Anderlecht borrelt weer: 'sterke man' moet uit schaduw treden

door
Anderlecht borrelt weer: 'sterke man' moet uit schaduw treden

RSC Anderlecht heeft een nieuwe trainer, het is te zeggen: David Hubert blijft hoofdtrainer. La Dernière Heure schetste een beeld van het proces. Het is duidelijk dat CEO Sports Jesper Fredberg niet het meeste inspraak had in dit dossier. ‘Niet-uitvoerend’ voorzitter Wouter Vandenhaute bepaalde. Heeft dat nog gevolgen?

Vandenhaute heeft volgens de Waalse krant de knoop doorgehakt dat David Hubert trainer zou blijven bij RSCA, wat zeker niet onlogisch was. Ervaren toptrainers zonder een (stevige) kras komen niet naar België. Zelfs Club Brugge kon de afgelopen jaren geen buitenlandse toppers aantrekken ondanks het aanwezige geld en de Champions League als grote troef. Of het is te zeggen, bijna niet. STVV zorgde voor dé stunt van de afgelopen jaren met Thorsten Fink.

Hubert moét slagen voor Vandenhaute

Jesper Fredberg mocht dan wel commentaar geven via het persbericht, LDH weet dat het hele proces toch vooral de handtekening van Vandenhaute draagt. Dat was niet geheel onlogisch, want na Kompany, Mazzu en Riemer is Hubert al de 4de hoofdtrainer in drie jaar voorzitterschap. Voor Vandenhaute is het daarom zéér belangrijk dat Hubert een succes wordt als T1. 

Het lijkt er op dat Vandenhaute weer steeds vaker het sportieve beleid mee bepaalt. Mogen we dan ook aannemen dat Vandenhaute niet alleen achter de schermen werkt, maar als een voorzitter van de meest gemediatiseerde club van het land in de nabije toekomst ook vaker naar voren treedt in de media? Dat hoort nu eenmaal bij het takenpakket van de grote baas van Anderlecht. Bart Verhaeghe, Sam Baro, Peter Croonen… Allemaal staan ze regelmatig de media officieel te woord. Dàt is ook een taak van een voorzitter.

Eenheid uitstralen met Fredberg

Fredberg heeft duidelijk aan invloed moeten inboeten en hij krijgt opvallend vaak (goedkope) kritiek vanuit bepaalde hoeken. Zo kwam er ook kritiek op RSCA Futures, maar wie de jeugd wat volgt merkt dat er héél wat jonge talenten van 15-17 jaar zitten aan te komen. Een aantal van hen spelen al voor Futures. Het is een goed signaal dat Anderlecht de afgelopen maanden zeer fors investeerde in de contractverlengingen van een 20-tal! spelers van 15-17 jaar, dan wat miljoenen te spenderen aan buitenlandse krachten om op korte termijn die Futures te versterken.

Zo werd in Sjotcast aangehaald dat RSCA die 15-jarigen moeilijk zou kunnen houden als ze uit de CPL zakken, maar de allerbesten liggen ondertussen voor meerdere jaren vast met profcontracten. Daarvoor moet de club dus allerminst vrezen. Het seizoen is bovendien nog lang in de Challenger Pro League en het behoud verzekeren is nog mogelijk. Daarnaast probeerde Fredberg met goedkope opportuniteiten zoals Schlieck, Munck, Dom en Robberechts heus wel wat op de transfermarkt. Schlieck en Dom renderen, de andere twee nog niet.

Terechte kritiek op Fredberg?

Fredberg heeft, die wél nooit had moeten communiceren dat RSCA agressief ging zijn op de transfermarkt, een A-kern weten samen te stellen die op Belgisch niveau top drie waard is. Spelers als Dendoncker en Edozie zijn absolute voltreffers, Augustinsson bleef en was vorig jaar al een sterkhouder, Foket is een verbetering in de breedte, Jörgensen bekoort zeker nog niet helemaal, Simic maakt progressie. Dat is voorlopig geen slechte balans. Al kwam die absolute topper in het aanvallende gedeelte niet naar Brussel. Dat is de enige smet op de transfermarkt.

Er werd ook aangehaald dat RSCA meer wenste te verkopen. Opvallend in een seizoen waar toch 20 miljoen euro werd opgehaald (Debast, Stassin, Arnstad plus opleidingsvergoedingen voor jongens als Michez en El Khannouss) én de League Phase van de Europa League (dat gaat nu al richting 10 miljoen euro bruto aan inkomsten) werd gehaald. Dat moet de rekeningen toch laten kloppen…

Een ploeg bij elkaar houden kon volgens onze mening ook geen kwaad. Het is al jaren een duiventil inzake transfers in het Lotto Park. In 2025 zal het bestuur op zijn wenken worden bediend met wellicht héél wat transfers, tenzij de Diarra-zaak voor een drama zorgt voor alle Belgische clubs, waaronder dus ook Anderlecht.

Anderlecht moet nu vooral eenheid uitstralen met Fredberg én Vandenhaute. Nu worden daar (terecht) vragen over gesteld. Als die band er nog is, dan moeten ze een duo gaan vormen zoals Van Holsbeeck – Vanden Stock destijds. Die eerste was de spreekbuis, die andere ondersteunde hem vaak. De tijd dat een TD alleen mag bepalen, zoals Van Holsbeeck wél deed, is gelukkig voorbij. Meer overleg en controle is nodig en dat doen ze nu wel goed bij Anderlecht.

Maar we merken toch weinig eenheid, zeker als een eigenaar zoals Marc Coucke ook via Instagram Stories communiceert over Anderlecht en niet officieel via de club- of traditionele media. Bizar. Maar is er wel nog een klik tussen Fredberg, die door Vandenhaute werd gehaald, en zijn voorzitter/bestuur? Daar zijn toch grote twijfels over… En zo borrelt het toch (weer) in Brussel. Is het niet aan een voorzitter om éindelijk eens duidelijkheid te verschaffen en als een geheel openlijk naar buiten te komen? Ook dat is een taak van een voorzitter…

CR

Zie ook:
Vandenhaute terug? Dit zeggen de RSCA-fans daarover
Vandenhaute terug? Dit zeggen de RSCA-fans daarover
Kritiek op Vandenhaute & co:
Kritiek op Vandenhaute & co: "Zou het zo niet gedaan hebben"

POLL: Moet Vandenhaute meer officieel communiceren?

Meest recent

Zorgwekkende Rode Duivel: zijn selectie is hoogst opmerkelijk
Zorgwekkende Rode Duivel: zijn selectie is hoogst opmerkelijk

België speelde al tegen Italië en vandaag volgt Frankrijk. Ondanks de vele afwezigheden ...

6
6
Ontslag Riemer kwam hard aan bij deze speler: "Heeft mij verrast"
Ontslag Riemer kwam hard aan bij deze speler: "Heeft mij verrast"

Kasper Dolberg kende vorig jaar zijn tweede meest productieve seizoen ooit in een landelijke ...

79
79
'Grote ramp loert voor Rode Duivels'
'Grote ramp loert voor Rode Duivels'

De Rode Duivels bekampen vanavond Frankrijk namens de Nations League. Momenteel staat België op ...

31
31
Rode Duivel valt zwaar door de mand: “Een catastrofe”
Rode Duivel valt zwaar door de mand: “Een catastrofe”

Kunnen de Rode Duivels vanavond de rug rechten tegen Frankrijk. Na het gelijkspel tegen Italië ...

71
71
Gooit Tedesco verrassing voor de leeuwen? “Geen tijd te verliezen”
Gooit Tedesco verrassing voor de leeuwen? “Geen tijd te verliezen”

Vanavond nemen de Rode Duivels het op tegen Frankrijk. Bondscoach Domenico Tedesco krijgt een nieuwe ...

71
71
'Riemer na Anderlecht-ontslag op weg naar absolute topjob'
'Riemer na Anderlecht-ontslag op weg naar absolute topjob'

Een kleine maand geleden besloot RSC Anderlecht om de samenwerking met hoofdcoach Brian Riemer stop ...

256
256
'Rode Duivel zet basisplaats op spel na pover optreden'
'Rode Duivel zet basisplaats op spel na pover optreden'

Maandagavond kruisen de Rode Duivels voor de derde keer op amper een halfjaar tijd de degens met ...

65
65
'Immense opsteker Barcelona, topcontract ligt al klaar'
'Immense opsteker Barcelona, topcontract ligt al klaar'

FC Barcelona staat vlak na de interland-break voor enkele lastige wedstrijden. De Champions ...

56
56
'Genk ruikt nieuwe miljoenendeal: toptransfer Arokodare'
'Genk ruikt nieuwe miljoenendeal: toptransfer Arokodare'

Ondanks de nederlaag van vlak voor de interland-break op het veld van KV Kortrijk, kan KRC Genk ...

478
478
<strong>Voetbalbond in paniek: Tedesco's actie roept grote vragen op</strong>
Voetbalbond in paniek: Tedesco's actie roept grote vragen op

Het vertrouwen in Domenico Tedesco binnen de Belgische voetbalbond is steeds meer aan het wankelen. ...

301
301

Meer sportnieuws