zijn verleden bij aartsrivaal Club Brugge, een club die hij naar eigen zeggen nog steeds in zijn hart draagt. De achterban van Anderlecht lijkt dan ook niet bepaald enthousiast over zijn mogelijke komst.
Daarnaast is de glans rond Geraerts enigszins vervaagd na zijn recente ontslag bij Schalke 04. Geraerts leverde briljant werk bij Union SG, maar hij verbrandde een deel van zijn krediet in Gelsenkirchen.
La Dernière Heure stelt daarom de vraag of Geraerts nog steeds de ‘coming man’ van de Belgische coaches is, die slechts een ongelukkige stap zette op het immense trainerskerkhof van Gelsenkirchen, of dat hij eerst een periode van vergetelheid moet doorstaan voordat hij weer in de gratie komt bij bestuurders.
Jacky Mathijssen is daarnaast sceptisch over een mogelijke match met Anderlecht. “Anderlecht? Dat is volgens mij geen goede match, gezien zijn verleden bij Club Brugge”, citeerde Het Belang van Limburg.