Wouter Vrancken noemde zijn komst “een ongelooflijke transfer” en Mathias Delorge drukt dit seizoen zijn stempel op AA Gent. Hij is niet alleen een balveroveraar en spelverdeler, maar ook een slimme teamspeler die tot wel 16 kilometer per wedstrijd loopt.
Zijn combinatie van techniek, overzicht en uithoudingsvermogen heeft hem zelfs in de running gebracht als kandidaat voor de Rode Duivels. En dat is niet het enige: zijn marktwaarde is van 1,5 miljoen euro vorig jaar gestegen naar zo'n 7,5 miljoen euro – een ongelooflijke stijging van 400%.
De ongelooflijke transfer van AA Gent
Sint-Truiden bereikte afgelopen winter een akkoord met Eintracht Frankfurt over de transfer van Mathias Delorge, en vorige zomer kwamen ook Venezia en Stade Brest aankloppen.
Toch wees Delorge al die buitenlandse interesse af. Zijn plan? Eerst nog een tussenstap in de Belgische competitie. Namen als Club Brugge, Antwerp FC en KRC Genk passeerden de revue, maar AA Gent trok uiteindelijk aan het langste eind.
“Dit is een ongelooflijke transfer voor ons”, zei AA Gent-coach Wouter Vrancken op de officiële voorstelling van Delorge. “Het is een mooi compliment dat een speler van zijn kaliber voor ons project kiest. Zeker als je ziet welke ploegen er allemaal geïnteresseerd waren.”
Manager Sports Arnar Vidarsson sloot zich daarbij aan: “We moeten er niet flauw over doen: wij kunnen niet betalen wat andere ploegen kunnen betalen.”
There’s a new sheriff in town: De Sart wordt niet gemist
Volgens Het Nieuwsblad lag er een glansrol in het verschiet voor Mathias Delorge bij AA Gent. Hein Vanhaezebrouck, oud-coach van de club, was daar helder over. De analist zei dat Delorge bij de Buffalo’s geen vraagteken is onder alle nieuwkomers.
“Niet het type waarvoor je naar het stadion trekt, maar een nuttige pion”, schreef HNB op zijn beurt. Vorig seizoen was hij dé draaischijf bij uitstek in Sint-Truiden, en dit jaar paste hij zich zonder moeite aan bij de Buffalo’s.
Koen Van Uytvange, clubwatcher voor Het Nieuwsblad, schreef aan het begin van het seizoen zelfs: “There’s a new sheriff in town, en zijn naam is Mathias Delorge. Slechts 19 jaar oud, maar nu al een potentiële frontman.”
Hoewel het volgens Van Uytvange oneerlijk is om van Delorge te verwachten dat hij meteen de schoenen van Julien De Sart vult, toont hij geen greintje twijfel. Hij leidt het spel, herovert de bal en maakt het verschil op het veld.
“Delorge is de hoeksteen van Vranckens AA Gent”, vulde De Morgen aan. “De 20-jarige Truienaar deed haast vergeten dat met het vertrek van Julien De Sart de slagader van het middenveld werd doorgeknipt.”
Denkt sneller dan de gemiddelde speler: kandidaat Rode Duivel?
Mathias Delorge combineert een uitstekend overzicht met techniek, uithoudingsvermogen en grinta, en voegt daar strakke passes en heerlijke crosspasses aan toe.
Hij denkt een stap sneller dan de gemiddelde speler in België en heeft de voeten om zijn ideeën ook uit te voeren. De tweevoetige Delorge bewaart de rust in de ploeg, is altijd aanspeelbaar, beweegt slim tussen de linies, draagt bij aan de opbouw, en toont klasse en vista.
Hij is sterk in het balbezit als in de recuperatie, en heeft een grote actieradius. Hij dicht veel gaten en hij is niet bang om vuile meters te maken - soms tot 16 kilometer per wedstrijd.
Kristof Liberloo, chef Sport bij Het Belang van Limburg, ziet Delorge zelfs als een mogelijke kandidaat voor de Rode Duivels.
Marktwaarde Delorge schiet door het dak: transfer van de eeuw
Mathias Delorge is inmiddels een vaste waarde bij AA Gent en blinkt wekelijks uit. Zijn impact op de ploeg is enorm. Wim De Coninck noemde zijn komst zelfs – al was het met een vleugje overdrijving – "de transfer van de eeuw."
Dat hij elke wedstrijd speelt, verbaast ook niemand. Felice Mazzu, huidig coach bij Sint-Truiden, bevestigde dat: “Hij is een echte metronoom. Dat zijn vertrek een verlies betekende voor STVV, is duidelijk.”
Volgens Hein Vanhaezebrouck zijn spelers als Delorge, samen met zijn ex-STVV-teamgenoten Matte Smets en Jarne Steuckers bij KRC Genk, stuk voor stuk voorspelbare geslaagde transfers.
Delorge’s marktwaarde is dan ook fors gestegen: waar hij vorig jaar nog werd geschat op 1,5 miljoen euro, bedraagt zijn waarde vandaag zo’n 7,5 miljoen euro – een stijging van maar liefst 400%.