Club Brugge is de rijkste club van België, maar de Bruggelingen leven ook op het randje. Ze moeten jaarlijks verkopen én de Champions League halen om winst te boeken. CEO Bob Madou sprak in de podcast De Klokke over de noodzaak dat het huidige transfersysteem blijft bestaan. In Brugge en omstreken maken ze zich daarom toch wel zorgen om.
In de voetballerij is er toch wel lichte paniek ontstaan door de uitspraak in de zaak van Lassana Diarra. Daardoor zal het transfersysteem onder de loep worden genomen. Madou hoopt dat er niet al te veel zal veranderen, want dat is van cruciaal belang voor Club Brugge.
Club Brugge wacht bang af
"Niet alleen voor Club Brugge, maar ook voor heel veel grote clubs is het transfermodel zeer belangrijk. Voor Club Brugge is dit essentieel in ons model. Als Club zijn stadion uitverkoopt en als we de allerbeste sponsors van het land aantrekken, en de omzet inzake eten en drinken is goed, én we spelen kampioen en spelen Champions League, dan maakt Club Brugge nog steeds zonder transfers structureel verlies omdat je een kern moet samenstellen om op niveau te kunnen zijn in Europa en de titel te winnen in België", verklapte hij.
Hij hoopt dat er vooral aanpassingen komen in de regelgeving. “Meerwaarde op transfers is een structureel onderdeel van ons clubmodel. Ik hoop dat de FIFA zijn regelgeving kan aanpassen om in de pas te lopen met de Europese wetgeving."
Stevig gat dichtfietsen
Misschien kan Spanje als voorbeeld dienen. “Als dit systeem compleet overboord wordt gegooid, dan gaat heel de voetbalpiramide in elkaar stuiken. Ik hoop dat daar snel duidelijkheid zal komen. Een vast bedrag in de contracten? Dat kan inderdaad, in Spanje doen ze dat bijvoorbeeld. Er moet een oplossing komen."
Het is dus duidelijk dat Club Brugge jaarlijks een gat van 40 miljoen euro moet dichtfietsen met inkomsten uit transfers en Europese gelden. Dat is toch een risico, want twee of drie mindere jaren kan zo al snel grote financiële gevolgen hebben. Vraag dat maar aan Anderlecht en Ajax, die voordien hetzelfde beleid hadden...